Er werd wat afgemist (veel, dus, niet een beetje) in de eerste ronde, zodat in beide groepen op één na alle partijen onbeslist eindigden. Bij de heren wist alleen Sevian te winnen (van Robson) en bij de dames zegevierde enkel Paikidze (tegen Eswaran). Beide triomfators (m/v) werden dus  respectievelijk eerste leider en leidster.  

In de tweede ronde ging leider Sevian al meteen voor de bijl in een wild gevecht tegen Niemann, terwijl Mishra (amper 14 winters – hij verjaart in febuari – oud) Tang keurig in de tang nam. Twee nieuwe leiders, dus, want de overige partijen werden remise. Leuk om nog even aan te stippen over SevianNiemann: hun partij van vorig jaar werd gekenmerkt door het redelijk hilarische “onthoofde-koning-incident”, m.b. Sevian die vanuit het niets de koning van Niemann van het bord plukte, omdat “het hoofd los zat”, en hoe het dan verder ging (zie bv. https://www.youtube.com/watch?v=CkPXK_Y3L18).

Bij de dames werd Paikidze, na remise tegen Zatonskih, bijgebeend door Yip, die won van titelhoudster Yu, Tokhirjonova, die Eswaran aan haar tweede nul hielp, en Abramhamyan, die Lee (net 14 geworden) onderuit schoffelde. De tenores van vorig jaar, m.n. Yu en Krush, blijken nog niet op toerental.

Ronde drie zag Niemann leider af worden (hij verloor van Shankland) en Mishra solo aan de kop gaan (na winst tegen Robson). De knaap krijgt niet alleen Shankland onmiddellijk achter zich, maar ook Caruana, die Xiong klopte. Oude bekenden als So, Aronian en Domínguez Pérez blijven vooralsnog remiseren. Vier zeges bij de dames, waarvan twee door leidsters Yip en Tokhirjonova (resp. tegen Lee en Abramhamyan). Die staan nu alleen aan de kop, voor Krush (succesvol tegen Pourkashiyan), Zatonskih (de betere van Eswaran) en Paikidze (remise tegen Yan).

Tegen de vierde ronde mag je stilaan verwachten dat enkele tendensen zich aftekenen. Met een tweede zege op rij (slachtoffer: Swiercz) zorgt titelverdediger Caruana voor dat soort beginnende duidelijkheid. Omdat Niemann terugkrabbelt door Mishra te verslaan, wordt Caruana de enige leider, met Shankland, Niemann en Mishra in de achtervolging. Bij de dames leverde de clash tussen de leidsters geen winnares op. Yip en Tokhirjonova behouden dus hun eerste plaats, omdat geen van de naaste achtervolgsters wist te profiteren. Er waren wel zeges voor Lee (tegen Cervantes), Pourkashiyan (Yu) en Abramhamyan (Eswaran), die hun positie wel verbeterden.

Ronde 5 volgde na de eerste rustdag, en derhalve gingen de heren fluks weer voluit. Caruana ging door op zijn elan en scoorde zijn derde opeenvolgende zege, ten koste van Tang. In zijn spoor kon enkel Niemann bevestigen, met winst tegen Aronian, terwijl Mishra verloor van So en Shankland van Domínguez Pérez. Verder won Robson ook van Xiong. In de stand leidt Caruana nu met een halfje op Niemann, en een vol punt op So en Domínguez Pérez. Gevestigde namen schuiven stilletjes naar voor, Aronian krijgt zijn motor niet echt aan de praat. Ook vier, pardon vijf keer raak bij de dames, te beginnen met het leidende duo, Yip en Tokhirjonova, die de maat namen van resp. Abramhamyan en Cervantes. Met een overwinning op Zatonskih volgt Krush als enige derde, voor een vijftal met o.m. Lee, die won van Pourkashiyan, terwijl Yu voor het eerst vol scoorde, tegen Paikidze. Het bedoelde vijftal staat al wel 1,5 punt achter de koploopsters.

Over ronde 6 kunnen we kort zijn, althans bij de heren. Er vielen zes remises, de gemiste winstkansen waren uitermate schaars en in de stand verandert er niets. De dames zorgden voor meer animo (of is dat anima?). Leidster Yip versloeg Eswaran, medeleidster Tokhirjonova klopte Pourkashiyan, en beide winnaressen lopen verder uit op de concurrentie. Krush overleefde eerst tegen Yan, kwam toen op winst maar moest tot slot toch remise toestaan. Zij staat nu op een punt van het kopduo, voor Lee (die haar derde zege op rij boekte, ten koste van Paikidze) en Zatonskih (die Yu een nul aansmeerde), maar blijft wel alleen derde.

Nog eens 6 remises bij de heren in ronde 7, opnieuw zonder al te veel kansen op meer. Intussen gaan bij de dames Yip en Tokhirjonova nog altijd hard: drie keer op rij raak, nu tegen resp. Cervantes en Paikidze. Opnieuw verliest Krush terrein, door tegen Eswaran niet verder te komen dan remise. Lee daarentegen behaalt haar vierde opeenvolgende zege, ten nadele van Zatonskih, en voegt zich bij Krush op een gedeelde 3de plaats, maar beiden staan nu zelf 1,5 punt achter de leidsters en 1 punt voor de besten van de rest. Van aftekening gesproken …

In de achtste ronde eindelijk weer wat spektakel. Eerste achtervolger Niemann leek het evenwicht in handen te hebben tegen Robson maar blunderde in één zet zijn dame naar een vluchten-kan-niet-meerpositie. Het gaf Caruana de kans om flink afstand te nemen, wat hij tegen Shankland ook leek te gaan doen, tot hij zijn voordeel domweg verkwanselde en een toren moest geven om de partij te kunnen redden middels eeuwig schaak. Flink afstand werd dus beperkt tot iets meer afstand. Intussen won ook Mishra, van Sevian, waardoor er een viertal ontstond op een vol punt van leider Caruana: So, Domínguez Pérez, Niemann en Mishra. Bij de dames ging het festival van het leidende duo gewoon verder, al ging dat minder vlot dan het klinkt: Yip overleefde een totaal verloren positie tegen Pourkashiyan om alsnog haar vierde winst op rij binnen te halen, terwijl Tokhirjonova Zatonskih gewoon op een hoopje speelde. De dames hebben, met drie ronden te gaan, twee volle punten voorsprong op Krush en Lee (remise tegen resp. Yan en Yu), de anderen kunnen het mathematisch al helemaal schudden.

Ronde 9. Was zijn blunder tegen Robson nog niet helemaal de doodsteek voor zijn potentiële titelkansen, de confrontatie met de leider was het des te meer. Niemann probeerde het wel met wit, maar niet goed genoeg, en Caruana tikte hem netjes uit. Tegen de tijd dat de knikkers worden verdeeld komen de oude getrouwen nadrukkelijker boven water: So en Domínguez Pérez wonnen van Robson en Tang en bleven zo in het spoor van Caruana, nog steeds weliswaar op een heel punt. Ook Mishra hield gelijke tred, door Shankland te verslaan. Bij de dames verknoeide Yip een winnend voordeel tegen Paikidze, waardoor ze vrede moest nemen met een halfje, terwijl Tokhirjonova haar vijfde opeenvolgende triomf liet optekenen, tegen Yan. Hun naaste concurrenten Krush en Lee, allang niet meer zo naast, gaven elkaar partij en deelden het punt, waardoor ze de facto beiden de titel konden begraven. Niet dat ze nog veel kans hadden. Twee ronden voor het einde staat Tokhirjonova voor het eerst solo aan de leiding, een half punt voor Yip. Wie zal het halen?

De 10de en voorlaatste ronde kon zorgen voor een beslissende plooi, en deed dat ook, ten minste bij de heren. Caruana kreeg met Mishra één van de drie directe concurrenten te verhapstukken en deed dat voortreffelijk door zijn jeugdige opponent trefzeker over de knie te leggen. De andere twee laatste belagers, So en Domínguez Pérez, zorgden voor de rest, door remise te spelen tegen Niemann en Robson, zodat hun achterstand op Caruana niet meer kon worden goedgemaakt. Die behaalt, met een ronde op overschot, zijn derde nationale titel. De dames hielden de spanning er nog volop in. Nadat ze een halfje had moeten inleveren op Tokhirjonova in de vorige ronde, sloeg Yip onmiddellijk terug met winst tegen Zatonskih, terwijl haar concurrente een moeilijke klant had aan Krush en uiteindelijk verloor. De twee pretendentes doen dus haasje over.

In een (voor de eindzege) overbodige 11de ronde werd toch nog drie keer gescoord. Robson versloeg Swiercz, Sevian gaf Tang het nakijken en Mishra haalde het van Aronian, die pas in de vorige ronde zijn eerste winstpunt had geoogst. Veel belang had het niet. De toppers hielden het bij remise, en dat leverde de volgende ereplaatsen op: 1 Caruana (8/11), 2-4 So, Domínguez Pérez en Mishra (6,5/11), in die TB-volgorde. De ontknoping bij de dames was allesbehalve gespeend van dramatiek. Yip moest eenvoudigweg Yan (dat klinkt verdacht veel als Jip en Janneke) verslaan, of niet verliezen en hopen dat Tokhirjonova iets liet liggen. Maar Yip verloor. Met winst zou Tokhirjonova weer over haar springen en de titel pakken, maar ook remise zou haar nog een kans geven: bij gelijke stand zou er een play-off worden gespeeld. Opponente Yu, toch de vorige kampioene, zou het haar echter niet makkelijk maken. In een tweesnijdend gevecht miste Tokhirjonova de allerminst evidente maar o zo broodnodige afwikkeling naar remise, en ook zij verloor haar laatste partij. Daarmee blijven 1 en 2 ook 1 en 2, al had het minder bloedstollend gekund. Yip wint zo haar tweede nationale titel, en net zoals in 2021, voor Tokhirjonova (al had ze toen iets meer voorsprong). Verder won Abramhamyan nog van Krush, waardoor ze nog de 4de plaats pakte, versloeg LeeEswaran, toonde Paikidze zich de betere van Pourkashiyan en vloerde ZatonskihCervantes. Ja, u leest het goed: het was 6 keer op 6 raak in die ultieme ronde. Eindstand: 1 Yip (8,5/11), 2 Tokhirjonova (8/11), 3 Lee (7,5/11).  

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *