Van Altibox naar Leuven

Avatar foto

DoorHerman Callens

jun 11, 2018 149 views

Het tornooi van Altibox in Noorwegen moest even wijken voor een nadere actualiteit: bij het overlijden van René leek het mij niet zo opportuun of gepast om vrolijk-ga-weg verslagjes te plegen – noem het maar het equivalent van een minuut stilte – en intussen is het een beetje vijgen na Pasen: u weet natuurlijk ook al dat Caruana na een valse start (een klets van Carlsen) zich herpakte en uiteindelijk het tornooi _LEESMEER_nog won ook. Carlsen, die in dit tornooi  nooit beter was gestart – 2 zeges en 1 remise in de eerste 3 ronden en dan al een vol punt voor het pak – kreeg halverwege een oplawaai van So: een partij zoals je ze zelden ziet van de wereldkampioen, die z’n witveldige loper van arrenmoede naar h5 moest laten manoeuvreren waar hij volkomen buitenspel stond, wat men ook wel spelen met een stuk minder noemt.

Diezelfde So verloor in de laatste ronde onnodig van Caruana, nadat er wederzijds, m.n. in de tijdnoodfase, nogal wat werd geprutst en hij na een zwakke zet van z’n opponent een briljante remisewending miste. Caruana was de eerste om toe te geven dat het lot hem hier gunstig gezind was geweest, maar de zege bracht hem wel helemaal alleen aan de leiding, omdat alle  concurrenten bovenaan remise hadden gespeeld. Vooral Carlsen viel daarbij op: 17 zetten, een variantje dat hij al eens preparatoir had doorgenomen, samen met  Vachier-Lagrave, nota bene hier zijn tegenstander van dienst. Fiftyfifty, zo had hij met z’n remise de kansen op een tiebreak geschat, en dan zat hij goed, natuurlijk. Niet dus, met dank aan So en Caruana.

Dat het tornooi een wat merkwaardig verloop kende, had ook nog te maken met de ongelukkige val van Ding bij het fietsen op de eerste rustdag. Resultaat: heupfractuur, meteen operatie en met enige tegenzin de rest van het tornooi laten schieten. Toen waren ze nog met 9 en de 6 die nog niet tegen Ding hadden gespeeld kregen om beurten een extra rustdag. Jammer voor de Chinees, die vlakbij 2800 ELO stond, en dus nog even zal moeten wachten om de magische grens te doorbreken. Caruana staat intussen weer terug op een 20-tal punten van Carlsen, en de tik die hij kreeg in de eerste ronde is min of meer geretourneerd: het is z’n 2de opeenvolgende tornooiwinst vóór de wereldkampioen. Het is nog lang geen november, maar als deze ‘trend’ aanhoudt, wordt het straks bijzonder leuk.

Naar Leuven, kondigde ik aan. Het zegt u misschien niet meteen iets, maar wel als ik een paar namen laat vallen zoals Grand Chess Tour en Your Next Move. De Grand Chess Tour is een reeks van vier tornooien, meestal rapid en blitz en soms ook klassiek. Eén van die vier is Your Next Move in het Leuvense stadhuis, dat dit jaar als eerste plaats heeft, vóór Parijs, en morgen begint. Van dinsdag tot en met donderdag worden 9 ronden rapid gespeeld, vrijdag en zaterdag volgen 9 ronden blitz. Het aantal deelnemers is beperkt tot 10 (vorig jaar 12) en er zijn een aantal ‘nieuwe’ gezichten: Caruana, Nakamura, Grischuk en Mamedyarov. ‘Oud’ volk is/zijn Aronian, Vachier-Lagrave, Karjakin, Anand, So en Giri. Wereldkampioen Carlsen laat de Grand Chess Tour dit jaar aan zich voorbijgaan, z’n uitdager dus niet. U kunt de debatten dagelijks online volgen (sites genoeg), maar de kans bestaat dat u hier omstreeks donderdag/vrijdag een impressie kunt lezen: we gaan donderdag alleszins kijken.

Een reactie op “Van Altibox naar Leuven”
  1. Ik weet niet waar ik het haal, maar het aantal deelnemers vorig jaar was eveneens 10 en dus niet 12.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *