Onze standaard opstelling aangevuld met opnieuw Enric op bord 4. Leuven heeft een moeilijke ploeg vond ik, na analyse van de 2 vorige ronden, en met een 2-2 zou ik al niet ontevreden geweest zijn. Ze hebben 2 1800’ers en ze waren beiden present, wat voor enige druk zorgt. Ik heb van aan bord 3 de hele middag alles op de voet gevolgd, mijn tegenstrever dacht na totdat hij op zet 21 nog 10′ over had en ik nog 65′. Maar daarover straks meer. Zo zag ik het gebeuren dat Lino’s tegenstrever een vergiftigd pionoffer bracht waarop Lino inging met Dxb7. Na zwart’s Ld7 (dekt Pc6) speelt Lino Lf4, wat zwart had overzien, c7 aanvallend, door zwart gepareert met e5. Lxe5 dxe5 en buiten in de hal mompelt Tobias “Jij moet je troepen eens leren eerst te ontwikkelen voor ze beginnen te schaken”.
Buiten in de hal. Wij zaten met de jeugdploeg Skog 6 in het kleine zaaltje. Ik voelde mij daar helemaal ongelukkig. Lino lachte bij het plaatsnemen om 2h “we zijn gestraft”. Toen vond ik dat nog lichtjes pathetisch, maar hij heeft gelijk. JT zei iets vooraf naar het schijnt, wij hebben dat niet gehoord. Menig schaker van eigen club of bezoeker, is zelfs niet een keer bij ons binnen geweest, en ik had voortdurend het gevoel dat ik in mijn eigen club op verplaatsing speelde. Toen dan ook nog een jongetje van onze ploeg 6 de boel begon te terroriseren met luidruchtige krukken, brooddozen die halfgevuld op de grond openvielen, 5 tot 10 snickers die moesten opengescheurd worden, en luidruchtig opgeknauwd, terug naar buiten sjokkend ons achterlatend met een oef gevoel van hij is weg, maar dan terug binnenkwakkelend met zijn technisch onvolkomen tweedehandskrukken om even te komen kijken hoe JV er voor stond, want alle anderen kinderen hadden ondertussen al lang wijselijk verloren, toen dacht ik heel even dit loopt hier fout, dadelijk legt Leuven klacht neer. Sommige mensen bekeken mekaar gewoon radeloos, want wie gaat er nu een kind te lijf, op krukken ??
Om kwart voor twee had ik mijn 2e bord, Rudi Luyten gecoacht:
“Jij speelt vermoedelijk tegen Dirk Voet. Je hebt niets te verliezen, ga er voor. Hij heeft +2000 gehad en ik heb er nooit iets tegen kunnen halen. Dus als je verliest is het niet erg, jij blijft in alle gevallen ons vaste 2e bord enz enz”.(RL had 0/2 tot nu toe)
Rudi speelt met zwart en ondergaat van in het begin een gewelddadige koningsaanval. h7-h6 valt Pg5 aan, dat paard speelt niet weg, er komt Dd1-h5 gesteund in de verte door een Ld3 en zwart heeft iets, nee heeft heel veel om diep over na te denken. Rudi dacht héél lang na, ik dacht toen echt ‘liever hij dan ik’. Wat hij toen bracht is mee van het beste dat ik dit seizoen al gezien heb. Met vaste hand begint hij aan een counter verhaal waar door een groep zetten die vooral harmonisch werkten, wit uit de aanval wordt geduwd, en in de verdediging. Rudi vraagt me of hij remise mag aanbieden, ik zeg ja, en Rudi herhaalt een zet. Wit weigert, niet mondeling maar gewoon door de herhaling uit de weg te gaan. Rudi heeft nog 8′, wit nog zeeën van tijd, en is de ‘betere’ schaker. Kennen jullie tactische oefeningetjes uit Gameknot of andere websites ? Gefascineerd, gebiologeerd zat ik naar mijn bord naast me te kijken, en Rudi bracht het allemaal voor elkaar, a piece of art. Gelukgewenst mijn beste Rudi, van een comeback gesproken, het deed me denken aan onze interclub van de jaren negentig, toen we ook al eens gloriërend af en toe naast elkaar zaten, weinigen hebben ondertussen op mijn jarenlange wedstrijd verslagjes op zo veel waardering kunnen rekenen als jij nu vandaag. Is Rudi’s partij de partij van de dag ? Ik heb gehoord dat Nikolaas gewonnen heeft van Y. Lavrenov. Dat zou misschien toch nog iets markanter kunnen zijn, we hebben het niet meegemaakt van dichtbij, maar van horen zeggen, we zaten niet in de zaal. Hoe dan ook Nikolaas, vanuit de coulissen : proficiat.
Ondertussen was vlak na dit vergiftigd pionoffer op bord 1 een stelling ontstaan waarbij zwart wint. Dit is echter zo ingewikkeld, en wordt voorafgegaan door materiaal offers à la Hanke dat zwart dit niet aandurfde of niet doorschouwde, tot grote eer en tevredenheid van Lino, die de gelegenheid kreeg de zaak te consolideren, diverse verschrikkelijke monsters en afgronden moest afhouden door bijv een door mij niet ingecalculeerde Lb1-Le4 die de hele zaak redt netjes uit de mouw te schudden, om uiteindelijk doodgewoon door materiaal voordeel te overwinnen.
2-0 tegen zo’n ploeg ! Twee-nul tegen hun 2 topborden.
Door het in slaap vallen over mijn eigen partij, en de boeiende gebeurtenissen naast mij, zat ik plotseling in een dipje. Het ontsnapt, het glipt weg, een enkel slecht zetje, en je hele kaarten huisje stort ineen. Je had dus een voordeel, maar geen fundamenteel voordeel. Een onoplettendheid en het is gebeurd. 1-0 verlies, totaal onverwacht, met mijn 0 op 3 ben ik waarschijnlijk de enige schaakspeler bij de KBSB die overtuigd is dat hij nog 8 op 8 gaat halen.
Enric was gewoon de betere schaker vandaag. Ik had mijn spiekbriefje klaar, maar toen ik ontdekt had dat zijn tegenstrever 1368 of zo iets had, heb ik hem niet ingelicht. Ik dacht “daar wordt hij alleen maar zenuwachtig over, hij moèt dan wel winnen”. Goede beslissing. Op zet 39 gaat wit door zijn vlag. Enric ziet het niet, denkt meer dan 5′ na, en speelt. Gelukkig liep het goed af. Enrique amigo mio, gracias mucho.

Eerst 0, dan 1 MP, vandaag 2 MP. Tja ’t ziet er terug deftig uit. En dan moet ikzelf nog binnen te scoren ……..

We dienen vooralsnog ons geheime wapen Bart vT nog niet van stal te halen. Laat die nog eerst maar onzen 1 mee naar fabelachtige hoogten stuwen !

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *