Een zware nederlaag en teveel tactische blunders, dat was de eerste ronde voor SKOG 4. Achteraf bleek dat Geel 2 gemiddeld wel zo’n zeventig punten sterker was. Desalniettemin zal er de volgende ronden toch wat nauwkeuriger gespeeld moeten worden.

De partij op bord één was als eerste afgelopen. Tobias werd vakkundig opzij gezet door Ben Tuerlinckx (13 jaar en 1945 ELO, hoe doen die dat toch?). Wit maakte goed gebruik van een sterk gepositioneerd paard dat een aantal zwakke velden in de zwarte stelling kon aanvallen. Dit bleek uiteindelijk fataal voor zwart. Op bord vier had Hendrik een goede partij gespeeld, wat hem na enkele afruilmanoeuvres een dame-eindspel met twee extra pionnen opleverde. Of dit eindspel gewonnen was voor wit is niet zonder grondige analyse te zeggen, aangezien zwart mogelijkheden tot eeuwig schaak had. Wat echter zeker niet had mogen gebeuren was dat wit zijn dame wegblunderde en verloor.

Op bord drie had Jeroen eveneens een mooie stelling verkregen, waarin hij met zwart een geïsoleerde damepion van wit onder vuur kon nemen. Ook hier sloeg het noodlot echter toe. Zwart miste een combinatie waardoor zijn c-pion verloren ging en, nog erger, zijn stelling uiteen deed vallen en even later een stuk koste. 3-0 dus na de drie eerste partijen. Op bord twee had Bejamin een bizar gambiet gespeeld wat hem een overweldigende voorsprong in ontwikkeling gaf tegen en een zwarte koning die nog in het centrum stond. Na enkele ingewikkelde tactische operaties waarbij wit paard en loper offerde voor drie pionnen kreeg hij een aanval die hem uiteindelijk damewinst opleverde. Er kwam dan een zeer moeilijk eindspel op het bord met Dppppp vs. TLPpp. Wit probeerde zijn vrijpionnen op te spelen maar de zwarte stukken werkte goed samen om allerlei matdreigingen in de stelling te brengen. Wit zag dit echter op tijd en uiteindelijk eindigde de partij in een remise door eeuwig schaak. Uiteindelijk dus een 3.5-0.5 nederlaag. Volgende keer beter!

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *