Thuis tegen de leiders, en wij als voorlaatste na 5 ronden, dan weet je dat je een moeilijke namiddag krijgt. Hun eerste, zwaar gesponsorde ploeg is onbedreigd leider van de 2e afdeling, en op dat 1e bord daar speelde naar verluidt Arkadij Naiditsch vanmiddag, met zijn 2700+ !! In onze nationale 2e afdeling, jawel. Wirtzfeld 2 spelen hierdoor standaard met een ploeg van heel dik boven de 2000 elo gemiddeld, eventjes herhalen : in 4e afdeling. 180 km reden die mannen om hier te geraken, héén, en (naar ik aanneem) evenveel terug. Hallo ? Wij zijn godgeklaagd de enigen uit deze provincie die elke keer Oostkantonners bezoeken of ontvangen. Wie is hier voor zo veel logistieke stupiditeit verantwoordelijk geweest ? TL Luc Cornet ? Anderen ? “Restafval” ?
Jan V op 1 komt na een uur spel warempel een stuk voor, voor een pion. Maar zwart heeft initiatief, en vooral niets meer te verliezen, toch gelooft niemand dat het een zwart stukoffer was. Wirtzfeld wordt zenuwachtig, je ziet ze af en toe bij mekaar kruipen, en overleggen, niets op tegen natuurlijk, IC is wel degelijk een ploegenspel. Jef op 4 en ik op 3 staan immers ook niet slecht, enkel Rudi met zwart op 2 heeft het aartsmoeilijk tegen een Griekse Brusselaar die het niettegenstaande Rudi’s complete tijdsverbruik, goed afmaakt en ons bordje 2 moet doen opgeven. We dachten de hele namiddag dat de koningen uit het Oosten 2100 gemiddeld hadden, en wij speelden ook zo tegen hen. Jef neemt een remise-aanbod aan, waarschijnlijk terecht. Op het moment dat mijn tegenstrever ziet dat JV in grote problemen verzeilt, stelt hij remise voor. Ik kan niet anders dan aanvaarden. Het is mijn 4e inkomende remise-aanbod op 6 IC zondagen, en mijn ploeggenoten hadden mij gesmeekt om het blijkbaar door mijn solide openingsbehandeling onafwendbare, obligate eerstkomende remisevoorstel, te aanvaarden, het is dus ditmaal helaas slechts mijn 1e halfje ten bate van de ploeg, maar het breekt wel de ban. Tijdens de postmortem bleek dat ik waarschijnlijk remise weer niet had mogen accepteren, maar op winst had moeten spelen, maar ik zal dat voor de rest van het seizoen dan maar reserveren voor het CK en niet meer voor de IC. Wat zich had aangekondigd gebeurde : JV verloor, met een K+3p tegen K+L+1p
Feit is, in alle objectiviteit, zoals nadien bleek, dat Wirtzfeld optrad in een zwakkere editie dan tot dusverre. Ze hadden vandaag slechts een dikke 1800 elo naar hun buitenland meegenomen, tegen onze 1749. Waarom weet ik niet. Hun opstelling en hun namen waren mij onbekend, en ik had er geen idee van hoe sterk of net niet ze intrinsiek wel waren. Met deze 60 elo minder hoeven wij zeker geen 3-1 te verliezen natuurlijk, maar soit, we dienen wel te erkennen dat wij met zijn vieren de hele ontmoeting dachten tegen 2000+ ers te spelen. Of hoe belangrijk psychologie is in een schaakontmoeting, al heel lang bekend natuurlijk.
Als die kampioenenploeg hier aantreedt en we scoren een halfje is het feest. Vandaag hebben we tegen hun halve invallersploeg 2 halfjes en ik ben … teleurgesteld. Ik zal het nog nauwkeuriger in het oog moeten houden, en steeds meer verfijnde info moeten doorgeven aan mijn collega’s, voor ze aan hun partij beginnen of vlak erna. Volgende keer rijden wij, op 29 januari naar …. Rochade Eupen ! Als dat maar goed afloopt, met winterbanden. Wie vervangt de verontschuldigde Jan V op bord 1 die zondag, liever slaan we nu al alarm ! Rudi rijdt. En is Bob.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *