Pionneneindspelen… o zo verradelijk: van gewonnen opeens naar verloren, zonder remise-tussenstation. Samen met IM Herman van Riemsdijk heb ik er een boekje “Veldjes Tellen” over geschreven. El Capitán kon dus volop meegenieten van de spijzen die hem werden voorgeschoteld. De stand was al 2-0 voor ons, Jan had snel gewonnen vanuit een soliede stelling en ik won in een gecompliceerde en evenwichtige partij, wegens vlag op de 37ste zet.
Lino gaat terecht in op een pionneneindspel. Een rechttoe-rechtaan winst wordt over het hoofd gezien en meteen is het verloren.
Dries heeft een dame-eindspel en krijgt even later dameruil aangeboden. Dame ruilen is niet goed, laten ruilen wat gebeurde, evenmin. Dries wordt vakkundig weggetikt in het pionneneindspel. Zo is het opeens 2-2.
Pakt u borden en stukken er bij?
Lino Hiel-Stefan Passchesoone: zwart aan zet
wit: Kf3, d5,d4,f2,g2 zwart:Kf6,f7,g7,h5
1…Kf5 2.g3 g5 3.g4+ hxg4+ 4.Kg3 f6 5.Kg2?? (Met 5.d6! Ke6 6.Kxg4 Kxd6 7.Kf5 Ke7 8.h3 Kf7 9.d5 wint wit.) Nu is het na 5…Kg6 straalverloren.
Met dit gelijkspel blijven we azen op een podiumplaatsje, maar ook niet meer dan dat.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *