De tweede in de stand tegen de leider. Dat was de inzet van deze match. Bart kon niet spelen, maar Daniël was wel van de partij. Op basis van ELO moesten we deze match kunnen winnen, maar Chesslooks verbaasde al eerder door ondanks lagere ratings met 3-1 te winnen van Moretus en ook nu haalden de Lierenaren meer binnen dan mocht worden verwacht. Het werd 2-2.
Daniël (1) kreeg in een soort Catalaan al snel een pion, maar dat bleek niet meteen een blunder, eerder een kansrijk pionoffer. Wit had compensatie en het kostte zwart bijzonder veel tijd om goed doorheen de opening te komen. Na de partij zei Daniël dat hij waarschijnlijk voldoende materieel voordeel had, maar het was een aartsmoeilijke stelling en de klok speelde mee. De zwarte koning stond niet veilig. Wit bleef het zwart moeilijk maken en joeg hem al gauw in increment-tijd. Er volgde een combinattoire afwikkeling waarin zwart de dame en drie oprukkende pionnen had tegen twee torens en paard. Wit zocht en vond mat en besliste daarmee de partij. Een verrassende nederlaag en 1-0.
Intussen had ook Carlo (4), met wit, verloren. Vanuit een Engelse opening nam hij het initiatief op de damevleugel en ook hier ging de dame van het bord in ruil voor twee torens. Wit had ook nog een loper, zwart een paard. Zwart schoof zijn koningspionnen door om de witte koning in zijn blootje te zetten. Hier had wit een blokkade kunnen opwerpen, maar dat gebeurde niet, zodat zijn koning inderdaad kwetsbaar werd. Na de partij vonden we goede voortzettingen voor wit, die minstens remise opleverden, maar het geluk was aan de zwarte kant. Wits zware stukken moesten werkloos toezien hoe de vijandelijke dame en paard het punt binnenhaalden. 2-0.
Het was aan Dries (3) om ons eerste bordpunt binnen te rijven. In een Siciliaan met Lb5 gingen al gauw de dames van het bord en nam zwart het initiatief. Dat leidde in het middenspel tot loperwinst, maar wit had daar wel drie verbonden vrijpionnen voor op de damevleugel. Wat volgde, was een boeiende technische partij, waarin zwart er eerst in slaagde om de pionnenfalanx op te breken. Vervolgens liet hij een van zijn koningspionnen promoveren en dat leidde tot een eindspel van D tegen K en pion op de voorlaatste rij. Toeval: dat had Dries vorige week nog op het bord gehad in een partij voor het clubkampioenschap tegen Tobias. Toen werd het remise, maar nu twijfelde zwart niet. 0-1.
Jan (4) maakte de match gelijk door optimaal te profiteren van de passieve stand van enkele zwarte stukken. De stelling is gekend: zwart heeft een koningsfianchetto op het bord gezet (en nadien Kh8 gespeeld), wit schuift een pion door naar e5 en het paard op f6 trekt zich terug naar g5. Zwart ging in op een mogelijkheid om enkele stukken en de dames te ruilen, en stelde remise voor, maar nu werd wits voordeel nog duidelijker. Wit won een pion en dan nog een, rukte op met zijn koning om zijn vrijpionnen te ondersteunen, terwijl zwart ingesnoerd bleef. 2-2. Moeten we nu balen of Oef! zeggen?