Experten

Opnieuw nieuwe leiders! Ruzhansky leek, met wit tegen Mütsch, goed begonnen. Hij kreeg het typische Giuoco Pianissimo ruimtevoordeel, wat uitmondde in een prachtig centrum. Maar dan was hij iets te optimistisch met het offeren van twee stukken voor een toren. Van dan af werd de zwarte stelling beter en beter, tot er uiteindelijk een nieuwe dame verscheen op h1. Mütsch dus op kop, samen met Vantorre, die met zwart won van Raats. In de broederstrijd tussen Adriaan en Jacob Dreelinck koos die laatste weer een twijfelachtige opening — de Tsjechische Benoni — en verloor nadat hij de witte koningsaanval onderschatte. Onderaan kreeg Musabayeva weer een nul op het rekest. Ze is duidelijk niet in vorm, want anders had ze hier nooit Pxg3 gespeeld:

Na Dxh2 was het eigenlijk al uit.

Stand: 1-2. Mütsch & Vantorre 5/6 3-4. A. Dreelinck & Ruzhansky 4½ 5-8. J. Dreelinck, Raats, De Reese & Vandenhole 4 9-12. Zouaghi, Ismail, Krygelmans & De Block 3½ 13-16. De Rycke, Vandendriessche, Govoreanu & Pauwels 3 17. Van Hecke 2 18. Musabayeva 0

Belangrijkste paringen: Mütsch — Vantorre, Ruzhansky — A. Dreelinck, J. Dreelinck — Vandenhole

Open

We hebben een leider: Jack Van Zyl-Rudd uit Zuid-Afrika! Vandaag tegen Wouter Ghyselen speelde hij een gave partij. Na een foutje van zijn tegenstander maakte hij een pion buit. Met het loperpaar tegen paard en loper tikte hij de partij simpel uit. Sterre Dauw daarentegen slaagde er niet in om te winnen. Tegen Tibo Maes — die een paar ronden geleden Piceu vloerde — kwam hij wel een pion voor, maar het toreneindspel was niet te winnen. In de partij Verheyen — Meysman kwam ook een toreneindspel op het bord:

Er is één zet waarmee zwart gelijkspel kan houden. Meysman vond die niet. Jij wel? Lucas speelde remise in een scherpe Siciliaan die hij zowel had kunnen winnen als verliezen.

Stand: 1. Van Zyl-Rudd 6½/7 2-3. Dauw & Piceu 6 4. Maes 5½ 5-13. Draftian, Ghyselen, Verheyen, Coucke, Dhooge, Ramacker, Malfliet, Dutré & Debucke 5 …

Voor morgen staat Piceu–Van Zyl-Rudd op het programma!

Senioren

Sensatie bij de senioren: er gebeurde helemaal niets! Wel, dat is overdreven natuurlijk, maar op de drie topborden viel telkens een remise. In het bijzonder slaagde Motwani er dus niet in om te winnen van Knors. Morgen mag hij het tegen Barzeele proberen — en hopen dat Knors niet wint van Van Hoofstat, natuurlijk.

Stand: 1-2. Motwani & Knors 4/5 3-8. Goormachtigh, Roofthoofd, Stuer, De Spiegelaere, Van Hoofstat & Barzeele 3½ …

Blitz

Vandaag werd er ook geblitzt in Blankenberge. Naast een groot deel van de deelnemers uit de expertenreeks en de open reeks kwamen nog een paar spelers speciaal voor het blitztoernooi. De belangrijkste daarvan was Sim Maerevoet, die dood er verderf zaaide: twee remise, negen overwinningen en een indrukwekkende 10/11. Toch moest hij Jacob Dreelinck naast zich dulden, die tien maal won.

Eindstand: 1-2. Maerevoet & J. Dreelinck 10/11 3. Raats 8 4-6. Ismail, Dauw & Musabayeva 7½ 7-11. Pauwels, A. Dreelinck, Vanduyfhuyfs, Zotikishvili & Meysman 7 …

9 reactie op “Vlaams kampioenschap, dag 5”
  1. Boeiende verslagen, Nikolaas! Wat het eindspel betreft: 1…Th2 zal wel te voor de hand liggend zijn? In elk geval faalt meteen 2.e6 op Th6 en de pion gaat verloren. En nu zal ik er maar eens wat grondiger naar gaan kijken…

  2. Meteen 1. … Th2 werkt inderdaad niet. Het probleem is dat wit gewoon 2. Kc4 kan spelen. Na 2. … Txg2 3. Txg2 Kxg2 promoveert wit een volle zet eerder. En tegen een paardpion wint de dame.

  3. Een moeilijke. Ik zat ook op het Th2-spoor. Als het geen zin heeft om de g2-pion proberen te winnen, lijkt 1. … Kf4 me het enige alternatief en met de koning richting c-pion te wandelen of de toren te gaan ondervragen. Maar heel concreet zie ik het niet.

  4. Helaas! 1. … Kf4 werkt ook niet. Na bijvoorbeeld 2. Kd4 komt de zwarte koning niet dichter bij de c-pion. Het is inderdaad een hele moeilijke. Moest Dvoretsky nog leven, zou hij misschien speciaal hiervoor een nieuwe editie van zijn Endgame Manuel uitbrengen 🙂
    Edit: Jan was me net voor met een andere variant die ook wint voor wit.

  5. misschien Kh2 idee g3 Tf6 Tf2, maar ik geef toe dat ik het niet helemaal uitgerekend krijg…

  6. Ik volg Michel zijn idee, en dan zoiets als dame tegen f2pion overhouden

  7. Klopt, Michel/Ronny, ik denk dat zwart een vesting moet proberen te creëren met T+pi tegen D. Dan zou de oplossing 1…Kh2 2.Kc4 g3 3.Kb5 Tf6 4.c6 Tf2 5.c7 kunnen zijn, want na 5…Txd2 6.c8D Kxg2 kan zwart z’n toren op f5 posteren en de vesting is een feit. Ik zie niet in hoe wit dat ontwricht krijgt. (Eerst probeerde ik 2.Kd4 en 3.Kd5, maar dan zou zwart in dezelfde variant via 5…Txd2 met schaak winnen! Dus moet het wel 2.Kc4 zijn). Ik neem aan dat enkel GM’s hier tijdens een partij op komen…

  8. Mooi gedaan heren. 1. … Kh2 is inderdaad de sleutelzet en de variant die Jan geeft is correct. Ik denk niet dat iemand Meysman kan verwijten dit niet gezien te hebben.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *