Experten

Ruzhansky verdedigde zijn leidersplaats succesvol in de vijfde ronde met een remise tegen Raats. Er zat zelfs wat meer in op een bepaald moment, maar het was niet zo eenvoudig om te zien dat wit het eeuwig schaak kon vermijden. Op bord drie verloor De Reese van Vantorre nadat hij in een lastige stelling een stuk kwijtspeelde. Op bord twee lanceerde Jacob Dreelinck tegen Mütsch opnieuw een twijfelachtig gambiet: 1.d2 b6 2. e4 Lb7 3. Ld3 e5. Van daar ging het naar kwaad, dan naar erger en tenslotte naar een dikke vette nul.

In de zesde ronde, met wit tegen Ismail, ontkurkte hij alweer een vrij zeldzaam gambiet — het vleugelgambiet in het Siciliaans — en kreeg vrij snel goede compensatie. Toen zwart probeerde een sterke koningsaanval te vermijden, liep hij prompt mat. Leider Ruzhansky kwam tegen Vantorre enigszins in de problemen, maar kon uiteindelijk een zetherhaling afdwingen. Mütsch kreeg tegen Raats een goede kans om mee op kop te komen. Ze kreeg in volgende stelling een moeilijke vraag:

ruilen of niet ruilen, dat is de vraag? Mütsch nam de verkeerde beslissing en moest in gelijkspel berusten. In de kelder moest Musabayeva al haar zesde nul incasseren.

Stand: 1. Ruzhansky 4½/6 2-5. J. Dreelinck, Raats, Mütsch & Ventorre 4 6-7. A. Dreelinck & Vandenhole 3½ 8-12. Zouaghi, Ismail, De Reese, Krygelmans & Vandendriessche 3 13-15. De Rycke, De Block & Govoreanu 2½ 16-17. Pauwels & Van Hecke 2 18. Musabayeva 0

Belangrijkste paringen: Ruzhansky — Mütsch, Raats — Vantorre, A. Dreelinck — J. Dreelinck (dat kon ook niet uiblijven, natuurlijk)

Open

De eerste topmatch Van Zyl-Rudd — Dauw eindigde in remise, maar pas nadat Dauw eerst in het toreneindspel en daarna, na wederzijdse promotie, in het dameeindspel een lastige winstvoering had gemist. Op zet 97 kon wit zijn tegenstander voor de keuze stellen tussen pat en dameverlies. Draftian nam een bye in ronde vijf, Piceu won vrij overtuigend. Wegens groot succes vervolgd: hier is weer de mat-in-5 rubriek (uit Temmerman — Cappan), al is de moeilijkheid hier eerder te zien waarom het zo lang moet duren.

In de zesde ronde won Van Zyl-Rudd met zwart van Draftian. De andere titeldragers wonnen ook, dus helemaal aan de top verandert niet zoveel. Lucas scoorde weer 1/2 vandaag. Wat erg opvalt is hoe jong Lucas zijn tegenstanders zijn. In de eerste ronde kreeg hij een non-classé uit het jaar 1982, maar voor de rest lagen hun geboortejaren tussen 2005 en 2015.

Stand: 1-2. Dauw & Van Zyl-Rudd 5½/6 3-6. Maes, Coucke, Piceu & Ghyselen 5 7. Ramacker 4½ …

Belangrijkste paringen: Van Zyl-Rudd — Ghyselen, Maes — Dauw, Coucke — Piceu

Senioren

Het belangrijkste gegeven is dat Motwani in twaalf zetten won van Tonoli na een pijnlijke openingsfout van diens kant. Aangezien Goormachtigh met zwart niet voorbij Stuer kwam, moeten die beiden nu gaan achtervolgen. Er staat nog maar één iemand naast Motwani, namelijk ons oud medelid Knors die na zijn remise in de eerste ronde alles won.

Stand: 1-2. Motwani & Knors 3½/4 3-5. Goormachtigh, Stuer & Van Hoofstat 3 6-12. Tonoli, Roofthoofd, Frouws, De piegelaere, Barzeele, Pauwels & Moors 2½ …

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *