Experten

De clash tussen de leiders Mütsch en Vantorre werd een beetje een teleurstelling. Het werd een Grünfeld-Indisch waarin een zwart paard met ware doodsverachting een pionnetje ging opeten. Vreemd genoeg was het allemaal correct en kwam zwart beter te staan, maar dan werd plots remise overeengekomen. Een begrijpelijke beslissing van Vantorre — met zwart tegen een een tegenstander met 200 Elopunten meer — maar voor de kijker toch een beetje jammer. De partij Ruzhansky — Adriaan Dreelinck op bord twee was ook niet zo interessant. Maar ja, het was dan ook Frans. Adriaans broer Jacob zet zijn eigenaardige openingsexperimenten voort: tegen Vandenhole opende hij met 1.a3. Ik begin zo stilaan te vermoeden dat hij Alain als secondant mee heeft. Wat er ook van zij, Jacob won in een ongelijke lopereindspel dat verrassend moeilijk bleek te zijn.

Goed nieuw onderaan het klassement: Musabayeva is van de nul af! Haar slachtoffer was De Rycke die in vliegende tijdnood en volgende stelling 32. … De7 speelde. Na 33. Txh6 was het gedaan.

Stand: 1-2. Mütsch & Vantorre 5½/8 3-5. J. Dreelinck, Ruzhansky & A. Dreelinck 5 6-9. Raats, Zouaghi, Ismail & De Reese 4½ 10-12. Vandenhole, Vandendriessche & Govoreanu 4 13-14. De Block & Krygelmanss 3½ 15-16. De Rycke & Pauwels 3 17. Van Hecke 2 18. Musabayeva 1

In de negende ronde van een Zwitsers toernooi met 18 deelnemers krijg je allicht wat rare paringen. De top-5 hebben elkaar allemaal al bekampt. Morgen, in de laatste ronde, is dus de vraag wie uitschuift tegen een outsider. Belangrijkste paringen: Mütsch — De Reese, Vantorre — Ismail, Zouaghi — J. Dreelinck, A. Dreelinck — Raats, Van Hecke — Ruzhansky

Open

Heel lang heeft Van Zyl-Rudd niet van zijn leidersplaats kunnen genieten. Met zwart tegen Piceu had hij nooit problemen, maar winnen lukte ook niet. Dauw wurgde zijn tegenstander en komt dus mee op kop. De eindstelling is fraai:

Er is geen matdreiging en materieel staat het gelijk, maar zwart kan geen vin verroeren. In de subtop wonnen Coucke en Draftian. Ze hebben alle kans op een goede klassering. Lucas speelde opnieuw remise. Het werd een interessante partij waarin zwart, dat wil zeggen: Lucas, een dame verloor (dan wel offerde) tegen toren en paard. De computer vind het allemaal prachtig voor wit, maar hoe het gewonnen moest worden is mij niet duidelijk. De witspeler vond het ook niet en op het einde stond Lucas zelfs beter.

Stand: 1-2. Van Zyl-Rudd & Dauw 7/8 3. Piceu 6½ 4-5. Coucke & Draftian 6 6-14. Maes, Ghyselen, Verheyen, Malfliet, Dhooge, Oloeriu, Ramacker, Cappan & Van Elsacker 5½

Belangrijkste paringen: Piceu — Dauw, Van Zyl-Rudd — Coucke, Verheyen — Draftian. Onze Lucas krijgt met Igor Vanduyfhuys een zware kluif in de laatste ronde.

Senioren

Het onvermijdelijke is uiteindelijk gebeurd: Motwani staat alleen op kop! Hij won een snelle Siciliaan tegen Barzeele, terwijl Knors tevreden mocht zijn met een remise tegen Van Hoofstat. Marc Stuer won snel en overtuigend en mag morgen proberen de Schot te stoppen.

Stand: 1. Motwani 5/6 2-3. Knors & Stuer 4½ 4-7. Goormachtigh, Tonoli, Roofthoofd & Van Hoofstat 4 …

Belangrijkste paringen: Stuer — Motwani, Knors — Roofthoofd, Goormachtigh — Tonoli

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *