Experten

Vijf van de acht partijen waren van groot belang voor de eindstand. Op bord 1 speelde Mütsch de doorschuifvariant tegen de Caro-Kann van De Reese. Ze investeerde een pion voor een aanval die nooit echt uit de startblokken kwam, maar verdedigde het eindspel secuur: remise. De ander koploper, Vantorre, had de overwinning binnen handbereik, maar dan had hij in deze stelling:

43. Td1 moeten vinden. 43. … Dxe6 gaat dan niet omdat na 44. Td8+ Dg8 45. Txg8+ Kxg8 46. Kf1 het paard geen zetten heeft. Bovendien dreigt er 44. Lf5 waarna het paard ook sneuvelt. Mooi, maar moeilijk en Vantorre vond het niet. Uiteindelijk keepte hij een eindspel met toren+loper tegen dame zonder al te veel moeite. Jacob Dreelinck ging met zwart tegen Zouaghi weer de experimentele toer op met 1. e4 h6. Het werd een partij vechtschaak waar ik geen bal van begrijp. Er waren wederzijdse kansen, maar zwart won en kwam daarmee naast Mütsch en Vantorre.

Ook broertje Adriaan en Ruzhansky hadden dat kunnen doen, maar ze slaagden er niet in. Adriaan kon niet winnen van titelverdediger Raats en Ruzhansky verloor verrassend van outsider Van Hecke zijn Alapin Siciliaan. Scheidingspuntjes moesten dus de uitkomst brengen en daarvan bleek Jacob Dreelinck er net wat meer te hebben. Hij mag zich dus voor een jaar Vlaams kampioen noemen. Mütsch eindigde tweede en kwalificeert zich daarmee samen met Jacob voor het BK.

Eindstand: 1-3. J. Dreelinck, Mütsch & Vantorre 6/9 4. A. Dreelinck 5½ 5-8. Raats, Ruzhansky, De Reese & Ismail 5 9-12. Zouaghi, Vandenhole, Vandendriessche & Govoreanu 4½ 13-14. De Rycke & De Block 4 15-16. Krygelmans & Pauwels 3½ 17. Van Hecke 3 18. Musabayeva 1½

Open

De topper Piceu — Dauw eindigde in een overtuigende overwinning van wit. Van Zyl-Rudd kwam met wit tegen Coucke in grote problemen, maar kon ontsnappen naar een eindspel met paardenpaar tegen loperpaar en bereikte de remisehaven. De andere titeldrager, Draftian, verloor van Olivier Verheyen. Van één van de lagere borden nog een simpel puzzeltje:

Lucas kreeg zware kluif en ondanks goed doorbijten moest hij zijn meerde erkennen in Vanduyfhuys. Hij eindigt met 4½/9 in het midden van het peloton. De Blankenbergse potten zijn niet gebroken, maar heel ontevreden zal hij ook niet zijn.

Eindstand: 1-2. Piceu & Van Zyl-Rudd 7½/9 3. Dauw 7 4-6. Coucke, Verheyen & Van Elsacker 6½ 7-16. Maes, Draftian, Ghyelen, Dhooge, Malfliet, Ramacker, Oloeriu, Zotikishvili, Meysman & Debucke 6

Senioren

Met zwart tegen Stuer drong Motwani niet aan: remise na 13 zetten. Bijgevolg kon Knors naast hem komen, maar met wit tegen Roofthoofd ging hij in een middenspel met zware stukken de boot in. Goormachtigh verzilverde zijn voordeel in een paardeneindspel en kwam daarmee op de tweede plaats.

Eindstand: 1. Motwani 5½/7 2-4. Goormachtigh, Stuer & Roofthoofd 5 5-6. Knors & Van Hoofstat 4½ 7-12. Tonoli, Barzeele, De Spiegelaere, Surmont, Deblauwe & Snoeck 4

Daarmee is het doek gevallen over het Vlaams kampioenschap. Morgen is er de laatste ronde van het Antwerps ligakampioenschap, volgende woensdag gaat het ajuinentoernooi van start en vrijdag begint het open van Moretus, maar voorlopig laat uw verslaggever zijn moede pen rusten.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *