Een berichtje tussendoor (voor verslagen waren we wat verslagen de voorbije weken, maar tegen volgende week dinsdag zijn we hopelijk weer alive and kicking en dus schaakpresent) dat we u niet willen onthouden. In Chalkidiki, Griekenland, vindt van 12 tot 19 oktober de European ChessClub Cup plaats, met o.m. wereldkampioen Carlsen, die aldaar zijn laatste officiële partijen speelt vóór zijn WK-match met Caruana van november in Londen. _LEESMEER_

Het is een soort Europees Clubkampioenschap, maar de deelnemende ploegen zijn rijkelijk gestoffeerd met ‘buitenlanders’ en niet-Europeanen. Carlsen speelt, o surprise, voor een Noors team, maar in het ELO-sterkste team, Alkaloid, uit Skopje, speelt dan weer Ding mee, die zeker niet kan verdacht worden van Europese, laat staan (Noord-)Macedonische roots.

Tot nu toe speelde Carlsen drie keer mee, met 1 zege en 2 remises, en dat kostte hem (in de live ratings) 2,4 ELO-punten, voornamelijk omdat de laatste remise tegen iemand van ‘maar’ 2610 ELO was (foto). Als ik mezelf niet bedrieg (en u erbij) is zijn voorsprong op nummer 2 Caruana daarmee geslonken tot (listen carefully I will say this only once) 4,3 ELO’tjes. Later vandaag speelt hij – gelukkig misschien wel – tegen Mamedyarov en dan kan een remise niet veel kwaad, en zou een zege zeer welgekomen zijn, maar met een nederlaag ligt zijn eerste plaats wellicht aan diggelen. Gaan we dát (nogal onvoorstelbare geval, toch) meemaken?

Graag vermeld ik ook dat Ding zijn 91ste partij zonder nederlaag heeft gespeeld, tegen Svidler, die voor de 3de keer op rij de boot inging. De nu al 14 maanden ongeslagen Chinees heeft intussen al 2813,3 ELO’s achter zijn naam, op een zucht van nummer 3, Mamedayarov. Waar gaat dat eindigen, zei ik al eens (een paar keer) …

3 reactie op “Wie is/wordt/blijft nummer 1?”
  1. Mamedyarov-Carlsen is op remise geëindigd, wat de champ weer enkele tienden van een ELO-punt kost. Hij heeft nog precies 4 punten voor op Caruana. En Ding zit aan 92 stuks zonder nederlaag (remise tegen Wang).

  2. Carlsen ging vandaag door het oog van de naald. Hij had wit tegen Ding – tegenwoordig toch al niet te kloppen – en ging ei zo na de boot in. Ding is nu al 92 partijen ongeslagen, maar heeft wel een kans laten liggen om Carlsen van de nummer 1 stek te duwen. Carlsen behoudt nog een minimale voorsprong van 3,5 ELO’tjes op Caruana.

  3. Ding is geen 92, maar 93 partijen ongeslagen. Hij moet vlakbij het record van Tal zitten, maar heeft volgens sommige bronnen veel meer (heel) sterke tegenstanders gehad.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *