WK Blitz 2021

Avatar foto

DoorHerman Callens

dec 30, 2021 278 views

Het WK Blitz 2022 (ook in Warschau) liep over twee dagen, en telde 21 ronden in het Open tornooi en 17 bij de Dames. Het tempo was 3’ + 2”, en dat is best (heel) snel te noemen: rapid- en blitzprestaties lopen dan ook al eens uiteen, zo bleek maar weer. Er waren respectievelijk 179 en 105 participanten/participantes. Hamvraag, enfin één van, was of Carlsen ook de tweede van z’n drie titels zou kwijtspelen dan wel zichzelf opvolgen, en aan dameskant of Lagno haar 3de opeenvolgende titel zou behalen. _LEESMEER_  

Twee dagen met 12 (9) en 9 (8) ronden kun je moeilijk per ronde verslaan, maar je kunt er wel iets over kwijt. In het Open tornooi was het de Pool Socko (wie?) die het langst ongeslagen bleef, m.n. 5 ronden, en vervolgens naar plaats 37 wegzakte tegen het eind van de dag. Carlsen had in die 5de ronde z’n eerste nul te pakken, jawel, vanwege Socko. Fedoseev, Grischuk en Mamedyarov waren geen onverwachte namen op stek 2, Puranik (wie?), Sindarov (net 16, 2de jongste GM ooit) en Kravtsiv dan weer wel. Abdusattorov, kersvers champ-in-rapid, was dan al 53ste, met 3/5.

Kenmerkend voor de eerste dag was trouwens dat een hele troep favorieten het enigszins tot stevig lieten afweten: Carlsen, Nakamura, Artemiev, Caruana, Firouzja, Nepomniachtchi, Giri, Anand en Duda leden allemaal (min of meer) gevoelig puntenverlies in de wereldblitztabellen. De wereldkampioen had dan al 3 keer slaag gehad, van Socko, Fedoseev en Mamedyarov, maar een 8ste plaats en 1,5 punt achterstand is voor hem lang niet hopeloos, gelet op de toeren die hij in het verleden al meer dan eens heeft uitgehaald.

Hoe zat het dan vooraan? Fedoseev en Sindarov hielden het langst vol, maar van onderuit kwam Aronian aansluiten, én overnemen. Tegen het einde van de dag stonden ook Amin, vijfvoudig Afrikaans kampioen, en Maghsoodloo in de voorste gelederen, respectievelijk op een half en een heel punt van de (nog kersverse) Amerikaan (Aronian).

Bij de Dames was het Goryachkina die het langst ongeslagen bleef, tot ze in de 7de ronde verloor van Shuvalova (en opnieuw in de 9de ronde, van Koneru). Ze werd toen bijgehaald door Assaubayeva, jawel, zilver in het Rapid-WK, die op het einde van de dag zou leiden met een halfje voor Vaishali (zus van Praggnanandhaa, herhaal ik even) en een heel op het drietal Koneru, Kosteniuk, Abdumalik. Iets meer in lijn toch met het rapidtornooi. Uittredend en tweevoudig wereldkampioene Lagno volgt wat troosteloos op een 40ste plaats en 5/9, 3 punten achter de leidster.

De tweede en laatste dag telde iets minder ronden (9 en 8). Jammer genoeg testten bij de aanvang een aantal spelers positief, o.m. Nakamura, die zich zorgen maakte over wie hij mogelijk besmet zou kunnen hebben. Vijf spelers en drie speelsters deden alleszins niet meer mee.

In het Open tornooi bleef Aronian het gild aanvoeren, tot hij in de 18de ronde verloor van voormalig landgenoot Martirosyan. Dubov, al een tijdje in het zog van de leider en ooit al eens champ-in-rapid, wipte naar 1, Vachier-Lagrave sloot aan bij Aronian op 2. Titelverdediger Carlsen had intussen twee nieuwe nederlagen op zak, tegen Giri en meteen daarna Grischuk, zodat het behoud van zijn titel er eigenlijk niet meer inzat: nog drie partijen te gaan, twee punten achter en 18 beter geplaatsten voor hem.

Carlsen zou Carlsen niet zijn als hij niet een ultieme jump zou willen en kunnen plaatsen: achtereenvolgens gaan Bassem en Nepomniachtchi voor de bijl, en dan blijkt de champ nog maar een halfje achter te liggen. Want zie, vooraan werd zo duchtig gebakkeleid dat de eerste stek het gewicht van 6 pretendenten torst: Dubov werd gestuit door Firouzja, Artemiev hield Aronian eronder, Duda won 2 keer op rij en Vachier-Lagrave consolideerde met twee remises. Berespannend, dus, ook in de wetenschap dat een play-off enkel gegund is aan het tweetal met de beste tiebreakpapieren.

In de laatste ronde werd de overwinning niet geschuwd: Vachier-Lagrave haalde het van nota bene Carlsen, Duda tackelde Artemiev en Firouzja begroef Aronian. De resterende top 6’er, Dubov, kwam niet verder dan remise (tegen Giri). Slotsom: een trio op 1, en dus meteen alle eremetaal, in tiebreakvolgorde Vachier-Lagrave, Duda en Firouzja. Die laatste viel dus af voor de play-off, maar had al wel bronzen zekerheid. Een andere certitude: deze top 3 verschilt totaal van die van het Rapid-WK. De consistentste speler is Duda: 5de in het rapid en hier …

… 1 of 2. De eerste play-offpartij verliep heel gelijkopgaand en eindigde dan ook vreedzaam, terwijl beide spelers nog ruim driekwart minuut over hadden. De tweede was iets minder foutloos, maar werd ook remise. Op naar het beslissende spel: Armageddon kun je het niet noemen, want het enige wat anders dan anders is, is dat de hoogstgerangschikte (Vachier-Lagrave) wit heeft en dat de boel met wisselende kleuren wordt voortgezet tot er een winnaar is. Gelukkig was die er meteen: Vachier-Lagrave wist in het middenspel een pion te winnen en de tijdnood van Duda deed de rest (als ik het goed heb, ging hij uiteindelijk ook door zijn vlag).

Eindresultaat: Maxim VACHIER-LAGRAVE (15/21) volgt Carlsen op als wereldkampioen blitz, Duda en Firouzja (ook 15/21) bezetten de ereplaatsen 2 (zilver) en 3 (brons). Rapidwinnaar Abdusattorov kon geen rol van betekenis spelen, maar misschien zat de ontlading er wel voor iets tussen.     

Bij de Dames bleef de verrassende Assaubayeva, nu ja, verrassen (what else), o.m. door een 6de opeenvolgende zege, nog wel tegen Koneru. In de 14de ronde vergrootte ze haar voorsprong tot 2 volle  punten, buit zo goed als binnen, maar dan verloor ze van Lagno, die sterk aan het terugkomen was, om vervolgens te winnen van Goryachkina en in één klap de wereldtitel veilig te stellen, één ronde voor het einde. Koneru en Kosteniuk, op 2 punten, en het viertal Gunina, Shuvalova, Lagno en Dzagnidze op 2,5 mochten dan vechten voor het resterende eremetaal.

In de laatste ronde zag Dazgnidze met remise tegen de nieuwe kampioene haar kansen verzwinden, terwijl Kosteniuk (tegen Lagno), Shuvalova (tegen Koneru) en Gunina (tegen Mamedjarova) het volle punt scoorden. Daarmee was het zilver voor Kosteniuk en kaapte Gunina nog net, middels betere tiebreak, het brons weg voor de neus van Shuvalova.

Kortom, de nieuwe wereldkampioene Blitz is de 17-jarige Kazakse Bibisara ASSAUBAYEVA, ook weer de jongste ooit, waar gaat dat henen met al dat jong geweld? Haar score, 14/17 is bovendien ronduit impressionant. Na zilver in rapid, nu goud in blitz, wat precies het omgekeerde is van Kosteniuk: eerst goud in rapid en nu zilver (12,5/17). Gunina maakt het plaatje af: brons in rapid én blitz (12/17). Drie meiden pakken alle metaal! 

3 reactie op “WK Blitz 2021”
  1. Opgelet beste vrienden en vriendinnen : om 14 uur vandaag start Tata Steel Chess met Daniel Dharda !

  2. Daniel stond de hele partij wat voor (volgends de computers) , maar toen hij de dames moest ruilen wilde hij niet , zette zijn dame opzij , en zijn stelling stortte plots ineen met een nederlaag tot gevolg…. ai, wilde hij te graag op winst spelen??

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *