WK Blitz, dag 1

Avatar foto

DoorHerman Callens

dec 29, 2017 138 views

We zitten met z’n allen (ik niet, alleen de heren en dames van Caïssa) nog steeds in Riyad, vanaf vandaag en tot morgen voor het WK Blitz. Twee dagen slechts, met respectievelijk 11 en 10 ronden. Het tempo bedraagt 3 minuten, met 2 seconden increment. Echt wel rapide, zo’n blitz! Maar hadden we dat ook al niet in SKOG gedaan? Even kijken dus, op enkele tussentijdse momenten, hoe de (aanwezige) schaaktop het ervan afbrengt. _LEESMEER_

Na zes ronden staat een achttal aan de leiding met 5/6, en kijk wie we daar zoal aantreffen: de net nog onkennelijke titelverdediger Karjakin en le français rapidement invisible Vachier-Lagrave. Rapidkampioen Anand volgt op een vol punt, Carlsen, die zich in ronde 2 verslikte tegen Sjugirov, slechts op een half. Veel volk  daaromtrent, trouwens – de echte afscheiding moet nog komen – en vooral veel andere namen dan in het voorbije rapidtornooi. Iets gelijkaardigs chez les femmes: vielen de hoogste ELO’s in het rapidtornooi nog al eens naast de prijzen, dan lijken sommigen hier weer wat puntjes op de i te willen zetten. Alleen aan de leiding, met 5,5/6, staat Dzagnidze, gevolgd door o.m. de (start)nummers 1 en 3, resp. Lagno en Gunina. Nummer 2, rapidkampioene Ju, staat voorlopig, mede door haar eerste nul in Riyad (tegen Atalik in de 3de ronde), 19de met 4/6, runner-up Lei 7de met 4,5/6.

Twee ronden later is de verrassende 15-jarige Esipenko, die ook in het rapidtornooi al kwam opvallen, met twee fraaie zeges op rij (Ivanchuk, Grischuk) mee vooraan komen postvatten, naast Karjakin en Vachier-Lagrave, die alleen elkaar het halfje gunden. Ook Kravtsiv en Andriasian sluiten aan, maar heel bekend vind ik ze niet. In de achtervolgende groep kennen we zeker Svidler, en wellicht doet hij langer mee voor de knikkers dan degenen die ik niet noem. Carlsen en Anand mochten elkaar nog eens bestoken in ronde 8 en deden dat relatief vreedzaam. De achterstand op de leiders is een vol punt, maar er is nog ruimte genoeg – 13 ronden – voor inhaalmaoeuvers.  

Bij de dames houdt Dzagnidze (toch maar nummer 12) het goed vol, na remise tegen Lagno en winst tegen Gunina. Lagno gaat ook nog eens onderuit tegen, jawel, Cramling (foto), en daarmee zakken de nummers 1 en 3 weeral aardig weg. In de stand leidt Dzagnidze met 7/8 voor Cramling (6,5/8), verder eerst een vijftal (6/8) met o.m. Gunina, Goryachkina en Paehtz en vervolgens een achttal (5,5/8) met o.m. Tan, Ju, Kosteniuk en Lei.

Titelverdediger Karjakin zet in de laatste drie ronden Esipenko en Andriasian opzij en deelt het punt met Svidler. Goed voor een ongedeelde eerste plaats (9/11). Ex-medeleider Vachier-Lagrave kan de genoemde Andriasian maar een halfje ontfutselen en staat ongedeeld tweede, maar voelt de weinig koele adem van het zestal achter hem: Svidler, Wang, Ding, Yu, Le en Mamedyarov. Ergens verderop, met 7/11, vinden we zowel Carlsen, die tegen Yu in de 11de ronde in tijdnood de flaters opstapelt, ergo zichzelf wegtikt, als Anand, die in diezelfde ronde zichzelf in de prak speelt tegen Nepomniachtchi. We zijn net (voorbij) halfweg, benieuwd of Karjakin zijn titel kan prolongeren – de aanzet is er alleszins – en/of er uit achtergebleven gelederen nog flink wordt teruggekeerd …

Het jongste vrouwelijk geweld is wellicht één van de oudsten: de 54-jarige Pia Cramling, startnummer 53 nota bene, laat na haar nul in de eerste ronde tegen Gunina in de volgende 10 partijen nog welgeteld één half punt liggen. Met zeges tegen achtereenvolgens Dronavalli, Lagno, Dzagnidze,  Bodnaruk en Kosteniuk stoomt ze resoluut naar een ongedeelde en stevige eerste plaats. Een vol punt later staan eerste achtervolgsters Dzagnidze en Gunina zich wellicht te verbijsteren, net zoals het daaropvolgende tweetal, Lagno en Buksa (wie?). Rapidsterren Ju en Lei komen blitzend wat minder aan de bak. Lei staat, overigens samen met klassiek wereldkampioene Tan, die nu beduidend beter uit de verf komt, op twee punten van Cramling, Ju telt al een achterstand van 3 punten op de Zweedse. Het zou wat zijn mocht die erin slagen ‘met het spek thuis te komen’, maar wie zou het haar misgunnen?

Voorlopig afsluiten doen we met de enige Belgische hoop ter plekke, Zozulia en Malakhatko, die respectievelijk 4,5 en 5 hebben behaald. Zozulia kan wel pronken met een remise tegen Ju, en dat is niet voor iedereen weggelegd.
 

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *