WK Blitz, slotdag

Avatar foto

DoorHerman Callens

dec 30, 2017 138 views

Nog maar een dag op overschot, hoog tijd dus dat het schaakjaar vandaag wordt afgerond, en wel met de tweede en laatste dag van het WK Blitz 2017. Maar weer nemen we eerst onze tijdmachine om een dagje terug in de tijd te gaan. Het is vrijdag in Riyad, 29 december, iets na 14 uur, de 1ste ronde van het blitztornooi zit er bijna op en op bord 1 gebeuren enkele hoogst bizarre zaken. _LEESMEER_

Bord 1, u weet het of u weet het niet, is altijd Carlsen. Waarom dat zo is, weet ik dan weer niet, want wat zou het leven saai zijn zonder onwetendheid. De wereldkampioen speelt met wit tegen Inarkiev en speelt het nagenoeg winnende 27.Txb7+. Inarkiev ziet het schaak niet, of doet alsof, en antwoordt met het tegenschaak 27… Pe3+. Carlsen moet gedacht hebben “Jakkes, tussenschaak over het hoofd gezien!” en speelt zijn koning weg: 28. Kd3. Waarop Inarkiev de klok stil zet en winst claimt, omdat Carlsen een illegale zet zou hebben gespeeld. In eerste instantie, nadat de (dichtstbijzijnde) scheidsrechter Inarkiev gelijk geeft, accepteert de ontgoochelde Carlsen het verdict. Maar wat later vindt hij het dan toch weer zo sneu dat hij uiteindelijk bij de hoofdscheidrechter verhaal gaat halen. Discussies later stelt die dat de partij moet voortgaan. Dat ziet Inarkiev niet zitten: Carlsens zet was toch illegaal, wat is dat nu? Nee, zegt de hoofdscheidrechter, jouw zet was illegaal, maar omdat Carlsen dat niet zag telt de facto wat op het bord staat, en dan is uit het schaak gaan wel degelijk legaal. Voortspelen dan maar? No way, aldus Inarkiev, die daarmee de partij nu verliest. Hij tekent nog wel beroep aan, maar dat wordt later verworpen. Commentaren alom natuurlijk. Niemand minder dan Gary Kasparov vindt de handelwijze van Inarkiev, uitgerekend op een WK en tegen de wereldkampioen nog wel, beneden peil en een schande voor de schaaksport. Niet dat het allemaal zo duidelijk is: Malcolm Pein, lid van het beroepscomité, laat nog weten dat het beroep van Inarkiev alleen al moet worden afgewezen omdat je niet mag ‘officialiseren’ dat spelers voortaan in blitz op zo’n manier proberen te winnen: een illegale zet doen in de hoop dat de tegenstander het niet opmerkt en dan de winst opeisen. Voer voor specialisten, ik praat maar na … Om af te sluiten nog een gedachte van Carlsen op het eind van de dag: “Het grootste probleem is niet dat ik niet genoeg punten heb, maar dat ik niet goed speel. Veel herstelwerk te doen morgen.”

Back to the future (van gisteren). We zijn vier ronden ver op deze laatste dag, nog zes te gaan. In de ‘Open’ groep brengt Carlsen zijn herstelwerk volop in de praktijk: met vier op een rij –  Karjakin als vierde slachtoffer – wipt hij in een rotvaart naar de kop. Het zestal Karjakin (1,5/4), Vachier-Lagrave (2/4), Ding (2,5/4), Nepomniachtchi (3/4), Korobov (3,5/4) en Petrosjan (3,5/4) volgt op een half punt. Veel goed volk nog een half punt verder, en vervolgens o.m. rapidsterren Anand en Fedoseev. Er is nog niets verloren of gespeeld, jongens, kijk maar naar Carlsen!

Ladies @ the chessboard! Een blij verrassende en (zelf) blij verraste Pia Cramling gisteren, na haar waanzinnig goede 9,5/10 (terwijl ze de eerste, verloren partij eigenlijk ook had moeten winnen): “Magisch! Geen idee wat er gebeurde.” Vandaag is de magie vooralsnog een streep minder: in de pare ronden wint ze nog wel van Buksa en Michna, maar in de onpare verliest ze van klassiek wereldkampioene Tan (I hate this) en de 17-jarige Azerische Mammadzada (ELO: 2037!) die een dijk van een tornooi speelt. De concurrentie zit intussen niet stil: Dzagnidze neemt de eerste stek over, en dan, telkens met een half punt minder hebben we Cramling op 2, Lagno op 3 en het drietal Gunina, Mammadzada, Kosteniuk op 4-6. Tan en Michna volgen, net voor o.m. rapidheldinnen Ju en Lei.

Met ronden 16-18 achter de rug zijn Carlsen en Karjakin de kroonpretendenten par excellence. Wie toevallig in de buurt was of komt, krijgt minsten één klets en valt terug: Petrosjan sputtert, maar niet zonder Vachier-Lagrave een tik te geven, Ding ondergaat de wet van Carlsen, Mamedyarov die van Karjakin. In de stand loopt Carlsen, vandaag aan een Cramlingske bezig, een half punt uit op Karjakin, een heel op Petrosjan en anderhalf op het vijftal Vachier-Lagrave, Wang, Anand, Yu en Artemiev. Wordt het weer een fotofinish tussen de twee van vorig jaar, of volgt de ene de andere op?

Met twee zeges en tussendoor een nul tegen de Kazakse Abdumalik behoudt Dzagnidze haar eerste stek, mede omdat niemand beduidend beter doet. Cramling herpakt zich enigszins, met een fraaie winst tegen Lei en verder twee remises en blijft op een half punt.  Dan komt Gunina, die enkel een halfje laat aan Mammadzada en dus iets dichterbij komt, en daarna volgen Tan, die kennelijk haar flauwe rapidbeurt aan het compenseren is, en Kosteniuk, die dat mocht ondervinden. Afsluiten doen we met (start)nummer 1 Lagno, die al twee punten achterstand telt op de Georgische leidster en hooguit nog brons of zo kan ambiëren, en wellicht zelfs dat niet. Haalt Dzagnidze het, kan Cramling nog eens magisch uithalen, of kan een van de anderen er een winnende eindspurt uitpersen?

No tiebreaks for me is Carlsens motto in de finale, ronden 19-21, zijn wedervaren van vorig jaar in gedachten. Na een monsterparcours vandaag troeft hij in de voorlaatste ronde  Korobov af, wat, mede dank zij Aronian, die Karjakin nog een punt afsnoept (en zichzelf weer bij de grote jongens hijst), volstaat voor de eindwinst: de Rus staat nu al op twee punten en voor veel schakers is dat een ietsje te veel om in één ronde goed te maken. In ronde 21 volgt nog een remise met Aronian, terwijl Karjakin weer rechtkrabbelt met een zege op Grischuk. Carlsen, de Onvermijdelijke, WERELDKAMPIOEN BLITZ 2017, na een matig begin (7/11) en een overweldigende 2de dag (9/10), met 16/21. Zilver is voor Karjakin, die zich als titelverdediger uitstekend geweerd heeft, brons voor, kijk eens aan, rapidwinnaar Anand, beiden met 14,5/21. Wang en Aronian sluiten de top 5 af met 14/21.  

Ook bij de dames is de zaak al snel zo goed als beklonken, al staat de eindwinst pas vast in de laatste ronde. De 30-jarige Georgische Nana Dzagnidze, startnummer 12, ELO 2453, oogst nog twee keer het volle punt (tegen Kulon en Sebag, ik ken ze verder ook niet) en heeft vervolgens aan remise tegen Danielian genoeg voor een ongedeelde eerste plaats, score 16,5/21 (een halfje meer dan Carlsen) en de welverdiende bekroning tot Wereldkampioene Blitz 2017. Achter haar verzekert Gunina zich met (vanaf ronde 17) vijf overwinningen op rij en 16/21 van de tweede plaats. Brons gaat naar, kijk eens aan, rapidwinnares Ju, die in extremis nog drie keer uithaalde en finisht met 14/21, ex-aequo met Lagno maar met betere scheidingspunten. Op een gedeelde 5de-9de plaats, met 13,5/21, eindigen in volgorde Cramling, voor wie het sprookje helaas niet bleef duren, Tan, Kosteniuk, Abdumalik en Kulon. Nog vermeldenswaard: de 17-jarige Azerische Gunay Mammadzada, startnummer 93 asjeblief en ELO 2037, is (gedeeld) 10de! Daar horen we nog van.

Ter afsluiting graag nog even een Belgische alinea.  Bij de heren sprokkelt Vadim Malakathko ‘slechts’ 9 punten en daarmee wordt hij 107de en boet hij 58 ELO’tjes in. Wederhelft Anna Zozulia wordt in de damesgroep 75ste met 9,5 punten en verliest op haar beurt 49,8 ELO’s.

Zo, dan zit het jaar erop en wens ik iedereen alvast een overheerlijk 2018, schaakgewijs en (vooral ook) anderszins! (En veel extra elo’tjes op 1 januari!) 

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *