WK Dames, 2

Avatar foto

DoorHerman Callens

jul 7, 2023 301 views

Ook de tweede partij leverde een spannend gevecht op. Deze keer had Ju wit en dus (nu ja) kwam er een d4-opening uit de bus. Lei maakte er een Semi-Tarrasch van, met aan beide kanten een geïsoleerde d-pion, en zo volgden de dames de partij MamedyarovNepomniachtchi, Zagreb, 2022, waarin zwart wel verloor. Het weerhield de uitdaagster er niet van om af te wijken met 11. … Le6 (i.p.v. 11. … Te8), wat niet echt nodig was, omdat haar d-pion enkel in schijn gevaar liep. Ju’s positie zag er goed uit en, belangrijker misschien, had op de klok een aardige bonus.

Dat was echter zonder Lei gerekend. Op beide vleugels trok ze naar voor (16. … b5, 17. … g5) om het witte ruimtevoordeel aan flarden te spelen. Vooral 17. … g5 was daarbij niet geheel zonder risico. Commentatrice Kosteniuk: “Ik zou als zwart toch wel erg beducht zijn om zo’n stap te zetten, want g5 is voor altijd, en het het verzwakt de koningsvleugel zo veel. Tenzij het niet anders kan, zou ik het liever niet spelen.” Lei zelf was zich bewust van de risico’s, maar vond na ‘ruim’ beraad (6 minuten) dat ze het moest spelen, en het verder verloop gaf haar geen ongelijk.

Vervolgens nam ze d4 in het vizier, en Ju bleek niet meer zo comfortabel te staan: door de zwarte opmars stonden haar stukken niet meer zo actief en dus was heel nauwkeurig spel vereist om het zwarte initiatief tegen te gaan, en zoals ze achteraf erkende, was ze daar tijdens de partij behoorlijk ongerust over. De wereldkampioene bleek echter toch opgewassen tegen haar taak, en wist geleidelijk de angel uit het zwarte spel te halen. Intussen bleef Lei wel krap bij tijd, maar tegen dat zet 40 in het zicht kwam (eerder mocht geen remise overeengekomen worden) was het al wel duidelijk dat ze de tijdcontrole moeiteloos zou halen. En toen gingen beiden ook nog de zetten herhalen, een verkapt remisevoorstel, zodat precies op de 40ste zet de puntendeling ook een feit was.

Kosteniuk en Houska, die het commentaar verzorgden op de officiële site, vonden gisteren dat Ju in de eerste partij psychologisch een betere zaak had gedaan dan Lei, omdat ze met zwart het witte initiatief overleefde en remise behaalde, maar dachten er nu een tikkeltje anders over. In beide partijen was het Lei geweest die de debatten leidde en Ju die zich moest verweren. Niet dat de ene de andere al echt het mes op de keel had kunnen zetten, of dat het evenwicht al ergens serieus verbroken zou zijn geweest, maar toch. Dit wordt geen makkelijke hap, zoveel lijkt wel duidelijk. En het belooft voor het vervolg. De 3de partij is voor zaterdag, de 4de voor zondag (na elke twee partijen is er een rustdag).   

Intussen weten we ook iets over de secondantenteams van beide speelsters. Lei arriveerde samen met Teimour Radjabov, terwijl Ju blijkt te worden bijgestaan door Pentala Harikrishna. Twee +2700-spelers, wie weet wie er nog tot hun teams behoort, en of we dat ook te weten gaan komen.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *