Een correctie om te beginnen. Ik ging ervan uit dat Abdumalik mee in de running was voor een plaats in het kandidatestornooi, maar zij doet mee als vervangster van één van de 16 vooraf aangeduide speelsters en komt als zodanig niet in aanmerking voor een ticket. Die lijst van 16 is wel nogal onvindbaar – op de officiële site worden 21 “participants” vermeld, d.i. iedereen die al ergens heeft deelgenomen, zonder onderscheid – wat niet meteen uitsluitsel geeft. Komt nog bij dat er her en der nog wel wat tegenstrijdigs valt te lezen en dan is het klassieke punthoofd gauw gevormd. Hoe dan ook, u krijgt vandaag het ‘echte’ verloop t/m ronde 9. _LEESMEER_

In de 7de ronde gingen Lagno’s potentieel belangrijkste concurrentes, Dzagnidze en (Anna) Muzychuk onderuit, terwijl ze zelf het punt deelde met Paehtz. Dzagnidze, met zwart tegen leidster Abdumalik, verloor het zicht op de zaak in tijdnood, en vervolgens de partij. Anna deed kansrijke maar ook riskante dingen, en deze keer was Sadukassova mooi op de afspraak om haar allereerste zege te oogsten. Kashlinskaya deed het uitstekend tegen Bulmaga en mocht haar zelfs mat zetten. Stefanova wist te ontsnappen tegen (Mariya) Muzychuk, die daarmee zakt van gedeeld 1ste naar ongedeeld 2de. Gunina en Mammadzada brachten de langste partij van de dag, en het was alweer de jongste die aan het langste eind trok en zich zo weer bij Lagno voegde, op een gedeelde 3de plaats. Lagno heeft het ticket nog steeds in eigen handen, (Mariya) Muzychuk (5/7) en Dzagnidze (3,5/7) staan nu, ondanks het puntenverschil hier, op een gelijke achterstand. Volgende ronde tegen elkaar. Abdumalik staat veel beter dan die twee, maar mag dus niet meetellen. Sneu, toch wel, maar ze kan hier wel haar GM-titel behalen (de normen heeft ze al, nu nog de drempel van 2500 ELO). 

Ronde 8. (Anna) Muzychuk en Paehtz bleken content met een snelle remise: herhaling van zetten vanaf zet 10. Zus Mariya en Dzagnidze deden wat meer hun best, maar laatstgenoemde slaagde erin het hoofd boven water te houden. Bulmaga had wel kansen tegen Gunina, maar fouten deden haar de das om. Kansen aan weerszijden waren er in Abdumalik versus Kashlinskaya, een partij die in remise had kunnen, misschien wel moeten eindigen, ware het niet dat laatstgenoemde in één of twee zetten het eindspel totaal verknoeide. Stefanova wist het te halen van en met de hulp van Saduakassova, die vooral na de tijdcontrole in de fout ging. De klapper was wel Mammadzada tegen Lagno. De benjamina van het tornooi had al aardig gedemonstreerd wat ze allemaal kon en paste haar vaardigheden nu ook toe tegen de speelster in pole position voor het kandidatesticket. Een foute ruil van Lagno vormde de inleiding en ze kwam nooit terug in de partij. Niet slecht voor de spanning, wel voor de kwalificatiebonus. Op drie ronden van het einde leidt Abdumalik met een vol punt voor (Mariya) Muzychuk en Mammadzada, en de kans is groot dat ze met het gros van de GP-punten gaat lopen. Lagno en Paehtz volgen al op twee punten, Dzagnidze, die weer wat dichter schuift bij Lagno, op een halfje meer. Zoals de zaken nu staan, behoudt Lagno nog haar pole position, maar een nieuwe fout kan fataal zijn. De jongste Muzychuk én Dzagnidze staan weer wat dichterbij. Van de anderen hoeven we niet meer te gewagen: de tijd die hen rest is te kort om de achterstand in voldoende vooorsprong om te buigen. Knap wel hoe de twee jongsten, Abdumalik en Mammadzada, die wel GP-punten kunnen afpakken van anderen, maar als invalsters niet in aanmerking mogen komen voor de kwalificatie voor het kandidatestornooi, hier fijntjes top drie spelen, meer nog, top 1 en gedeeld 2. Go, girls!

Ronde 9. Ik zit me hier almaar vreselijker te ergeren. Niet enkel op de officële site, ook op bv. chessbase wil men maar niet geweten hebben dat Mariya Muzychuk wellicht meer kans maakt op het kandidatesticket dan zus Anna, al stond die laatste aanvankelijk een pak punten beter geplaatst, kort achter Lagno en Dzagnidze. Op dit moment staat ze achter Lagno maar gelijk met Dzagnidze, dus die is alvast niet kansrijker en zus Anna is het nog minder, want die volgt weer een stukje verder. Is dat nu zo moeilijk om eens af te stappen van de toestand vóór het tornooi en te kijken naar wat er intussen veranderd is en mogelijk nog verandert? Ik word er lichtjes woest van als mensen die minstens enige aandacht verdienen zomaar idee-fixegewijs worden genegeerd, voortijdig afgeschreven of ronduit minnetjes behandeld. 

Die vorige alinea schreef ik toen nog niet alle uitslagen binnen waren en het toeval wil nu dat de kansen her dan wel der een knauw hebben gekregen vandaag, maar het doet weinig af aan het wezen van de zaak. Laten we beginnen met Lagno, die zich, zo stelde ik boven, geen fouten meer kon veroorloven. Vandaag sloeg ze netjes terug, ten koste van Bulmaga, en dat bleek ook wel nodig. Haar grootste concurrente (vooraf), Dzagnidze, won namelijk ook, van Stefanova, en blijft dus in haar spoor, op niet meer dan een half punt. Zolang ze niet achter Dzagnidze eindigt, is ze in het voordeel, wat concreet betekent dat ze in de laatste twee ronden niet meer dan een half punt mag verliezen t.o.v. de Georgische. Wat in haar nadeel kan spelen: ze moet nog tegen de huidige nummers 1 en 2, Abdumalik en (Mariya) Muzychuk, terwijl Dzagnidze Kashlinskaya en Gunina mag bekampen.

De Muzychuks dan. Mariya leed vandaag haar eerste nederlaag, tegen Kashlinskaya, die je het bezwaarlijk kan misgunnen dat ze nog iets van haar rottornooi probeert te maken. Had ze de overwinningen die ze eigenlijk verdiende, ook echt behaald, dan stond ze nu wellicht zwaar mee te drummen voor het kandidatesticket. Voor de jongste Muzychuk een serieuze streep door de rekening, omdat Lagno op gelijke hoogte komt (gedeelde 2de plaats) en haar dus nog nauwelijks moet vrezen. Nu wachten haar Gunina en Lagno. Ook Dzagnidze, gedeeld 5de, staat er nu weer beter voor dan zij. Wat Anna betreft, ook die won, en nog wel van Mammadzada, die al het hele tornooi geweldig bezig was, en tot vandaag enkel verloren had van – o toeval! – de andere Muzychuk. Daarmee is ze nu 4de in lijn voor de kwalificatieplaats, net achter Mariya. Ze neemt het nog op tegen Bulmaga en Abdumalik.

In een beestig lange partij vol wisselende kansen en hele rijen blunders trok Abdumalik nog maar eens aan het langste eind en dat zal bij Gunina wel het Russische equivalent van een “Doeme, toch!” en een “Miljaar!” ontlokt hebben. De Kazakse nog wat steviger aan de leiding dus, met twee volle punten nu. Een halfje tegen Lagno of (Anna) Muzychuk volstaat voor de tornooizege, haar GM-rating en dito titel zullen wel binnen zijn. Volledigheidshalve, niet-kanshebsters op wat dan ook Saduakassova en Paehtz speelden remise.

Volgende keer, de ontknoping, met ronden 10 en 11!

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *