Na drie ronden wordt al iets duidelijk. De twee topfavorietes hebben hun start niet gemist: Lagno versloeg Gunina en komt aan de (gedeelde) leiding (2,5/3), Dzagnidze haalde het van  Saduakassova en volgt op de kortste afstand (2/3). Iets mindere godinnen flirten met de 50% of zelfs niet: (Anna) Muzychuk (1/3), die haar rol van derde favoriete nog niet kon waarmaken, ging de boot in tegen Kashlinskaya, die eindelijk en verdiend raak trof, na twee keer op winst en toch telkens nul. In de rubriek jong-bloed-in-de-kijker leverden Abdumalik (2,5/3) en Mammadzada (2/3) al nadrukkelijk hun visitekaartje af. De eerste kwam vandaag met een halfje in een razend spannend spektakelstuk wel goed weg tegen de tweede en moet de leiding nu delen met Lagno, terwijl de andere met Dzagnidze en (Mariya) Muzychuk – remise tegen Paehtz – onmiddellijk volgt. Verder won Bulmaga, die ook al enkele kansen de nek omwrong, van Stefanova. _LEESMEER_

In ronde 4 hadden Saduakassova en Kashlinskaya er geen zin in: remise in 12 zetten. Koploopsters Lagno en Abdumalik, beiden met zwart tegen resp. Stefanova en Bulmaga, deden dat ook, maar met een pak meer strijd en zetten. Achter hen wist alleen (Mariya) Muzychuk mooi op koers te blijven: ze diende Mammadzada haar eerste nederlaag toe en klimt tot bij de twee leidsters. Ook Dzagnidze ging de boot in, tegen Paehtz, die daarmee naar een ongedeelde 4de plaats oprukt. De andere Muzychuk, nog niet echt in goeden doen voor vandaag, pakte wel het hele punt tegen Gunina, die 1 gelukkige zege en 3 nullen op rij behaalde – het is vaak alles of niets met haar. Tickets: Koneru en Lagno (in die volgorde) nog steeds gekwalificeerd.

Ronde 5. Waar het leidende trio opnieuw uiteenviel. Abdumalik kreeg oud-wereldkampioene Stefanova op haar bord, maar die speelde zichzelf al vrij snel de prak in, en de Kazakse  liet de kans niet liggen. Lagno kon haar tijdelijk voordeel tegen de stug verdedigende (Anna) Muzychuk niet verzilveren, en moest zich tevreden stellen met een halfje en evenveel achterstand. Zus Muzychuk kon dankbaar profiteren tegen Bulmaga – zouden die zussen samenwerken? – al had dat meer voeten in de aarde dan de diverse kansen deden vermoeden. Paehtz, de enige die tot bij Lagno kon springen, kreeg het zwaar te verduren van de al vaker  ongelukkige Kashlinskaya, tot die in vreselijke tijdnood de ene fout op de andere blunder stapelde en nog verloor. Voor Gunina wou het deze keer eens lukken: een vrij gave partij tegen Saduakassova, waarin ze geleidelijk de overhand kreeg en pas missers deed na de tweede tijdcontrole en zonder veel erg. Dzagnidze mocht ondervinden hoe taai Mammadzada wel niet is en kroop daarbij a.h.w. een paar keer door het oog van de naald. Niet geweldig met het oog op het begeerde ticket. Daar zijn de zaken (nog) niet veranderd: Koneru en Lagno, maar  (Mariya) Muzychuk komt dichterbij.   

Tot (voorlopig) slot de 6de ronde. Saduakassova en Lagno waren het eerst klaar. Geen van beiden wist iets te bereiken en dus werd het punt gedeeld. Voor Kashlinskaya is het tornooi een nachtmerrie – al 3x op winst en evenveel keer het deksel op de neus – en de sterk spelende Mammadzada gaf haar geen kans om daar wat aan te doen, maar bezorgde haar zonder pardon haar 4de nul. Bulmaga maakte in 20 zetten voldoende fouten om Dzagnidze in miniatuurstijl de zege aan te bieden. Stefanova en (Anna) Muzychuk hielden elkaar netjes in evenwicht en tekenden de vrede na 28 zetten. Zus Mariya slaagde er niet in om haar medeleidster Abdumalik uit evenwicht te brengen en de twee tekenden drie zetten later voor hetzelfde resultaat. Paehtz ten slotte, ietwat haperend begonnen, leek tegen Gunina eerst  door te gaan op haar elan van de voorbije dagen, maar maakte het zichzelf moeilijk en ging finaal nog helemaal de mist in.

Vrijdag zijn de dames toe aan hun enige rustdag. Het tornooi is nu net over halfweg, tijd voor een wat uitvoeriger balansje. Door hun onderlinge remise blijven Abdumalik en (Mariya) Muzychuk op 1, en daar zal Lagno, zelf ook maar goed voor een halfje, niet rouwig om zijn, want ze blijft in de onmiddellijke buurt. Dat Paehtz uiteindelijk niet won maar zelfs verloor is daarbij een meevaller. Zij staat nu op een half punt, op een gedeelde 4de-6de plaats met (Anna) Muzychuk en Dzagnidze, die wel weer dichterbij komt, en aangezien ze beiden 1ste in lijn waren voor een kwalificatieplaats (voor of na Koneru), is het voor alletwee zaak de ander alleszins voor te blijven. De oudste Muzychuk was trouwens 3de in lijn, maar kan met een stevige remonte ook nog meespelen.

De volgende of 4de in lijn, Kashlinskaya, beleeft een rottornooi en is de facto uitgeschakeld. Mariya Muzychuk en Abdumalik waren pas 5de en 6de in lijn, maar hebben hun kansen flink opgeschroefd. Paehtz, 7de in lijn, is ook nog niet uitgeteld, maar zou nog wel al diegenen vóór haar voorbij moeten, en dat wordt moeilijk. Stefanova en Gunina maken het niet echt waar, maar hadden sowieso nauwelijks kans.  Mammadzada, Saduakassova en Bulmaga spelen pas voor het eerst mee en komen dus sowieso niet in aanmerking, maar de eerste (en jongste) laat zich wel flink opmerken, terwijl de tweede, nota bene 2500 en 5de ELO, zwaar onder de maat blijft, en de derde geen potten breekt maar niet onverdienstelijk bezig is.   

Als u het mij vraagt, ik denk dat Lagno redelijk goed op koers is, maar tegenover Mariya Muzychuk, Abdumalik en Dzagnidze heeft ze zeker nog geen gewonnen spel. Mocht Abdumalik het uiteindelijk halen (en tornooiwinst is daarvoor niet eens voldoende: de anderen mogen dan niet verder geraken dan 5de, hooguit een gedeelde 4de plaats) zou dat wel een merkwaardige prestatie zijn: ze zal, net als Koneru, maar aan twee van de drie toegestane tornooien hebben deelgenomen en het desondanks gehaald hebben. Het zou dus, maar het zal wel niet. Het zou ook een beetje een afgang zijn voor de rest: in twee tornooien realiseren wat de anderen niet klaarspelen in drie … 

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *