In het Duitse Düsseldorf (Rheinterrasse, Joseph-Beuys-Ufer 33) vindt dezer dagen (26-28/08) het allereerste World Rapid Team Championship plaats, zeg maar het Rapidwereldkampioenschap voor teams. Daarbij gaat het kennelijk, alvast ten dele, om gelegenheidsteams en dat doet een beetje denken aan de succesvolle eerste editie van de Global Chess League, waar je ook van die onuitgegeven teams had, zij het meer aan elkaar gewaagd dan hier, met soms opmerkelijke zelfgekozen namen. In Düsselfdorf hebben we bv. de Chess Pensioners, met o.m. Kramnik en Svidler en getuigend van enige zelfironie.

Er zijn ook Belgen in de rapidkeet, m.n. bij het verder Duitse Aachener Schachverein von 1856: IM Thibaut Vandenbussche (2439), FM Martin Ahn (2170) en zijn kinderen (veronderstel ik) Anastasia (1401, °2008) en Maximilian (1465, °2010). Die laatste drie klinken ook Duits, wat niet kan verwonderen, want ze zijn aangesloten bij Rochade Eupen, en dat is Duitstalig België. Zij speelden in de eerste ronde tegen het team van Jobava en dat werd, niet onbegrijpelijk, een 5,5-0,5 nederlaag. Het was Thibaut die op bord 2 voor dat ene halfje zorgde.

Zo’n nieuw initiatief heeft vaak een paar originele trekjes. Elk team moet bestaan uit ten minste 6 en hoogstens 9 leden, en er moet minstens één vrouw bij zijn. Daarbovenop moet er ook telkens één recreationele participant(e) bij het team horen, d.i. een speler of speelster met minder dan 2000 ELO  die geen enkele titel heeft of ooit gehad heeft. Bijna u en ik, kortom, en ik heb al spijt dat SKOG niet deelneemt. Unischach Bayreuth bv. laveert tussen 1904 en 1495 ELO, Deutsche Schachjugend 2 tussen 1730 en 1398, plus een recreationele NC. Haalbare kaarten toch, wat niet meteen gezegd kan worden van pakweg WR Chess (2789-2537 + 1 NC). Wie daar zoal bij zit, zal nog blijken.

Het gaat om een Zwitsers tornooi van 12 ronden. Het team dat ‘thuis’ speelt, heeft wit op de onpare borden en zwart op de pare, en voor wie als ‘uit’ genoteerd staat, is het uiteraard net andersom. De matchpunten tellen: 2 punten voor een zege, 1 punt voor een gelijkspel en niets voor een nederlaag. Bordpunten vormen desgevallend het tweede tiebreakcriterium (het eerste is SB-achtig). Het tempo is 15+10.  

Het sterkste team (althans volgens startorde, zgn. gebaseerd op gemiddeld ELO) zou Freedom zijn, met luitjes als Anand, Dubov, Vidit Gujrathi en Rapport, vrouwelijke leden Shuvalova en Jovana Rapport (echtgenote ván), en ene Alexander Shapiro (Israëlische Federatie) als NC (klassiek, maar 1947 in rapid). Zij maakten in de eerste ronde brandhout van de Heilbronn Hustlers (geen bekende namen): 6-0. Ook niet mis is het al genoemde WR Chess dat op het eerste gezicht toch meer ELO lijkt te vertegenwoordigen, kijk wie er allemaal bij zit: So, Abdusattorov, Nepomniachtchi, Duda, Praggnanandhaa en Keymer, en alsof dat niet genoeg is ook de dames Hou en Kosteniuk. Hun NC heet Rosenstein (zie update onderaan) en verloor zijn eerste partij tegen iemand van 1562 ELO, van tegenstander FIDE Management Board, het team van Bologan en Short, en verder (mij) onbekende namen. Op de andere borden behaalde het team van WR Chess 4,5 punten, na remise op het tweede (AbdusattorovShort).

Ik kan ze moeilijk allemaal overlopen, in totaal zijn ze met 40, en de grote namen zullen wel vanzelf bovendrijven en alsnog aan bod komen in een volgend relaas. Maar de teamsamenstelling is soms al een attractie op zich. En zo’n recreationele deelnemer (m/v), van wie het resultaat bepalend kán zijn voor matchwinst of dito verlies (of gelijkspel), heeft ook wel wat. Stel, je zit samen in een team met supersterren (GM, WGM …) en alles hangt af van wat jij doet tegen pakweg Silvia Spiegelberg (1934), Ruben Andrade (1797) of Jenny Hartjes (1685). Heerlijk, toch!

UPDATE:

Die Rosenstein is Wadim Rosenstein (vandaar: WR in de naam van het team), de 32-jarige CEO van het bedrijf WR Events GmbH, die in februari laatstleden de zogeheten WR Chess Masters op het getouw zette, een geheel nieuw (klassiek) supertornooi, ook al Düsseldorf. Zie drie eerdere artikels over dat tornooi, dd. 17-02, 19-02 en 26-02-2023.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *