De gemeenschappelijke openingsronde in het Fort Merksem was opnieuw een succes. SKOG 1&2 waren op het appel. Beide ploegen spelen in reeks 2, geen lachtertje, als je bedenkt dat de sterkere clubs van 2A en 2B van vorig jaar in deze reeks zijn terecht gekomen. Onze 1e ploeg had al meteen Brasschaat 1 tegen. De 2e ploeg moest tegen Schilde 1, die de laatste 5 jaar regelmatig in de top 3 eindigde._LEESMEER_

SKOG 1 – BRASSCHAAT 1

Op bord 1 speelde Alain tegen Toon Wijgers (1996) en het leek er nogal chaotisch aan toe te gaan, met een middenspel om hoofdpijn van te krijgen;  de stukkenopstelling was eerder onorthodox. Deze partij eindigde in remise.

Wout op bord 4 stond inmiddels compleet gewonnen (hij viel aan met  dame+loper en het duurde niet lang of zwart’s stelling lag aan flarden). Nadat ook zijn dame viel gaf zwart op, en onze eerste overwinning  was binnen, proficat Wout !

Nikolaas speelde op bord 2 met wit een boeiende partij tegen Guy Baete (met 100 elo gestegen het afgelopen half jaar), dus in vorm. Het leek redelijk gelijkopgaand, zwart’s dreigingen op de damevleugel werden mooi behandeld waardoor er een eindspel aankwam dat beiden  kansen bood. Zwart bood toen remise aan en Nikolaas nam zijn tijd om  uiteindelijk wijselijk te aanvaarden .

Richard, op bord 3 met zwart, stond een stuk achter in het eindspel; al bleef hij vechten, (zware stukken waren van het bord)een meevaller bleef uit, en  wit won uiteindelijk door promotiepionnen af te dwingen.

SKOG 2-SCHILDE 1

Het eerst klaar was Carlo, die op bord 3  (met zwart) tegen de alomgekende Ignaas Vandemeulenbroecke al vlug remise haalde.

Ik zat zelf op bord 1 als invaller en moest tegen Xavier Stockman. Daar verloor ik vorig jaar nog van in IC, dus ik had best wel zin om erin te vliegen. En dat lukte vrij aardig, ik kwam met zwart beter uit de Bird-opening en had een licht positievoordeel in het middenspel. Wit bood toen remise aan en ik keek even naar onze andere borden : Guy stond toen knalgewonnen en Dries (op zijn minst) gelijk met enig iniatief, dus nam ik liever geen risico’s, 1-1.  

Guy op bord 4 (met wit) ontwikkelde een overweldigende stelling, al moet gezegd dat zwart het nog lang heeft uitgehouden. Uiteindelijk blies een combinatie zwart’s stukken zo hard van het bord dat opgave het enige mogelijke was. Goed nieuws, dus.

En Dries op bord 2 (met wit) ? Zijn koningsaanval was een beetje uitgeblust, al had hij nog steeds de iets betere stelling. Uiteindelijk kwamen beide remise overeen. Opnieuw zeer wijs want daarmee scoort SKOG 2 zijn eerste overwinning !

Conclusie

SKOG 2 start goed (2e plaats), ik zei in mijn initiële verslag dat zij profiteren van het nieuwe puntensysteem, maar dat is uiteraard (nog) niet het geval (zat met forfait Halse 1 bord 4 in mijn hoofd, vraag me niet waarom).

Voor diegenen die het niet weten is het puntensysteem veranderd en dichter naar het IC-systeem gebracht d.w.z. per bord 3 punten voor een overwinning, 2 voor remise, 1 voor verlies en 0 voor forfait. Bordpunten blijven nog steeds tellen voor matchpunten.

SKOG 1 mag  inmiddels niet klagen met zijn gelijkspel.
Brasschaat is samen met Moretus en KASK de te kloppen ploeg.
Vooral de match tegen KASK zal  voor Skog 1 zowel als voor Skog 2 uitkijken worden denk ik…

Wat ronde 2 betreft, deze vindt a.s. dinsdag plaats, met, Skog 1 en 2 die tegen elkaar uitkomen. We zijn benieuwd  …

Quinten
 

5 reactie op “Zilveren Toren : SKOG 1 & 2 starten goed !”
 1. Ik snap niet hoe SKOG 2 profiteert van het nieuwe punten systeem. Zolang er geen forfaits in het spel zijn is de stand volgens het nieuwe systeem toch hetzelfde als volgens het oude?

  Het puntensysteem is trouwens nog wel verschillend van dat van de IC in dat het klassement eerst volgens bordpunten wordt opgemaakt i.p.v. volgens matchpunten.

 2. IK denk dat we zeker niet tevreden mogen zijn met het resultaat tegen Brasschaat ikzelf stond totaal gewonnen en miste een aantal keren de winst en ik denk dat ook Nikolaas beter stond en volgens wat ik hoorde in de auto had Richard ook de betere papieren …..

 3. Lastige, delicate job, verslaggever ! Nikolaas in vorm ?? Daar heeft hij zelf een heel andere inschatting over. Een verslagje brengen over ineens 8 borden is geen sinecure, geloof me. Die betere papieren van Richard waren volgens mij overigens van een andere avond. Het torenhoog verloren staan en toch uitmelken op zoek naar een pat is ieder’ s goed recht, maar af en toe zouden er wijze mensen moeten opstaan en zeggen, Richard, beste kerel, hou ditmaal op met die onzin, en zelf zijn koning (voorzichtig) omleggen.

 4. perceptie speelt altijd een rol, waar dat niet het geval is heb ik het verslag aangepast 😉

 5. Ieder heeft het recht om zelf te kiezen wanneer hij opgeeft ! en geloof mij Carlo je zou er van verbaast staan hoeveel punten ik al bijeen heb gehaald in glad verloren stellingen ! Mijn tegenstander was hier een prima voorbeeld van ! na mijn zet Dh6 wilde hij opgeven! maar na lang denken besloot hij om verder te spelen en terecht want ik begon te knoeien en het werd remise ! Als je alles moet opgeven als je verloren staat dan moet je dus opgeven als je zwart hebt want dan sta je verloren als wit steeds de correcte zet doet!
  En zeker op een lager niveau zijn het roulette partijen vanaf 2300+ gaat het een beetje en dan nog!! Over de kwade geen slecht woord zegt men maar hoe dikwlijls speelde onze vriend Peersman verder in totaal verloren stellingen! en toch haalde hij hier nog punten uit ! oa tegen mij in Steinweg! daar stond ik een volle toren voor na 15 zetten je leest dit goed een volle toren ! op dat moment had ik 1800 elo en Frans ook hij ging dus gewoon door met volle toren minder en wat gebeurde er ik liet mij mat zetten achter de palen!! sindsdien geef ik enkel nog op een zet voor mat!! en niet eerder !
  Ik zag bv een aantal keren dat mensen met een dame voor het nog in pat lieten verzanden …… Moest iedereen tegen mij opgegeven hebben als ze verloren staan dan stond ik nu op 2500 elo !! Wat een verslag schrijven betreft over een team dat is een zeer moeillijke taak helemaal mee eens ! zo dit moest ik toch even kwijt waarschijnlijk is dit weer een taalomelet 🙂

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *