Zomaar wat nieuws

Avatar foto

DoorHerman Callens

apr 5, 2020 264 views

Het zal ons in deze schaakmagere tijden mogelijk aan onze r… roesten, maar natuurlijk gebeurt er nog een en ander in de internationale schaakwereld. Al isdat in eerste instantie dat er niets gebeurt: (ook) tornooi X of evenement Y gaat niet door. Een mens trekt zich dan op aan (de nieuwe ELO-lijst, iemand?) en de vele online blitz e.a. rapidtornooitjes waar we alvast nog aan de schaakbak komen, zij het dat geknoei en geblunder (ik spreek allereerst voor mezelf) er al even exponentieel lijken toe te nemen dan het virus dat ons tijdelijk pat heeft gezet. _LEESMEER_

Volhouden is de boodschap, we gaan er maar van uit dat we niet te veel afleren door ons even aan fastschaak over te geven, en straks – een woord waarvan de precieze draagwijdte nu rekbaarder dan ooit lijkt te zijn – klaart de hemel weer helemaal op en is corona ook gewoon weer bier (tenzij de producent[1] het raadzaam zou achten om zijn sterproduct een ander kroontje te geven).

Oké, wat gebeurt er dus niet? Antwoord: de Grand Chess Tour 2020. Die zou in mei beginnen en in september aflopen. Het geheel was iets kleinschaliger opgezet dan de vorige editie: slechts 5 tornooien (Boekarest, Parijs, Zagreb, Saint Louis en Sinquefield Cup), waarvan 2 klassieke (Boekarest en Sinquefield Cup) en 3 rapid & blitz. Er waren 10 vaste deelnemers (foto) geselecteerd, die allen aan twee van de drie snelschaak- en beide klassieke tornooien zouden deelnemen, en 10 wild cards om her en der aan te vullen. Niet dus. Al hielden de organisatoren een slagje om de arm: de eerste drie luiken gaan alvast niet door, maar mocht de toestand verbeteren dan zouden Saint Louis Rapid & Blitz (augustus) en Sinquefield Cup (september) alsnog kunnen plaatsvinden. Nog nu-even-nietnieuws: ook de Grenke Chess Classic is intussen afgevoerd, het laatste supertornooi dat zich bij de overmachtelijke feiten neerlegt. Toch even opmerken: voor the big shots is dat allemaal niet zo erg, die moeten er geen boterhammetje voor laten, maar de kleinere grootheden, die een veel beperkter inkomen bij elkaar schaken, kunnen voorlopig nergens nog kruimels schrapen.

Wat gebeurt er dan wel? Tja, onlinegedoe, uiteraard. Nee, dan heb ik het niet over onze onlinepretjes (vanmorgen nog SK Deurne Zondagmorgen Tornooi nr 3, nu dinsdag ons eigenste 3de SKOG online blitzfeestje), wel over de on(line)dingen waarin alweer dezelfde grote namen voor veel geld (en lokale publiciteit) de al gevulde rekening verder spijzen. Zo waait ons op woensdag 25 april vanuit Abu Dhabi – toefje PR altijd mooi meegenomen in die contreien – de allereerste A. D. Super Blitz Challenge tegemoet, 11 ronden, Zwitsers, tempo 3+1. Nakamura, Vachier-Lagrave en Grischuk zijn alvast de eerste grote namen die zich hebben aangemeld, maar men wil er het liefst zoveel mogelijk. Van de $ 10.000 aan prijzengeld zullen de garnalen alweer het minste zien.

Tot slot, wat is er nog gebeurd? Niet veel, behalve dan dat Teimour Radjabov nu volop zie-je-wel aan het toeteren is, en overweegt om “legal action” te ondernemen tegen FIDE, vanwege zijn gemiste deelname aan het Kandidatentornooi. Zijn landgenoten-Olympiademakkers steunen hem met een open brief, de andere kandidaten zijn niet zwaar onder de indruk, en ook wereldkampioen Carlsen is niet overtuigd. Suggesties als zou Radjabov alsnog, als 9de speler, worden toegevoegd aan de tweede helft van het tornooi, met forfaitaire punten – hoe bereken je die? – of nu al de wild card voor 2022 krijgen toegewezen, omdat er voor de arme jongen toch compensatie hoort te wezen, doen her en der de ronde, met name bij de diehardfans van de speler, maar worden aan de andere kant wel weggewuifd met het spreekwoord: “Men moet zijn bed maken zoals men slapen wil”. Wordt (misschien) vervolgd, of (liefst) niet.

 


[1] De producent, Grupo Modelo, is Mexicaans, maar ook een dochter van AB Inbev. Nu werd eergisteren nog bekend (berichtje in Het Laatste Nieuws) dat de Mexicanen er voorlopig mee stoppen, omdat hun overheid bierbrouwen nu als een niet-essentiële activiteit beschouwt. De productie wordt overgenomen door de Belgische vestiging in Jupille bij Luik. Al vraag ik me af of dat te lande dan wel essentieel is?

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *