Met gemiddeld 300 ELO-punten meer dan de tegenstander moest de match tegen Turnhout 1 een tweede 4-0 overwinning worden. De Turnhoutenaars lieten zich echter niet zomaar oprollen en dat leverde hen een onverhoopt half punt op.

Bart (4) was als eerste klaar. Zijn vertrouwde Catalaan stond opnieuw als een huis en dat mondde al snel uit op een stevige koningsaanval. Helaas zag uw verslaggever daar niet veel van, maar Barts tegenstander zei na de partij dat hij van het bord was geveegd. Waarvan akte. Kort daarop moest ook de tegenstander van Jan (3) opgeven. De partij werd met verwisseling van zetten een Taimanov-Siciliaan waarin zwart geduldig een stelling opbouwde. Door een onnodig h6 liet hij echter een gevaarlijk g4 ltoe. Zoals het in de Siciliaan wel vaker gebeurt, stelde zwart daar een tegenaanval op de damevleugel tegenover. De partij werd behoorlijk scherp maar toen wit een paard liet instaan voor een mataanval overspeelde hij zijn hand. Zwart wendde het mat af, nam het stuk, veroverde een cruciale pion in het centrum en haalde daarmee het punt binnen. Daniël (1) verdedigde zich met een Grünfeld-Indische opstelling waarin hij twee pionnen offerde. Dat leek op hara-kiri, maar hij had de variant maanden eerder voorbereid voor een andere partij. Toen wit afweek van de theorie, won niet zwart niet enkel zijn pionnen terug, het leverde hem ook een stuk op. Wit kreeg daar wel een kwaliteit voor terug, maar zwart had een vrijpion klaar staan en die besliste de partij. Daniël bezorgde ons zijn partij, zeker de moeite om na te spelen:

Het was dan wachten op Dries (2), die al na twee zetten een pion cadeau kreeg. Oordeel zelf maar na 1.d4 d5 2.Pf3 e5?? Wit pakte het daarna rustig aan. Te rustig misschien, want toen hij ook het loperpaar had en zwarts koningstelling zwaktes vertoonde op de zwarte velden, koos hij voor een verkeerd plan. Hij pakte een pion op de damevleugel maar dat had als voornaamste effect dat zwart zijn stelling kon bevrijden, initiatief overnemen en zelfs op winst spelen. Met remise mocht wit dan ook blij zijn. Hoe dan ook, met 0,5-3,5 naar huis gaan is zeker geen reden tot jammeren. Op naar de volgende!

3 reactie op “ZT: Turnhout 1 – SKOG 1: 0,5-3,5”

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *