Vrijdagavond 22 maart.  De achtste ronde in de Zilveren Toren.  Bart (Verlinden-bord 1), Mark (Vermeulen-2), Patrick (Haazen-3) en Alexander (Verlinden-4) rijden in de gietende regen naar Westerlo, waar ons een bijzonder moeilijke verplaatsing wacht.  De sfeer in de auto is opperbest, we maken grapjes, en proberen de onderhuidse stress te verbergen, want iedereen beseft dat we hier het werk van SKOG 4 van de afgeslopen 7 rondes kunnen maken, of kraken.  We hebben de promotie in eigen hand, maar dan mogen we niet met zijn allen onderuit gaan.  Tegen een tegenstander die op papier véél sterker is.  Zowel Bart, Mark als Patrick moeten een achterstand van 300 ELO zien te compenseren, wat wij als quasi onmogelijk inschatten.  Ons weldoordacht plan is dus simpel: ons wit konijn, Alexander, moet maar zien te winnen.  Desalniettemin spreken wij allen af te spelen met het mes tussen de tanden (figuurlijk), om toch niet alle druk op de schouders van een 15-jarige te moeten leggen.  Elk puntje zou de promotie dichterbij brengen. 

Na een uur rijden komen we toe.  Mooi op tijd, wat je van onze tegenstanders niet kan zeggen.  Het is 20 uur, en enkel Alexanders partij kan starten.  Stiekem hopen we al op goedkope punten, maar na enkele minuten daagt toch iedereen op.  Alea iacta est!

Bart speelde met zwart de Caro-Kann, maar al vrij snel doken er wolken op (alsof er buiten nog niet genoeg hingen).  Hij moest zeer secuur spelen om al niet na 10 zetten onder de voet gelopen te worden, maar enkele onnauwkeurigheden later dreigde het schip toch te kantelen.  Een verpletterende koningsaanval van wit leek de stelling volledig op te breken, of zelfs direct tot mat te leiden.  Maar dan gebeurde het onwaarschijnlijke: Bart’s tegenstander misrekende zich!  Hij offerde een paard om de finale aanval in te luiden, en zette Bart ook schaakmat…dacht hij!!  Hij overzag dat Bart’s koning nog 1 reddend vakje had (wat leidde tot enig gevloek aan de overkant van het bord!) en had een kwartier nodig om te bekomen.  Bart stond nu wel een stuk voor, maar tengevolge van deze aanval ook 2 pionnen achter, en een stelling die meer weg had van gatenkaas.  Ideaal om remise aan te bieden, wat zuchtend werd aanvaard.  Bart als eerste klaar, met een onverhoopt resultaat.

Inmiddels stond Mark met wit een vol stuk achter, na 13 zetten, in een partij die met Siciliaans was gestart.  Boeken toe, zou je dan denken, maar niets was minder waar.  Mark stond dan wel een stuk achter, maar dit was bewust geofferd, en maakte deel uit van een uitgekiende aanval!  De 1600-plusser aan de overkant overzag de scherpte en finesse die deze aanval inhield, liet vervolgens zijn paard in de luren leggen, en evacueerde ten slotte zijn koning naar het enige veldje dat niet mocht.  Schaakmat, na 17 zetten!  Onwaarschijnlijk!  De grijns op Marks gezicht sprak boekdelen.

Alexander had op bord 4 een moeilijke avond.  Zijn tegenstander had de zwarte stelling dichtgemetseld met iets dat kenmerken vertoonde van zowel de Hippo als de Pirc.  Het vergde veel tactisch geschuifel om het gaatje te vinden, maar toen dat eenmaal ontstond, klapte de zwarte verdediging in elkaar.  Alexander duwde door, verkocht een nieuwe uppercut en werkte de tegenstander tegen het canvas.  De onverhoopte tussenstand kwam hiermee op 2.5/3!

Patrick op bord 3 had de langste partij van de avond en ik heb vooral het eindspel gezien.  Nu ja, eindspel.  Toen ik inpikte, hadden beide spelers nog slechts 10 minuten op de klok, terwijl het bord nog bomvol stukken stond.  Extreem moeilijk om dan de zenuwen te bedaren en het overzicht te bewaren.  De PC zal moeten uitwijzen hoeveel kansen er over het hoofd gezien werden in deze fase, maar finaal draaide het ongelukkig uit voor Patrick.  Alle zware stukken verdwenen van het bord, en hij eindigde met één loper en 5 pionnen.  De tegenstander met één loper en 7 pionnen.  Die achterstand bleek nèt te groot, en met beide spelers minder dan 3 minuten op de klok, moest Patrick zijn meerdere erkennen.

Kortom, SKOG 4 brengt 2.5/4 mee uit Westerlo, goed voor 9 punten, waar we gehoopt hadden op 6.  Dit betekent dat we in de laatste ronde in Lier gewoon met 4 spelers moeten opdagen.  Zelfs één remise is niet meer nodig om promotie af te dwingen.  Onze tweede plaats, achter het ongenaakbare Boris Spassky Schilde, is verzekerd.

Nog een opvallende detail: ons 4de bord heeft 8 overwinningen behaald op evenveel partijen! : Patrick 4 keer, Alexander 3 keer en Jan (Van Herck) 1 keer.

Bart

13 reactie op “Zilveren Toren: SKOG 4 – Promotie wenkt!”
 1. Kan niet anders zeggen dan dat ik een supertrotse kapitein ben. Promotie was eigenlijk niet eens een doelstelling, maar gaandeweg deze Zilveren Toren groeide het besef dat er een stunt in zat. Aangezien concurrenten voor plaats 2 Lier en Westerlo massa’s ELO meer hebben mogen we het wel een stunt noemen. Ik denk als we 5 keer tegen die ploegen spelen we het 4 keer afleggen. Maar op het moment dat het ertoe deed wonnen we van ze.
  Een top teamspirit, een beetje geluk, en de mythische kracht van ons bord 4 maakt waar we nu staan.
  Op naar afdeling 3!

 2. Knap verslag! Skog 4 laat van zich spreken in de reeks. Promotie is 99 percent zeker. Top teamspirit en ook blij om er deel van uit te maken met 4 partijen.

 3. Ik heb enorm genoten gisteravond. Zelf weliswaar nipt verloren na een marathonpartij, maar ik kon deze stressloos uitspelen dankzij de scores van mijn teamgenoten.
  Top teamspirit heeft deze onwaarschijnlijke promotie bewerkt. De onderlinge waardering en gun-factor is groot bij dit team met dank aan captain Mark.
  Bedankt voor het mooie verslag, Bart.
  1 kleine rechtzetting: het 4e bord bracht het maximum van 7 punten op geen 8 (Alexander 3, Jan Van Herck 1, Patrick 3 en 1 ronde bye) Mijn 4e punt scoorde ik op bord 3 in Burcht toen Jan op bord 4 zat.

 4. ahja scherp, we speelden nog maar 7 keer. 8 bordpunten zou dan wel heel straf zijn. Maar 7 op 7 is ook straf 🙂

 5. Had ik nog moeten vermelden: naast de vier spelers die in Westerlo partij gaven, zijn ook Philip en Freddy deel van het basisteam van SKOG 4. Ook zij leveren dus een grote bijdrage tot deze promotie.
  Onze dank gaat ook uit naar Jan en Herman, die beiden een keer noodgedwongen moesten invallen en met een welgekomen overwinning terugkwamen!

 6. Knappe prestatie mannen , met nog minimaal 1 remise op laatste speeldag zeker van promotie

 7. Proficiat mannen, goede tijden voor SKOG met 2 promoties (al is die voor jullie zeker minder verwacht en dus eens te leuker!)

 8. Goed lezen, Freddy: “Zelfs één remise is niet meer nodig om promotie af te dwingen.” Het is nu enkel een kwestie van komen opdagen vrijdag in Lier. Dat zou wel moeten lukken ☺️

 9. Zeer mooi resutlaat, SKOG 4! Voor SKOG 3 wordt het nog spannend. SKOG 3 staat samen met Noorderwijk voorlaatste in de reeks met evenveel bordpunten én evenveel matchpunten. De onderlinge uitslag is het volgende scheidingscriterium en die match werd vorige dinsdag nipt gewonnen door SKOG3. De opdracht vrijdag is dus simpel: minstens even goed doen dan Noorderwijk (en wel in het oog houden dat de laatste in de stand, Mechelen, niet zwaar wint). Succes, jongens!

 10. Het is heel mooi om te zien dat SKOG op alle fronten mooie resultaten neerzet en dat de spelers ook nog veel plezier maken. Dat maakt van SKOG een topclub. Toegegeven: bovenaan ons eloklassement kunnen we nog een aantal kleppers gebruiken (die mogelijk om komst zijn uit onze jeugdwerking), maar het is duidelijk dat onze club in de breedte enorm versterkt is door al die relatieve nieuwe gezichten. Op naar tweede afdeling zou ik zeggen & blijf plezier maken – op ons niveau is dat mi de belangrijkste drijfveer om te blijven spelen!!

 11. Knap gedaan, mannen! Vaak flinke scores tegen sterke ploegen en/of tegenstanders, faut le faire! Dat wordt een meer dan verdiende promotie.

 12. @ bvt

  Ik zou het zelf niet beter kunnen zeggen. Dat vat echt perfect samen waar we het in den apres-schaak altijd over hebben!

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *