Afgelopen weekend vonden, onder auspiciën van TSM, de Antwerpse jeugdkampioenschappen plaats. De spelers werden op leeftijd ingedeeld in zes categorieën. Bij de -20 deden maar negen deelnemers mee. Len Festraets van Chessmates Kapellen won met 6½/7. De -16 viel ten prooi aan Vincent Melaerts van de Mechelse die 6/7 haalde. Interessanter voor ons was de -14 reeks, waarin Myubin meedeed. Hij haalde de eerste dag 1/3, maar speelde de tweede dag niet meer mee. Deze reeks werd gewonnen door een andere speler van de Mechelse, namelijk Jens Cuyvers.
Behoorlijk veel deelnemers — 21 namelijk — bij de -12. Onze Alex haalde een heel behoorlijke 4/7, maar er stond geen maat op Arne Stroobant uit Westerlo: 7/7! Nog meer gegadigden (26) en een nog betere prestatie van onze jeugdspeler in de -10 reeks: Adhitya Ram scoorde 5½/7 en eindigde tweede. Hij verloor alleen van de uiteindelijke winnaar van de reeks Jonathan Van Heinsbergen uit Turnhout die in totaal maar één halfje afstond. Volgend jaar de titel? Bij de -8 tenslotte geen Oude Goden. Drie spelers haalden 6/7: Matis Cuyvers uit Geel, Robbe Van Dooren uit Turnhout en Shivaansh Patel van Hoboken. Cuyvers won de titel op scheidingspunten.
Ik moet bekennen dat vrijwel alle voornoemde spelers mij volkomen onbekend waren (al zou daar de komende jaren wel eens verandering in kunnen komen). Een aantal bekendere namen — Joppe Raats, Constantijn Beukema, Hugo Froeyman — bleven weg. Blijkbaar is dit toernooi niet zo aantrekkelijk. Of misschien werd er gewoon te weinig ruchtbaarheid aan gegeven: op de website van de liga staat momenteel alleen een aankondiging en op de website van de organiserende club zijn alleen een waaier dode links te vinden. Van foto’s of partijen is geen sprake. Jammer.
Naar wat ik hoorde was het tornooi prima georganiseerd maar wat jammer was dat dit tornooi samenviel met het jeugdcriteriumtornooi van Gent!
Heel lang geleden bestond er een homologatiecommissie bij de vsf, die er op toezag dat tornooien niet konden of mochten samenvallen, mekaar niet mochten overlappen. Ik heb daar ook nog een paar jaar deel van uitgemaakt, van die commissie, meestal vergaderden wij in Mechelen..
Die is nadien verwaterd en uiteengevallen vermoedelijk wegens zware administratieve rompslomp.
De links werken terug, dus de volledige uitslagen zijn te bekijken op de website van de organiserende kring tsm. Het was een prima tornooi waarmee we toch meer dan 100 jeugdige schakers van de Liga Antwerpen bereikt hebben, wat de doelstelling was.
De kalender zit intussen overvol, maar ik beschouw dat eerder als een luxeprobleem. Kiezen is verliezen, maar niet kunnen kiezen vind ik veel erger. De homologatiecommissie waar Carlo naar verwijst heeft meer dan 20 jaar geleden goed werk geleverd maar werd opgedoekt juist omdat zelfs zij ook niet kon voorkomen of afdwingen dat er overlap of concurrentie kwam omwille van de organisatie van meer schaak evenementen (nogmaals: ik vind dit een positieve evolutie: 35 jaar geleden was er veel minder te beleven qua tornooitjes).
In november waren er maar liefst 3 criteriumtornooien, het Ajk en de andere Liga jeugdkampioenschappen. Tel daar dan nog kleppers als het open van Leuven en wat interclub bij en je weet hoe laat het is. En dan tel ik de liga activiteiten stapjestornooi van chesslooks en het seniorentornooi van SKOG nog niet mee.
Wij werken intussen met de Liga aan meer ruchtbaarheid rond onze werking en toernooien, maar missen soms wel een beetje mankracht :). Tijdens het weekend van het AJK ondersteunden we ook nog het PCU chess tournament en stond er nog een bijzondere vergadering VSF op het programma. Een mens zou voor minder de socials een beetje links laten liggen…
Ik ben het eens met Bart: toen de homologatiecommissie nog bestond, waren er bijvoorbeeld amper jeugdtoernooien. Wat zo’n commissie echter wel zou kunnen doen is inventariseren en/of een centrale website beheren waarop nieuwe initiatieven worden gepost, zodat clubs die toernooien willen organiseren meteen zien of een melding krijgen dat er concurrentie kan zijn binnen een straal van X kilometer. Privé-initiatieven van deze aard zijn er al geweest, maar om evidente redenen nooit volgehouden.
Dat hebben we op 26/11 besproken op de buitengewone algemene vergadering van VSF. Vanuit VSF zal een initiatief genomen worden om de kalender meer op elkaar af te stemmen. Wordt dus nog vervolgd.
Goed om te zien dat het ligabestuur (en het VSF bestuur) de vinger aan de pols houdt! Overschot van gelijk, natuurlijk, dat het beter is om meer toernooien te hebben dan minder. En we zijn als schaakminnend publiek een beetje verwend tegenwoordig, met flashy websites en live feeds allerhande. Dat het toernooi voor de deelnemers leuk was is natuurlijk veel belangrijker.