De eerste dagen van het jaar werd in Gent voor de eerste maal een nationaal toernooi gehouden, uitsluitend voor dames: Belgium’s first ladies open. Ondanks de naam mochten niet alleen first ladies meedoen. Misschien is die boodschap niet goed aangekomen, misschien waren er nog wat katers na de feesten — er kwamen alleszins maar 18 deelneemsters op af. Met een gemiddelde rating van zo’n 1400 was het ook niet uitzonderlijk sterk bezet. Onze Oude Godinnen hadden hier zeker hun streng kunnen trekken!

Bij afwezigheid van onder andere Hanne Goossens, Tyani De Rycke en Daria Vanduyfhuys waren Wiebke Barbier en Sarah Dierckens de ratingfavorieten. De eerste twee rondes wonnen ze beiden, hoewel dat niet altijd even makkelijk ging. Zo mistte Dierckens’ tegenstandster in volgende stelling een grappige kans om haar het vege (en witte) hart te redden:

In ronde drie lieten ze allebei al een steekje vallen: Dierckens aanvaardde met zwart een remise toen ze duidelijk minder stond. Barbier had wit en kwam redelijk te staan:

ze speelde 30. Pxc3? en gaf op zonder 30. … Dxf2+ af te wachten. Een kemel van zeldzame proporties. Het hele toernooi stond trouwens een beetje in het teken van de kemel. Mogelijk omdat de UN 2024 hebben uitgeroepen tot het internationaal jaar van de kameelachtigen.

In ronde 4 wonnen beide favorieten. Barbier won vrij regelmatig in haar geliefde Philidor, maar Dierckens kwam met zwart minder te staan:

Ze heeft net 13. … Pe8 gespeeld om veld d6 te contesteren. Wit besluit om nog meer druk te zetten op d6 en speelt 14. Lf4. Een kemel kan je dat niet noemen, maar een goed idee nog veel minder. Hoe komt zwart duidelijk in het voordeel?

In de vijfde ronde kwam dan de ontmoeting Dierckens — Barbier. Wit kreeg een sterke koningsaanval, maar die verwaterde na een vroegtijdig kwaliteitsoffer. De volgende stelling kwam op het bord:

Computers stellen de treurige zet 31. Dh3 voor. Na het meer menselijke 31. Pg6+ Kg7 kwam weer een enorme kemel: 32. Pxf8? Er volgde Dxg4 en de partij was over. Het toernooi eigenlijk ook: zowel Barbier als Dierckens wonnen de twee overige partijen (al kwamen daar af en toe nog wel wat haken en ogen aan te pas). Eindstand: 1. Barbier 6/7 2. Dierckens 5½ 3-4. Vincent & Vermeulen 5 5-7. Pham Kieu, Hondrou & Defour 4½ etc.

Nog even heel ander nieuws. Na precies drie volledige jaren aan de top van de wereldwijde juniorenlijst is Firouzja nu officieel te oud. Zijn plaats is ingenomen door Keymer, maar Praggnanandhaa heeft precies evenveel puntjes. De kans lijkt klein dat er snel nog iemand drie jaar op nummer één staat. Daniel Dardha staat momenteel 15de en kan nog twee jaartjes proberen te klimmen. Hetzelfde geldt trouwens voor Tyani De Rycke, die momenteel 70ste staat bij de meisjes. De hoogste plaats ooit voor een Belgische.

2 reactie op “Belgium’s first ladies open”
  1. Straf, dit is de eerste keer dat ik over dit tornooi hoor…
    Geeft niet, ik speel principieel niet mee in ‘dames’ afdelingen of ‘vrouwen’ tornooien.
    Geen idee waarom ze bestaan.

  2. In het eerste diagram lijkt 1.Dg6 me wel sterk. Na 1…. fxDg6 kan het paard op e6 en g5 eeuwig schaak blijven geven. 1….Pe5 om de matdreiging op f7 te dekken is allesbehalve een oplossing vanwege 2.Dxf7+ PxD 3.Pe6#.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *