Over opwarming spreken terwijl het buiten min zes is, erg logisch klinkt het niet. Wel hadden we gelukkig verwarming in ons lokaal, waarvan de vensterwerken dan toch nog niet begonnen zijn (joost mag weten wanneer ze wel starten). Maar we bedoelen het natuurlijk figuurlijk: we warmen ons stilaan op voor de beslissende fase van de titelstrijd in de reeksen van ons clubkampioenschap, want er zijn enkele belangrijke resultaten geboekt. Tegelijk krijg je straks de kans om je op te warmen aan een kanjer van een partijstelling waarin je op zoek mag gaan naar de briljante winnende zet. Maar eerst een verslag van de bordenstrijd van deze week.

In Reeks 1 kon Daniel zijn opmars naar de top verder zetten door met wit van Wouter te winnen. Na een voordeeltje in de opening leek dat ook te zullen gebeuren, maar Wouter laat zich dit seizoen niet zomaar aan de kant schuiven. Met een spitsvondige verdediging maakte hij gelijk, gaf verder geen krimp meer en de partij werd remise. Kan Dries, die nu het minst aantal verliespunten heeft, daarvan profiteren? Dat weten we over veertien dagen, dan speelt hij zelf tegen Daniel. Nog in deze reeks stond Michel overwegend tegen Tony, maar dat voordeel gaf hij pardoes uit handen waardoor Tony het laken naar zich toetrok.

In reeks 2 kon Mart wat van zijn achterstand goedmaken op de twee koplopers, Patrik en Lucas, maar dan moest hij met zwart winnen van Sebastiaan. Dat gebeurde niet, integendeel, Mart verloor maar heeft nog wel alle kansen om zijn derde plaats vast te houden. In de partij tussen Adina en Erik kreeg wit een mooie kans om een vol punt te pakken, maar met een torenoffer wist zwart alsnog de remisehaven te bereiken.

Voor Patrick komt de titel in Reeks 3 nu wel heel dichtbij. Hij won zijn partij tegen Carlo, terwijl er achter hem volop remise werd geschoven, al waren het zeker geen salonremises. Zo deelden Gert en Jozef de punten, en Kenneth en Guy deden hetzelfde.

En hoe zit het in Reeks 4? Is Alejandro nu nog geen kampioen? Hij is er nog altijd heel dichtbij, maar om daar zeker van te zijn, moet hij zijn laatste partij winnen. De concurrentie komt namelijk van Tom die Wijnand versloeg en mathematisch nog altijd naast of zelfs over Alejandro kan komen. Daar moet hij nog wel meerdere partijen voor spelen. Heidi mag haar titelambities opbergen, want zij verloor van Benny. Verder won Mark van Ghislain.

In Reeks 5A werd de volledige tiende ronde afgewerkt. De verrassing kwam uit de partij tussen Yannick en Arno. Arno, tweede in de stand, maakte nog kans op de titel, maar hij verloor zijn partij en ziet Philip, die zijn partij tegen Marc won, nu anderhalf punt op hem uitlopen. De titel wenkt voor Philip, zeker omdat ook zijn andere concurrenten het lieten afweten: Robbe, de derde in de stand, verloor van Nick, die nu gedeelde derde wordt. En Lars, die tot dan de minste verliespunten telde, leed een nederlaag tegen Max. In Nederland hebben ze een woord voor zulke uitslagen: bijltjesdag!

In Reeks 5B, ten slotte, werd maar één partij gespeeld. Maxim won met de zwarte stukken van Sven. In de stand verandert daar weinig of niets.

Ten slotte geven we graag een denkoefening op uit de partij Sadkowski-Peleman van enkele weken geleden. Wit is aan zet en staat duidelijk beter, maar wat is de winnende voortzetting? Het mag bijvoorbeeld duidelijk zijn dat als zijn paard het veld e6 verlaat, zwart onmiddellijk tegenspel kan krijgen door Tc7 te spelen. Hier is een briljante zet nodig. Wie vindt hem?

5 reactie op “We warmen ons op”
 1. Mooi verslag weer, Jan!
  Dries-Daniel gaat over 14 dagen wellicht beslissend zijn voor het CK. Als er een winnaar uitkomt dan. Een salonremise gaan ze er niet van maken schat ik. Een partij om naar uit te kijken.

 2. Ik dacht g4 waarna zwart f x g4 speelt vanwege gebrek aan goede alternatieven (h4 dan wit g5; f4 dan D x f4, indien D x c8, Pg5 schaak; ook Lb2 om witte dame van diagonaal c1-h6 te verjagen kan door wit beantwoord worden met Dc2 waar ze op de witte diagonaal ook sterk staat)
  Dus : g4 – f x g4; Th5 schaak – g x h5; Lc2 schaak – Kh8; T x g8 schaak – K x g8; Dh6 en naargelang de zet van zwart volgt mat in 1 of 2 zetten.

 3. Ik denk ook dat g4 de beste voortzetting is voor wit.
  Ik denk wel dat zwart beter niet neemt, want dan gaat de koning snel op de tocht komen te staan.
  Zwart kan misschien nog venijnig verdedigen met Pe7 met dreiging op de witte toren en dubbele aanval op d5??

 4. Na 1.g4 kan (moet) zwart doorschuiven met 1… h4 en 2. … g5. Pion f5 valt wel maar is dat dé doorbraak ? Misschien na 3. f4 ?

  Maar wat met 1.Pf8+ ? Dat lijkt dwingender. Gevolgd door 2.Pxg6 Kxg6 3.Tg3+ en het paard op g8 valt.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *