De vierde ronde van het BK leverde heel wat punten op voor de top-vijf van onze club, maar daaronder moesten we vooral nullen noteren. De ene dag is nu eenmaal de andere niet. Daniel, Nikolaas, Jan (eindelijk een zege na drie remises), Tony en Wouter wonnen elk hun partij, terwijl Dries opnieuw een sterkere speler op remise hield. Daarmee staan Daniel, Tony, Wouter, Dries en Tony in de subtop met 3/4. Hoewel het buiten 30 graden was en later op de middag even de vrees ontstond dat de glazen koepel van de zaal zou bezwijken onder een salvo hagelbollen, maakten onze leden er een marathon van. Rond zes uur zaten nog meerdere Skoggers achter hun bord, terwijl de zaal al bijna leeg was, onder wie Adina, Lucas en Herman. In een mindere stelling wist Adina alsnog de remisehaven te bereiken, terwijl Herman die helaas niet vond na eerder prima te hebben gestaan. Lucas ging dan weer in een toreneindspel in de fout, terwijl ook hij remise had kunnen maken. Een leerrijke ervaring heet dat dan, maar zo verliezen is natuurlijk zuur. Verder speelden ook Kiran, Ronny en Jan remise, maar Patrik, Patrick, Carlo, Alejandro en Tom verloren. Jammer genoeg zag ik daar weinig tot niets van, tenzij misschien de partij van Carlo tegen Pierre Guldentops, een Caro-Kannpartij waarin Pierre, met wit, met alle zware stukken op f7 begon te drukken, ergens een kwaliteitswinst miste, maar uiteindelijk wel won. Dat roept enige clubnostalgie op. Pierre speelde namelijk van 1967 tot 1992 voor onze club en vooral in de jaren tachtig was hij een absolute topper. Zo werd hij onder meer vier keer clubkampioen en won hij ook een keer de beker. Pierre is nu 88, Carlo 80, opnieuw is het jammer dat er tijdens dit overigens vlekkeloos lopend BK niet wat meer foto’s worden gemaakt. En het moest ervan komen: vandaag staat de eerste ‘clubbroedermoord’ op het programma, want Carlo en Herman zijn tegen elkaar uitgeloot.

Om af te sluiten een stelling uit mijn witpartij tegen Luca Ferrari. Wit staat een pion voor en heeft ook positioneel voordeel dankzij zijn opgerukte d-pion en actieve torens. Zwart probeert zich los te wrikken via torenruil, om vervolgens met toren en koning de d-pion aan te vallen en speelde daarom 41.Tfc8. Een logische en sterke voortzetting lijkt nu 41…Tf7, maar er zit iets mooiers in. Wie ziet het?

4 reactie op “BK Ronde 4: hergroepering”
  1. Het was even kijken maar 42. Tbxb7+ wint sowieso al een extra pion.

  2. Die foto’s zijn er wel degelijk. Alleen moeten we ze een beetje beter ontsluiten (ik denk dat nu een en ander loopt via de Facebook van chesslooks). Ik bespreek het morgen even hoe we dit beter kunnen regelen …

  3. op de FB van Chesslooks idd mooie berichten en foto’s. Vooral van de grandioze side-events.

  4. @Pascal: Correct! 4 torens op een kluitje bij elkaar, het was wel een mooi zicht.
    @Bart: Ah, dat wist ik helemaal niet, maar dan denk ik wel dat ik niet de enige ben. Ik kijk er alvast naar uit.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *