BK Ronde 5: nieuw remiserecord

Avatar foto

DoorJan T'Sas

jul 11, 2024 250 views

Op de vijfde speeldag van het BK wonnen drie Skoggers hun partij, vijf partijen gingen verloren en tien keer werd er remise gespeeld. In onze club speelde jaren geleden wijlen Piet Arras. Achter het bord ontpopte hij zich als een echte houwdegen. Hij was een speler met een heel aanvallende stijl dus, die elke remise onverbiddelijk afdeed als ‘potjes houtschuiven’. Hij moest er met andere woorden niet van weten en baalde bij elke remise die hijzelf niet kon ontlopen. Piet zou bij deze resultaten van onze spelers dan ook ongetwijfeld een beetje minachtend het hoofd hebben geschud.

Maar het is wat het is. De drie winstpartijen kwamen op naam van Lucas, die daarmee zijn onfortuinlijke nederlaag van vorige ronde wegspoelde, van Patrik, die daarmee eindelijk van de nulscore af is, en van Kiran, die een +1800-speler in vijftien zetten mat zette, ongetwijfeld de prestatie van de dag! Hopelijk krijgen we zijn partij een dezer dagen nog te pakken. Over naar de verliezers dan: Dries moest de wet van de sterkste ondergaan op bord 8, en ook Wouter, Patrick, Adhitya Ram en Ronny kwamen niet tot scoren. Al de anderen speelden, zoals gezegd, remise. Tony hield daarmee wel een 2200+’er in bedwang en ook Adina, Alejandro en Jan dwongen van een op papier duidelijk sterkere tegenstander een halfje af. Daartegenover waren er, gezien de tegenstand, ook de wat minder indrukwekkende remises van Daniel, Nikolaas en Jan (zijn vierde remise al, hij leert het blijkbaar niet af). We vergeten ten slotte niet de halve salonremise tussen Carlo en Herman. Ook Tom, ten slotte, remiseerde, tegen een gelijkwaardige tegenstander.

Daarmee zitten we over de helft van het toernooi en krijgen we wat meer zicht op de stand. Die leert ons dat nog minstens 16 spelers aanspraak kunnen maken op de winst, dus noemen we nog geen namen. Van onze leden staat Tony momenteel het hoogst gerangschikt met 3,5/5, op een negentiende plaats. Ook Daniel heeft 3,5/5 en zal daar allicht niet helemaal tevreden mee zijn. Tientallen spelers hebben 3/6 onder wie Dries, Nikolaas, Wouter en Jan. Met 2,5/5 vinden we in de rangschikking Lucas en Kiran terug. Jan, Adhitya Ram, Adina en Patrick hebben 2/5, Carlo, Herman, Ronny en Alejandro 1,5/5, en Patrik en Tom sluiten de rij met 1/5.

In de Gesloten reeks – daar hebben we het nog niet over gehad – zou er wel eens een serieuze verrassing in de maak kunnen zijn. Niet de gedoodverfde favoriet GM Daniël Dardha staat daar aan kop, maar IM Stefan Beukema. Daniël raakte eerder niet voorbij Beukema en ook gisteren moest hij een halfje toestaan, tegen GM Dgebuadze, die daags voordien van Stefan verloren had. Beukema gaf ook nu geen krimp en won, waarmee hij 4,5/5 heeft, een halfje meer dan Daniël. Deze laatste heeft zijn lot dus niet meer in eigen handen. Blijft Beukema foutloos of even goed doen als Dardha, dan is hij de nieuwe Belgisch kampioen.

Uitzonderlijk gooi ik er graag twee geweldige stellingen tegenaan:

Eergisteren won Wouter met wit tegen de hoger gerangschikte Denis Luminet. Dit is de stelling na de 24ste zet van wit, die net een toren op c8 heeft neergepoot. Zwart kon het niet laten en speelde 25…Lxf1. Een dameoffer dus. Absurd, gewaagd of kansrijk?

En dan een helemaal tot de verbeelding sprekende stelling, na de 68ste zet van zwart uit de partij Beukema-Dgebuadze. Wits loper kan geen kant uit, dus moet zwart toch op zijn minst remise kunnen maken, denk je dan. Volgens de computer moet wit hier Kc7 spelen, met voordeel. Beukema dacht er echter anders over en speelde het verrassende 69.Lf8!!? Mag zwart de loper pakken? En zo nee, wat moet hij dan wel spelen?

2 reactie op “BK Ronde 5: nieuw remiserecord”
  1. Beukema-Debuadze: de stelling intrigeerde mij als Frans-speler natuurlijk; samen met Alain hadden we Kxf8 Txg6 hxg6 h7 en wint gevonden; maar even later bedacht ik dat zwart niet op g6 moet nemen: Lxc2 ipv hxg6 houdt alles bij elkaar; ik denk dat het hier wit is die remise moet houden na Tg7 plan Te7+ en Te8+

  2. Tot slot zie ik niet hoe wit na Kc7 verder moet… zolang zwart de toren “buiten” houdt met Lb5. Ook remise zou ik gokken. Maar ik ben natuurlijk een Frans-optimist.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *