Het eind van de clubkampioenschappen komt stilaan in zicht. Als in een wielerkoers de finish in zicht komt gebeuren er soms de gekste dingen. Zo is het in het schaken kennelijk niet anders. Voorzitter Jan ontdeed zich vorige week van zijn concurrentie bovenop de Paterberg. Een week later is het verre van zeker dat hij zegevierend over de finish zal gaan. Een nederlaag tegen Mart was hier debet aan. Toch even bekijken hoe dat heeft kunnen gebeuren.
Jan tegen Mart, dat is een ELO-verschil van 300 punten. Het grootste onderlinge verschil in het SKOG clubkampioenschap 2022/23. Mart, die weliswaar een verdienstelijk clubkampioenschap speelt, moet op voorhand gedacht hebben “als ik hier een remise uit haal ga ik content zijn.” Jan kwam met zwart beter uit de opening. Na 20 zetten staat zwart er prima voor: een pion meer, twee torens op een open e-lijn, en een sterke loper op g7.

Mart was niet van zin om zich lijdzaam naar de offertafel te begeven. Hij bedenkt een counteraanval en speelt g4. Als de pionnen op de g-file weg zijn plant hij zijn loper op h5 en toren op g1. Zwart laat zich even later (zet 31) verleiden tot een dameruil en de stelling is praktisch gelijk. Op dat moment zullen beide spelers al het woord “remise” in hun hoofd horen. Jan schiet zichzelf vervolgens echter in de voet. Hij geeft schaak met zijn toren op de 2e rij; het probleem hierbij is dat de toren in lijn met de loper op h5 komt te staan:

Zwart verliest een stuk, en de stelling is zodanig dat er geen omkeren meer aan is. Jan geeft vervolgens op; zijn eerste nederlaag in dit clubkampioenschap. Wie dit voorspeld zou hebben op skotto was de winnaar van de week geweest.
Met nog 3 partijen te gaan heeft Jan de titel nog wel in eigen hand. Reeks 1 lijkt ook dit jaar spannend te blijven tot het eind. Dit is dan weer tot genoegen van het publiek van van de reporter 🙂

Ook in reeks 2 blijft het onvoorstelbaar spannend. Titelkandidaten Herman en Patrick kwamen beiden in actie; als Herman beter zou doen dan Patrick dan kon hij de lauwerkrans al omhangen. Patrick speelde met zwart tegen Jan. Laatstgenoemde wilde een half punt halen om zijn 3e plaats veilig te stellen. Wie dacht dat Jan dit op een kalme, veilige manier zou aanpakken had het mis. Jan trok alle registers open, ging ongegeneerd aan het offeren en zette het bord in vuur en vlam. Na een lange, boeiende partij besluiten Jan en Patrick onder tijdsdruk tot remise. Ondertussen hadden ook Herman en Wijnand besloten ieder een halfje te nemen. Hierdoor is de titelstrijd nog niet beslist. Herman blijft een punt voor staan en zal (als hij het niet op het Sonnenborn-Berger-criterium wil laten aankomen) op 21 maart minstens remise moeten spelen tegen Alejandro.
In reeks 3 won Frank van Benny en komt daarmee weer op 50 procent te staan. Ook in deze reeks is het uitkijken naar 21 maart naar de (beslissende?) clash tussen Bart en Tom.
In reeks 4a liet Bert zich verrassen door een ongewoon gambiet van Maxim. Ten slotte won Freddy in reeks 4b van Arthur, en daarmee legt hij de tweede plaats in de reeks minstens vast. Janik kan dinsdag tegen Ria zich definitief tot kampioen kronen. Saillant detail: Janik verloor nog maar 1 CK-partij en dat was tegen… Ria.
Behalve Janik-Ria staat dinsdag ook Mateo-Bert gepland; toch ook een interessant duel.
Daarnaast spelen dinsdag alle 4 de Skog-ploegen voor de Zilveren Toren. Kan niet anders dan weer een prachtige avond te worden boven het Theatercafé. Geniet ervan, beste schaakvrienden!

2 reactie op “Clubkampioenschap week 25”
  1. Opmerkelijk dat een oude rot zoals Jan ´t Sas een dergelijke dwaalzet speelt.
    We zien dat het bij iedereen kan gebeuren.
    Verder in Reeks 1 won Dries H van Maarten J. en Tony P. van Patrik B.Deze laatste had vrijwel de ganse partij de remise in de hand;helemaal op het einde van de partij greep hij mis (vermoeidheid ?) en liet toe dat de witte D en T een mataanval inluidden.
    In groep 2 mocht in het duel Wijnand D.-Herman C.vooral de laatste zich gelukkig prijzen dat Wijnand zelf remise voorstelde,ondanks het feit dat de pionnen rondom wits (Hermans) koningsstelling verdubbeld waren en dus kwetsbaar waren.
    In het duel tussen Jan V.en Patrick W. werd er in een moeilijke stelling,waar nog van alles mogelijk was,remise overeengekomen.Beide spelers waren in tijdnood en hadden nog ongeveer 6 minuten voor de ganse partij.In deze partij vlogen de vonken eraf,maar zwart verdedigde zich secuur.

  2. Mocht ik mij gelukkig prijzen? Wel, dat was ik niet helemaal, want om het verhaal, waarvan jij maar een deel hebt gezien, volledig te maken: op de 13de zet laat ik een leuke kans liggen door de verkeerde pion op te spelen. Toen stond ik inderdaad even iets minder, maar dat was al bij al tijdelijk. Het belangrijkste was echter dat mijn mogelijkheden om op winst te spelen behoorlijk waren afgenomen, en op winst spelen was eigenlijk de bedoeling geweest. Daar wordt een mens dus niet vrolijk van. Wat de eindstelling betreft, ik heb nog altijd 30. Te4 en dan is er niets aan de hand. Wat good old Fritz trouwens bevestigt: 0,00. Dan mag men remise voorstellen en moet niemand zich daarmee (on)gelukkig prijzen. Dat ik liever een ander resultaat had gehad (zie de titelstrijd) is evident, maar dat is een andere zaak.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *