(Update: zie onder)

Na de clowneske en in mijn ogen licht misselijk makende manier van sommigen om in december in extremis een zitje voor het Kandidatentornooi (straks in april in Toronto, Canada, dames zowel als heren) te versieren, was de zin om het internationale schaakgebeuren te verslaan wel even weg. Zelfs Tata Steel kwam niet meer uit de pen, maar goed, daar hadden we in grote groep ter plaatse van kunnen proeven, en dat scheelt. Intussen zijn er allerlei snelschaakdingen online (geweest), lucratief voor de obligate toppers, maar het kan mij almaar minder boeien. Geef mij maar klassiek.

En dan valt het oog plots, of zoals ze dat in het Engels zeggen, uit het blauw, op een tornooi dat je anders in de verste verte geen schrijfaandacht zou schenken, wegens: zo zijn er dertien in een dozijn, die kun je nooit allemaal behandelen. Op het Tunesische eiland Djerba is met name het 4de plaatselijke Schaakfestival aan de gang, met een hoogst interessante Masters – een (enkele) round robin met acht – naast Open A, B en C-groepen en nog veel meer. Wat zien wij immers bij die Masters, na vijf ronden (en dus nog maar twee te gaan)? Dat de leiding in handen is van het duo Niemann en Dardha, die in Tata Steel ook al een spektakelstuk brachten, waarna Daniel pas goed op dreef kwam en nog bijna de Challengers won.

Even kaderen. Naast de altijd commotierijpe Niemann, onlangs een jaar in de ban gedaan door de befaamde Saint Louis Chess Club, omdat ie z’n logement aldaar stevig verbouwd had, een brutale bek had opgezet en zich bepaald weerspannig had gedragen, en onze eigen ster Daniel, telde het veld ook deze zes smaakmakers: oude taaie Ivanchuk, Noorse nummer twee Tari, Franse subtopper Moussard, beloftevol Frans jeugdtalent Maurizzi, Frans-Algerijnse topper Bellahcene en India’s aankomende glorie Divya (Desmukh). Gemiddeld 2585 ELO, niet de echte top kun je zeggen, maar bijna allemaal spelers die om en bij 2600 zitten én jong en aanstormend zijn. Een leuk veld, dat mag je wel zeggen, en een aantal daarvan zaten bij Daniel in de Challengers van Tata Steel: Niemann, Maurizzi en Divya. Niemann scoorde daar een halfje tegen hem (of liever: ontsnapte), net als Divya, Maurizzi ging de boot in. Hier gingen Bellahcene en Divya al voor de bijl, terwijl Niemann, Maurizzi en Moussard Daniel op een puntendeling hielden, of hij hen.

Altijd leuk, dus, om Daniel te zien verschijnen in internationale tornooien met (andere) elite of bijna-elitespelers, waar je vroeger in geen velden of wegen een Belg zou tegenkomen, maar toch kan ik hierbij alweer dezelfde irritatie niet van mij afschudden. Net zoals in Tata Steel komt Daniel in de verslaggeving nauwelijks of niet aan bod. In het chessbase-artikel waar ik de mosterd (van dit tornooi) haalde (chessbase), bestaat men het om hem te noemen in de titel (“… Niemann and Dardha share the lead”) en dat is het dan, de tabelstand even niet meegerekend. Wat lezen we wel? Dat Niemann in ronde 1 na een vroege blunder van Tari vaardig naar winst snelde, dat diezelfde Niemann in ronde 2 ontsnapte tegen Moussard, die in gewonnen stelling uit tijdnood voor zetherhaling opteerde, dat diezelfde Moussard nadien wat van zijn melk bleek te zijn, gelet op hoeveel moeite hij had om een halfje te oogsten tegen Divya en dat diezelfde Divya tot nu toe maar één enkel halfje wist te scoren (wat niet onbegrijpelijk is omdat zij gemiddeld een paar honderd ELO in de min is hier). Over Daniel, medeleider nota bene? Geen woord! Schaakjournaliste Diana Mihailova, voormalig docent in Romaanse filologie, schilderes en geregeld verslaggeefster op de internationale scene, mag wel wat evenwichtiger plaatjes leren schilderen.

UPDATE

Zoals Nikolaas ook meldde in zijn (eerst verdwenen, weer verschenen) bericht, was het tornooi al net achter de rug toen ik mijn artikel (met de stand van zaken na ronde 5) postte. Daarom nog even de afloop toevoegen (al vertelde Nikolaas het belangrijkste al).

Met 4,5/7 won Daniel het tornooi, al was dat puntentotaal goed voor een ex aequo met Niemann, die echter minder scheidingspunten wist te sprokkelen. In zijn laatste twee partijen speelde onze Belgische champ twee keer remise: eerst tegen Tari en dan tegen Ivanchuk. Zijn co-leider na de 5de ronde, Niemann, verloor van Maurizzi maar kwam weer langszij via winst tegen Bellahcene. Een knap resultaat van Daniel, helemaal in lijn met zijn sterke prestaties van de laatste tijd. Zoals Reda al aangaf: zijn tijd zal wel komen, nu is zijn ‘spektakelwaarde’ nog ondergeschikt aan die van meer ruchtbaarheid genererende spelers. En nee, Patrik, hij wordt niet echt doodgezwegen, maar hij krijgt niet de aandacht die hij objectief gezien, cf. zijn niveau en zijn prestaties, wel verdient.  

4 reactie op “Daniel in Djerba (update)”
  1. Leuk om je terug in actie te zien, Herman! Ondertussen is het toernooi afgelopen. Met twee relatief korte remises tegen Tari en Ivanchuk heeft Daniel zijn eerste plaats verdedigd: hij heeft een kwart Sonneborn-Berger punt meer dan Niemann. Een mooie overwinning in een sterk deelnemersveld, waarmee hij zich ook voor het eerst bij ’s werelds tien beste junioren schaart.
    Overigens zijn er twee vrij onbelangrijke foutjes in het artikel geslopen: Bellahcene is geen Marokkaan, maar een Franse Algerijn en Divya speelde in Wijk aan Zee remise tegen Daniel.

  2. Daarnet stond hier nog een reactie van Nikolaas, die mij op twee foutjes wees. Waarvoor dank! (Ik moet dus ook “juiste” plaatjes leren schilderen). Ik heb de tekst intussen aangepast.

  3. Vreemd dat Daniel Dardha in de internationale schaakpers ,ondanks goede resultaten ,doodgezwegen wordt.Zou dat zijn omdat hij slechts een Belg is ?
    Je mag voor mij nog wel een artikel over het Tata-Steel tornooi opstellen,Herman.Ik was er ginder immers niet bij.

  4. Op een gegeven moment zal men wel beseffen dat het allemaal niet zo toevallig is dat hij- zeker recent- zo goed presteert. Niemann, de naam alleen al brengt sensatie teweeg, is bijgevolg interessanter voor persmensen…Objectieve verslaggeving, dat brengt niet meer op, men is er daarom sinds enkele jaren dan ook maar mee gestopt. Ook in de krant zie je bv. vaker dat men steeds minder moeite doet om hun politieke voor- of afkeur te verbergen.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *