De eindspurt is ingezet

Avatar foto

DoorJan T'Sas

mrt 11, 2024 274 views

Nog twee rondes te gaan in de nationale Interclubcompetitie en we mogen het beste verhopen voor onze teams. De negende ronde leverde winst op voor SKOG 1, 2 en 5, een gelijkspel voor SKOG 6 en een nederlaag voor SKOG 3. Een positief bilan dus en dat uit zich ook in de rangschikkingen.

SKOG 1 heeft zich na een nipte zege tegen Mechelen 1 naar een gedeelde tweede plaats gehesen, achter het wispelturige KASK 1 dat na een paar zwakkere opstellingen nog eens met een zeer sterke bezetting opkwam en won. Met twee matchpunten voorsprong en ook heel wat bonus qua bordpunten zou niemand KASK 1 nog in de weg mogen lopen, maar met deze ploeg weet je nooit. Wat we wel weten, is dat bijna niemand van de directe achtervolgers eigenlijk staat te springen om naar tweede te promoveren. In tweede afdeling wordt op acht borden gespeeld en die moet je eerder vooraan dan achteraan bijvoegen om niet meteen terug te degraderen. SKOG 1 kan hoe dan ook tweede maar even goed pas zevende eindigen in zijn reeks, zo dicht zitten de toppers van het klassement bij elkaar.

SKOG 2 deed wat het moest doen tegen staartploeg KASK 2 (een droge 4-0 zege) en zou met 8 matchpunten zeker moeten zijn van het behoud in vierde. SKOG 3, dat ELO-gewijs zeker niet had hoeven te verliezen tegen Borgerhout 3, zit nog in de gevarenzone, maar heeft zijn lot nog in eigen handen. Dat kan nog spannend worden.

SKOG 4 (7de), 5 (5de), 6 (5de) en 7 (10de) hoeven geen degradatiespook te vrezen, maar ook promotie zit er niet meer in. Ereplaatsen kunnen hier en daar nog wel worden verdiend, al moet er dan zeker nog twee keer gewonnen worden. Noteren we echter vooral dat we dit seizoen met bijzonder weinig forfaits hebben af te rekenen. Met zeven teams in competitie is dat echt niet evident.

Een reactie op “De eindspurt is ingezet”
 1. Omdat het toch altijd een onderwerp is dat regelmatig wordt aangehaald (wat als…) ben ik eens in de reglementen gedoken van de Nationale Interclub. 
  Ik las daar het volgende: 
  Artikel 32
  g. Wanneer in een afdeling één of meer plaatsen vrij zijn, worden die ingenomen door de best gerangschikte tweeden uit de onmiddellijk lagere afdeling van de eindstand uit de vorige competitie. Men beschouwt als best gerangschikte tweede de ploeg met het beste coëfficiënt matchpunten. Dit coëfficiënt wordt berekend door het aantal behaalde matchpunten te delen door het aantal ontmoetingen verrekend in de eindstand. Wanneer dan nog gelijkheid bestaat, wordt hetzelfde principe toegepast op de bordpunten. Bij nieuwe gelijkheid gebeurt er door de Verantwoordelijke Nationale Toernooien een lottrekking tussen de betrokken ploegen. Indien er meer plaatsen vrij zijn dan dat er tweedes zijn, dan wordt verder gegaan met de best gerangschikte derden enz.

  Dit betekent dus concreet dat als er eender welke ploeg in 1e of 2e besluit vrijwillig te degraderen, dat er een domino-effect ontstaat waardoor de beste 2e in de hele 3e afdeling mee over zou gaan. 

  Ik ga er in dit geval ook even van uit dat we de laatste 2 rondes doen wat we moeten doen en alle matchpunten halen EN Beveren niet met meer bordpunten (zij staan er 3 achter) ook beide wedstrijden wint. 

  Op dit moment ziet dat klassement er als volgt uit: 
  1. Wetteren 2 (3C) – 16 MP – 38 BP
  2. KGSRL 5 (3B) – 15 MP – 38 BP  
  3. Brussels 2 – 12 MP – 32.5 BP
  4. SKOG 1 (3A) – 12 MP – 30.5 BP
  Ik zou het persoonlijk niet zo erg vinden om te stijgen naar tweede afdeling om daar vrolijk een van de laatste borden in te pikken zoals bij Hoboken 10-15 jaar geleden (zoals ik gisteren ook al grappend aanhaalde kan je niet zakken naar 4e als je in tweede afdeling zit) al is het inderdaad een feit dat met de huidige bezetting vergeleken met ALLE huidige tweedeklassers het zwakste team zouden zijn (op gebied van ELO toch, absoluut niet op gebied van team spirit en vechtlust :-))

  Maar goed, als echte Belg hou ik het ook graag bij de leuze ‘Mathematisch is het nog mogelijk!’, wetende dat we gewoon op een fijn seizoen kunnen terugkijken waar we het zelf in bepaalde rondes enorm verknoeid hebben (en ondergetekende zeker een aandeel in had). En niets houdt ons tegen om volgend jaar dan gewoon voor die titel te gaan!

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *