Was het het zonnige weer? Onderschatting? Een off-day? Een invasie van Mars? Feit is dat we onze eerste nederlaag hebben opgelopen tegen een ploeg die we op basis van ELO hadden moeten verslaan. Op de eerste twee borden waren de ratings ongeveer gelijk, daaronder hadden we ELO-overwicht. Maar zoals wel vaker zeggen ELO-punten niet alles. Dendermonde 1 zette zich er eens goed voor en zag al gauw een eerste punt zijn kant op komen. Dat gebeurde met ‘dank’ aan Pascal (5) die een openingsgrap niet had zien aankomen, waardoor hij al na een zet of acht een pion achter stond en zijn koning op e7 moest zetten. Dat kwam niet meer goed, wit werkte de klus overigens heel goed af. Wouter (6) stak een pion in de opening voor initiatief en kreeg dat ook, maar zijn pionnenstructuur raakte behoorlijk versplinterd. Hij won wel een stuk, maar stond daar op de duur vier pionnen voor in het krijt. Te veel compensatie heet dat en ook dat punt ging verloren. 0-2 en een drama in de maak? Nog niet meteen. Jan (1) kreeg op bord 1 een pittige koningsaanval tegen, maar counterde gevat op de damevleugel. Op een bepaald moment kwam deze stelling op het bord:

Stelling na de 20ste zet van wit. Na lang nadenken speelde zwart 20… Ld8, met de idee de loper naar b6 te brengen en wits controle over de zwarte velden te verzwakken. Wit speelde echter 21.Tae1 (pent het paard) met de idee 21…Lb6 22.Lxb6 Dxb6 23.Tf2 en zwart moet nu Ld5 spelen om f7 te dekken en lang te rokeren. Daarna kan het in een heel dynamische stelling nog alle kanten uit, maar moeilijk te beoordelen is het wel. Zwart besloot daarop geen risico’s te nemen en vervolgde met 21… Dh1+ 22.Kf2 Df3+ en remise wegens eeuwig schaak. Hoe had zwart op de 21ste zet echter op voordeel kunnen komen? Geen makkie (a.u.b. geen computeranalyses).

Daarmee maakten we al iets van onze achterstand goed. Het zag er nog beter uit toen Dries (2) zijn partij won. In die partij leek zwart de overhand te hebben door enkele lichte stukken in de witte stelling binnen te brengen. Dries investeerde niet minder dan 50 minuten in een damezet om daar wat aan te doen en dat bleek ’time well spend’. Hij voorzag zelfs de blunder die zwart enkele zetten later kon spelen. Die blunder kwam er ook en 1,5-2,5. Nikolaas (3) had op de 15de zet remise geweigerd en besloot op koningsaanval te spelen, maar door een misrekening kreeg zijn tegenstander een schitterend, actief loperpaar tegen (zo zei Nikolaas achteraf) ’twee flutpaarden’. Zijn pluspion compenseerde dat onvoldoende en uiteindelijk verloor hij zelfs een stuk. Partij voorbij? Nee. Gelukkig voor ons slaagde hij erin een eindspel op het bord te toveren waarin met K+T tegen K+L+T kwam te staan. Dat is moeilijk te verdedigen voor zwart, maar wit gaf de partij een beetje gedegouteerd remise. 2-3 dus. Alle hoop kwam nu op Barts (4) schouders te liggen, maar hoewel hij overwegend stond, miste hij een belangrijke voortzetting om op voordeel te komen. Zwart liet het niet aan zijn hart komen, draaide de bordjes om en won. 2-4 dus en we staan weer met beide voetjes op de grond.

5 reactie op “Dendermonde 1 – SKOG 1: 4-2”
  1. Heb je stelling op het bord gezet en toren 21. ..Tg4 is zeer aantrekkelijk, valt zijn loper op d4 aan en het idee is Th4 om mat te kunnen geven op g2. was even bang van 22.Le4 maar dan blijkt die toren ook dat op te lossen.

  2. 22.Lxe5 ziet er wel zeer testend uit, ik vrees dat ik dat niet meer ga kunnen uitwerken want ik moet gaan werken.Veel succes met het puzzelen allen.

  3. Tg4 kan op zet 20 en ziet er dan zeer sterk uit, alhoewel ik het niet graag zou moeten uitrekenen;
    op zet 21 lijkt het me te laat; maar ik zie ook niets beters moet ik toegeven… benieuwd!

  4. 21. ..Dd5 heeft misschien wel potentieel. want Lf2 gaat onmiddelijk mat en Le3 verlicht de druk op de koning. Blijft over 22.Lxe5- exd5 en hoe meer ik kijk, hoe meer ik me begin af te vragen wat wit eigenlijk kan doen. Lb6 wint minstens een kwaliteit en de dame zit gevangen. Er is geen 23.Le4 vanwege Dd4+
    En toen zag ik 22. Tf4 en zat ik weer vast. Maar 22. ..Lxf6 kan wel gespeeld worden want 23.Txf6- Ddx4+ Kf1 NIET Ke7(Pf5 wint de dame), maar misschien Kd8.
    23. Le3 met idee Le4 wint dan weer een kwaliteit. Alleszins, voor mij lijkt het erop alsof zwart daar spel krijgt, maar helemaal overtuigd ben ik nog niet. Het gevoel dingen gemist te hebben…

  5. Bedankt voor het meedenken! Het klopt dat 20…Tg4 de sterkste voorzetting is, maar wetend dat er een loper hangt op e7 vergt dat voor zwart behoorlijk wat rekenwerk. Ik heb de zet even overwogen maar (te) snel verworpen. Allereerst werkt 21.Le4 niet, omdat wit de loper gewoon kan nemen (Pg3 staat gepend). Na 21.Lxe5 neemt zwart gewoon terug (dxe5) en heeft hij een schaak op b6 achter de hand, terwijl nog altijd Th4 dreigt. Na 21.fxe7 volgt Pxd3 (waardoor Le4 niet meer mogelijk is) 22.cxd3 Th4! 23.Tfc1 Txh3 24.Txc6 Lxc6 en zwart heeft een kwaliteit gewonnen. Hij zet zijn koning op d7 om pion e7 eventueel meteen aan te vallen met zijn a-toren. In alle varianten haalt zwart er volgens de computer een voordeel van 2.7 uit, wat in theorie moet volstaan voor de winst. In theorie…

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *