Wat een bekeravond was dat gisteren! Een avond vol spanning, emotie, drama en vreugde.

In de eerste halve finale kreeg Alain de opdracht te moeten winnen van Tony. Geen cadeau maar dat is het nooit in de halve finale. Alain verraste met een snelle De2, om uiteindelijk lang te rocheren, de pionnen op de damevleugel op te rukken en zo een duidelijk ruimtevoordeel op het bord te creëren. Tony moest het allemaal wat ondergaan en trok zich terug op de achterste rijen, maar zette zijn zinnen op de a-lijn.

En zowaar lukte dat ook. Alain zag te laat dat hij de pionnen niet kon dichtschuiven vanwege Lxa3+, moest daardoor toestaan dat de a-lijn open kwam, maar leek al bij al de boel wel onder controle te kunnen houden. De broodnodige winst echter, leek wat verder weg. Zeker toen Tony zich met enkele damezetten helemaal uit de houdgreep wrong en met het sterke Df5 de partij helemaal deed kantelen. Alains stevige burcht stuikte helemaal in elkaar. Het materiaalverlies werd beperkt tot een pion en Alain probeerde nog met een vrijpion en een matnet iets te kunnen forceren, maar Tony loste niet meer. Een niet te stoppen vrijpion verzekerde Tony uiteindelijk van de finaleplaats.

In de andere halve finale had Marc – ook hij moest winnen – ondertussen een mooie stelling opgebouwd waarin het loperpaar duidelijk sterker was dan de loper en het paard van Jan. Het ging er allemaal wat rustiger en gecontroleerder aan toe dan bij de buren maar Marcs voordeel leek kwartier na kwartier te groeien. De b-pion van Jan was een vogel voor de kat, en met zijn eigen vrije b-pion zou Marc het eindspel wel kunnen winnen. Althans, dat was de bedoeling. Jan zocht naar actief spel, maar dat was zeer moeilijk met 2 zeer passieve stukken. Wat wél in Jans voordeel sprak, was de klok: Marc moest de klus klaren met nog 3 minuten op de klok.

En dan kwam er een schitterende ingeving/valletje van Jan. Hij bood de ruil aan van de dames, waarna Marc à tempo die b5-pion met zijn loper nam. Jan antwoordde Pd4! met aanval op die loper en dreiging van vork op f3 op koning en de andere loper. Onmogelijk te dekken en einde partij.

Schaken kan hard zijn. Er zijn weinig of geen andere sporten waar een detail zo fataal kan zijn. Maar het maakt het schaken ook zo mooi. Hopelijk heeft iedereen toch een deugdoende nacht gehad en kunnen we ons opmaken voor de finaleavond volgende week met een prachtige affiche.

Finale: Peleman, T - T'Sas, J
Troosting: Talon, A - Vanachter, M

In de finale zal Jan moeten winnen om Bekerwinnaar te kunnen worden. Hij deed dat eerder al in 1992, 1994, 1999 en 2007. Tony heeft dus voldoende aan remise. Hij won de Beker eerder al in 2018. In de troosting is het Alain die moet winnen.

Beide partijen zullen gespeeld worden achter gesloten deuren in de kleine speelzaal. Tegelijkertijd zullen deze partijen in de grote zaal op grote borden voor het publiek becommentarieerd en geanalyseerd worden door ex-Belgisch Kampioen Robert Schuermans. Wees er zeker bij, want dit is de mooiste, interessantse en leukste avond van het jaar!

UPDATE: Alain bezorgde ons de analyse van zijn partij:

3 reactie op “Drama & vreugde in de Beker Adams”
  1. Dat belooft weer een spectaculaire avond te worden. Ik kijk er alvast naar uit!

  2. Update: artikel aangevuld met analyse die Alain bezorgde, waarvoor dank!

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *