Afgelopen weekend werd er lustig gesnelschaakt in Vlaanderen. Het strafste toernooi werd in Aartselaar gehouden en verdient een apart bericht (wat het dan ook gekregen heeft), maar er waren er nog een paar andere.

Vlaams blitzkampioenschap

Op zaterdag werd in Huizingen om het Vlaams kampioenschap geblitzt. Er werden 13 rondes gespeeld à rato van 5 minuten per persoon per partij. Als favorieten waren er Belgisch kampioen Lenaerts, grootmeester Hovhannisyan en de internationale meesters Docx en Alienkin.

Na vijf rondes was er een eerste leider: de Franse tiener Lesueur versloeg Alienkin en haalde daardoor als enige 5 op 5. Maar in de volgende ronde verloor hij tegen Dauw en was hij zijn leidersplaats weer kwijt. Daarna begonnen er remises te vallen op de topborden waardoor de verschillen heel klein blijven.

Met nog één ronde te gaan stonden Hovhannisyan en het goed scorende Gentse jeugdtalent Van Volsem op kop met 9½ op 12, maar een hele horde hongerige wolven lagen op de loer met een half puntje minder. In de laatste ronde ging Van Volsem onderuit tegen Defromont. Hovhannisyan deelde de punten met een andere Fransman: Arcelin. De achtervolgers konden dus langszij komen waarna de scheidingspuntentombola de beslissing zou brengen. Drie slaagden daarin: Dauw, Defromont en Lenaerts. Het was Dauw die het hoofdlot had. Op een halfje achterstand eindigden Van Volsem en Tuerlinckx, die na Brasschaat weer een mooi resultaat boekt.

2de Ronald Decrop memorial

Een dag nadien werd in Namen een heel sterk rapidtoernooi gespeeld: 9 rondes, 10’+5″ pppp, zo’n tweehonderd deelnemers en een eerste prijs van €700. In afwezigheid van de Oude Goden die in Aartselaar aan de slag waren, moesten Daniel Dardha, de Nederlanders Van den Doel en Van Foreest (Lucas, niet wereldtopper Jorden), en de Azeri Guliyev dan maar de honneurs waarnemen.

Ook hier was de eerste speler die zich afscheidde een outsider: de Waal Fontaine versloeg in de zesde ronde Daniel Dardha, terwijl de andere koplopers, Maerevoet en Van den Doel, remiseerden. En ook hier verloor die outsider onmiddellijk de volgende ronde, in casu tegen Maerevoet.

In de achtste ronde kwam de climax. De twee leiders, Van den Doel en Maerevoet, moesten tegen Daniel Dardha respectievelijk Van Foreest. Maerevoet speelde remise en Van den Doel moest het hoofd buigen. Gevolg: Maerevoet en Dardha op kop, in het gezelschap van Defromont (dezelfde jonge Fransman die de eerste plaats deelde in het Vlaams blitzkampioenschap).

De laatste ronde werd een beetje een anticlimax: de drie leiders speelden allen remise. Van Foreest en Dauw konden zich nog op gelijke hoogte tillen. Op scheidingspunten zag het er zo uit: 1. Dardha 2. Van Foreest 3. Maerevoet 4. Dauw 5. Defromont.

Volgende afspraak: 30 september, het Vlaams rapidkampioenschap in Gent.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *