In ronde 7 wisten Goryachkina (tegen Paehtz) en Zhu (tegen Vaishali) niet meer dan remise te bereiken, waardoor ze mekaar van geen vin lossen maar op de 1ste stek ook worden bijgehaald door Lagno, die het haalde van Wagner. Tan, tot nu toe niet swingend bezig, wierp Kashlinskaya een halt toe, die nu op een punt van het leidende trio volgt, samen met Kosteniuk, die won van Abdumalik. Shuvalova sprokkelde eindelijk nog eens wat, m.b. een halfje tegen Assaubayeva.  

Ronde 8. De langverwachte confrontatie tussen de tenores (tenoren maar dan vrouwelijk) bleef niet onbeslist: Goryachkina won en plaatst concurrente Zhu op een vol punt. De andere concurrente, Lagno, die het duo in de vorige ronde had bijgebeend, bleef niet ten achter met winst tegen Paehtz. In de onderste tabelhelft zagen we enkele schuchtere of iets flinkere remontes. Na haar remise de vorige dag verdapperde Shuvalova met haar eerste winst sinds ronde 2, ten koste van Kosteniuk, die zo weer voeling verliest met de top. En Tan zette haar opmars voort met een 2de winst op rij, tegen Assaubayeva. Ook Wagner perste er een overwinning uit. Slachtoffer van dienst was Kashlinkaya, met een 2de nul op rij teruggevallen tot net 50%, de halfslachtige zone waarin ook Kosteniuk en Vaishali (remise tegen Abdumalik) nu vertoeven. Er is meer verschil tussen de eerste twee en nummer 4 (2 p.) dan tussen nummer 4 en de laatste twee (1,5 p.). Vooraan gaat het hard, in het midden en achteraan hindert iedereen iedereen.

In ronde 9 nam Lagno de leiding alleen in handen. Goryachkina, zwart tegen Abdumalik, was tevreden met een snelle remise (overbekend salonvariantje van de Berlijnse verdediging), terwijl Lagno voor de winst ging en Zhu haar tweede opeenvolgende nederlaag toediende. Vier zeges op rij intussen voor Lagno, je zou voor minder alleen eerste worden. Verder brak Shuvalova de remonte van Tan af, met een 2de zege op rij. De anderen oogstten slechts halfjes.

Ronde 10. Ook Lagno vond het goed om tegen, alweer, Abdumalik, snel en ambitieloos remise te schuiven. Met wit deze keer. Weer iets Spaans, al zat er ergens een nieuwtje in, dat ongetwijfeld niets te betekenen had. Meer voorbereidingstijd tegen Kosteniuk in de laatste ronde? Goryachkina profiteerde niet: remise in 30 zetten tegen Kosteniuk. Zhu herpakte zich na twee nederlagen en vloerde Kashlinskaya. Ook Paehtz won nog eens, van Assaubayeva, terwijl Tan het haalde van Wagner. Met nog één ronde te gaan kunnen enkel Lagno (7,5/10) en Goryachkina (7/10) nog de eindwinst claimen, terwijl Zhu al minstens brons heeft, maar theoretisch Goryachkina nog kan inhalen.   

Ronde 11. KosteniukLagno loopt na 21 zetten via zetherhaling uit op een puntendeling. Chessbase noemt het een “interessante remise”, Weighted Error Value: wit 0,01 en zwart 0,00. Dat heet voor beiden “foutloos” (tussen 0 en 0,1). Dat heb ik zelfs Niemann nog niet weten doen. Goryachkina moest dus winnen van Vaishali om Lagno nog bij te benen, maar het zusje van Praggnanandhaas bleek taaier dan verhoopt. Het werd ei zo na een heuse nul, maar Vaishali liet haar ontsnappen en verder zou  Goryachkina nog wel die mazzel gehad hebben dat Zhu haar niet zou inhalen, na remise tegen Assaubayeva. Dat Wagner won van Shuvalova en Abdumalik van Kashlinskaya is nog het vermelden waard maar niet van belang voor de prijzen die ertoe doen.

Dit eerste luik van de Grand Prix voor Dames wordt dus knap gewonnen door Kateryna Lagno (8/11) voor Aleksandra Goryachkina (7,5/11). Beide – Russische – dames staan dus ook op de eerste twee plaatsen in de tussenstand van de Grand Prix, die recht geven op een ticket voor het eerstvolgende Kandidatestornooi. Verwonderlijk is het niet, op de volgorde na misschien, want het zijn respectievelijk de nrs. 5 en 2 van de wereldranglijst én de hoogste twee ELO’s hier. Jiner Zhu, een tijdje mee op kop, is fraai 3de (6,5/11), voor Kosteniuk (6/11), Abdumalik (5,5/11), Tan, Vaishali en Wagner (5/11), Kashlinskaya, Paehtz en Assaubayeva  (4,5/11) en Shuvalova (4/11). De puntenverdeling is van die aard dat je vooral zoveel mogelijk bovenaan moet eindigen: 160-130-110-90 en dan telkens 10 minder. Wie niet telkens in de top 5 landt, kan het sowieso vergeten.

Volgende luik: München, 1-14 februari 2023.

Een reactie op “Grand Prix Dames, Astana 7-11”
  1. Commentator van dienst , Ilya Smirin , vond dat schaken toch geen sport is voor vrouwen. En van Aleksandra Goryachkina vond hij dan weer dat ze speelde als ‘een echte man’ ! De sukkelaar werd onslagen zonder bewijs !!!!!

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *