Horloges en schaakpartijen

Avatar foto

DoorPascal De Kaey

feb 19, 2024 331 views

Tijdens de laatste KBSB-AV, kwam er een kleine maar niet onbelangrijke toevoeging aan het KBSB-wedstrijdreglement.

Tijdens een wedstrijd is het verboden dat een speler een horloge draagt of op zich heeft. Deze horloge mag op dezelfde geoorloofde plaatsen vertoeven als uitgelegd in art. 2.d voor een mobiele telefoon op voorwaarde dat elke vorm van communicatie uitgeschakeld is. Indien een speler er toch één draagt of op zich heeft of er gebruik van maakt anders dan het uur te raadplegen en het blijkt niet om een smartwatch te zijn en is het de eerste keer in de partij, dan is dezelfde strafmaat als het hebben van een mobiele telefoon die niet uitgeschakeld is op een geoorloofde plaats van toepassing. Als het wel om een smartwatch gaat of het is niet de eerste keer in dezelfde partij, dan is het dezelfde strafmaat als het hebben van een mobiele telefoon die niet uitgeschakeld is op een niet-geoorloofde plaats van toepassing. Als een speler de speelzaal betreedt na het begin van de partij, dan mag hij zich nog in regel stellen met betrekking tot zijn horloge (dus communicatie uitschakelen in geval van een smartwatch en zijn horloge uitdoen en op een geoorloofde plaats zetten) voordat hij zijn eerste zet doet.

De nieuwe voorzitter voegt nog toe:

Er wordt vanuit het BO aangeraden om dit vanaf 1 januari al toe te passen (de aangeduide wedstrijdleiders in de nationale interclubs dienen hierop al toe te zien), maar de strafmaat voor de niet-toepassing van dit artikel gaat pas in vanaf 1 juli 2024. Het is tevens ook aan te raden om wandklok (of een alternatief) te voorzien waarop alle spelers duidelijk het uur kunnen raadplegen.

Persoonlijk beginnen mijn hersenen te knetteren met een zin als “Indien een speler er toch één draagt of op zich heeft of er gebruik van maakt anders dan het uur te raadplegen en het blijkt niet om een smartwatch te zijn en is het de eerste keer in de partij…”.
In de wiskunde kunnen we gebruik maken van haakjes om zaken eenduidig te maken, maar in de taalkunde hebben we die logische haakjes niet ter beschikking, waardoor deze zin op verschillende manieren geïnterpreteerd kan worden.

Mijn vriend Chat GPT herwerkte het artikel zodat het voor ons allen wél verstaanbaar wordt:

 1. Algemene Regel: Het is spelers verboden om tijdens een wedstrijd een horloge te dragen of bij zich te hebben.
 2. Plaatsing van Horloges:
  • Horloges mogen op dezelfde plaatsen worden bewaard als mobiele telefoons, zoals beschreven in Art. 2.d, op voorwaarde dat alle communicatiefuncties zijn uitgeschakeld.
 3. Uitzonderingen en Straffen:
  • Bij het dragen of bezitten van een niet-smartwatch:
   • Indien dit de eerste overtreding is tijdens de partij, wordt dezelfde straf toegepast als voor het bezitten van een niet-uitgeschakelde mobiele telefoon op een toegestane plaats.
  • Bij het dragen of bezitten van een smartwatch of bij herhaalde overtreding:
   • De straf is gelijk aan die voor het bezit van een niet-uitgeschakelde mobiele telefoon op een niet-toegestane plaats.
 4. Regels bij te laat komen:
  • Spelers die na aanvang van de partij de speelzaal betreden, mogen hun horloge in overeenstemming brengen met de regels (d.w.z., communicatiefuncties uitschakelen bij een smartwatch, en het horloge verwijderen en op een toegestane plaats leggen) voordat zij hun eerste zet doen.

Samengevat: horloges (smart of niet) dragen tijdens een schaakpartij is vanaf nu niet meer toegelaten.

Op onze dinsdagavond zullen we zeer soepel zijn in de toepassing van dit nieuw artikel maar weet dat dit dus wél van belang is voor bvb partijen van Zilveren Toren en Interclub!

PS: wat de toevoeging betreft over de wandklok, zullen we binnekort de tijd mee projecteren naast de uitslagen op de muur.

8 reactie op “Horloges en schaakpartijen”
 1. binnen enkele jaren zal ik eerst mijn pruik moeten afzetten , valse tanden uitvijzen en de loopstok wegzetten……

 2. Ik heb eens goed gelachen toen ik het mailtje van de KBSB las. Maar wil dan toch eens verifiëren: ik doe mijn gsm en mijn horloge, beide volledig uitgeschakeld, in mijn tas die ik aan de kant van de zaal (bv in de vensterbank) neerleg. Is dat volgens de reglementen OK?

 3. Geen paniek : “de strafmaat voor de niet-toepassing van dit artikel gaat pas in vanaf 1 juli 2024” 😉

 4. @Lars, dat lijkt me prima in orde dan. Ook als je die bvb. opbergt in je jas die over je stoel hangt. Maar dan mag je die jas wel niet aandoen om bvb buiten een luchtje te gaan scheppen. Wat ik wel niet weet is of dat je je smartphone of horloge uitgeschakeld naast het bord mag leggen. Want in de zomer heb je mogelijk geen jas of tas bij. Maar daar weten de scheidsrechters in onze club ongetwijfeld het antwoord wel op.

 5. ah ik leg mijn smartphone juist (uitgeschakeld) bij het bord, vlakbij de klok. Ik dacht dit de bedoeling was. Dat je die dus niet op zak houdt en ook niet in bv een jas in de gang.

 6. Gsm/smartwatch(bij uitbreiding nu ook horloge) mogen effectief volledig uitgeschakeld naast het bord liggen. Deze mogen dan niet meer beroerd worden tot na de partij. Echter is er dan wel (minimale) kans op diefstal, bvb als je even naar toilet bent.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *