De verrassing van de avond kwam van Richard die in een sterke partij de maat nam van leider Pascal. Nikolaas leek tegen broer Tobias sterk uit de opening te komen, maar Tobias verdedigde secuur en kon de meubelen redden. Patrik en Roger speelden een specatucalaire partij waarbij Roger tegen eenen moest berusten in remise ondanks een stuk meer. Mooie en leuke partij, maar het einde verdient geen schoonheidsprijs. Pascal blijft op kop van het klassement, maar de voorsprong is sterk geslonken._LEESMEER_

In reeks II moest Paul zijn eerste halfje afgeven tegen Guy. Dries overrompelde Hermans stelling, die zich nog weerde als een duiveltje in een wijwatervat, maar uiteindelijk toch zijn meerdere moest erkennen.Quinten won van Carlo na een chaotische tijdnoodfase. Paul blijft alleen op kop in deze reeks.

In reeks III won Patrick in een snelle partij van Willem. Het olijke duo Alejandro en Enrique wonnen beiden, net als Jef. Jef komt comfortabel aan de leiding.

In reeks IV betreuren we de algemeen forfait van Christophe. De gespeelde partijen worden geanulleerd, maar wel verzonden voor eloverwerking. De winnaars van de dag in deze reeks zijn Geert, Heidi en Karel. Johan moest zijn eerste halfje afstaan aan Jan maar blijft stevig aan de leiding.

Zowel de partij tussen Roger en Patrik als de partij tussen Carlo en Quinten eindigden in hevig tumult tijdens de tijdnoodfase. Spijtig dat dit zo gebeurt natuurlijk, maar het is wel interessant. Verschillende mensen gingen immers tegen de reglementen in de fout (zowel spelers als de personen die ter hulp schoten) zonder het zelf te beseffen. We komen hier snel op terug zodat we er allemaal weer wat van bijleren.

4 reactie op “Incidentrijke clubavond”
  1. De club heeft voldoende scheidsrechters in huis. misschien overwegen om die mensen in dit soort situaties volledige bevoegdheid te geven en de namen van die mensen ook gewoon ergens in de reglementen op te nemen zodat iedereen op de hoogte is en weet wie wel/niet mag ingrijpen als er zich problemen voordoen.

  2. Inderdaad Lino, dat is nu al zo. De personen die scheidsrechter zijn hebben die bevoegdheid. Maar het was al 0u55 en geen scheidsrechter meer aanwezig. Dus dan neemt iemand van het bestuur deze taak op zich (dat waren Frank, Carlo en ikzelf). Die doen dat naar best vermogen, maar zijn daar natuurlijk niet voor opgeleid.

  3. In sommige gevallen kan inzage in een FIDE-reglementenboek een oplossing bieden. Maar meestal is daar geen tijd voor. Heb zo eens centen verloren in een rapid in Burcht. Digitale klok gaf de geest in mijn bedenktijd, die nog drie minuten bedroeg. Gorshkov had maar een dertigtal seconden over maar eer men een werkzame klok had gevonden verstreken er 5 minuten. Genoeg voor hem om zijn stellingsprobleem op te lossen. Ik weet niet wat de reglementen hierover zeggen maar mij lijkt het logisch dat beide spelers in zo’n geval het bord niet meer mogen kunnen zien. Niet elke 2000 eloër is ook een goed blindschaker.

  4. dat arbiters mogen ingrijpen wist ik niet en ik zal niet de enige zijn. in ieder geval interessant om weten.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *