16 reactie op “KBSB slachtoffer van fraude”
 1. Zal wel plezant geweest zijn. Carlo, als ge ooit hulp nodig hebt…:-)

 2. Het verduisterde bedrag zou een kleine €100000 zijn. Wel sterk dat dit kan gebeuren zonder dat iemand er iets van merkt, zeker aangezien het geld niet in één keer is verdwenen maar in de loop va meerder jaren. Dat is tenminste zoals het er nu naar uitziet. Iemand enig idee wanneer de KBSB dit officieel gaat bekend maken? Er is op de website nog geen verslag van de vergadering van 11 november te vinden.

 3. Pascal, zou je dat verslag er niet afgooien ?

  Discretie is nodig om problemen (procedurefouten) te vermijden bij rechtzaak, maw alle info die op het net te vinden is moet correct zijn en het verslag van OV is m.i. riskant, ik wacht liever op de officiële reactie van de KBSB.

  Natuurlijk weet ondertussen iedereen wel hoe de vork ongeveer in de steel zit (geroddel ed), maar puur juridisch gezien is enige discretie misschien niet onbelangrijk ?

  Schaakfabriek heeft om die reden het verslag niet gepubliceerd me dunkt.

 4. OK, Quinten. Een verslag van die vergadering lijkt me wel iets officieel, maar ik zal de link inderdaad verwijderen.

 5. Quinten
  het verslag staat gewoon op de site vd liga O-Vlaanderen. Ik denk dat je met opmerking daar moet zijn.

 6. Als een penningmeester, eender waar, sjoemelt, dan hebben de controleurs van de jaarrekeningen hun werk m.i. slechts oppervlakkig uitgevoerd. Dat is verdedigbaar : een controle kan oppervlakkig zijn, of diepgaand, dat wordt meestal op voorhand afgesproken. Het enige waarachtige controlepunt is het overzicht van de bankafschriften. Als daar op regelmatige basis transfers gebeuren, tussen de rekening van de vereniging en een rekening van een onbekende of onnodige leverancier, zonder economische noodzaak (heen en weer slingering) of gebaseerd op gefingeerde facturen (schriftvervalsing !), dan valt dit systeem altijd door de mand, bij een diepgaande controle. Dat dit op een dergelijke schaal (vele jaren na elkaar en oplopende tot dergelijke kolossale bedragen) kon gebeuren verbaast mij uitermate.

 7. Laten we vooral kalm blijven en met de juiste mensen werken naar een oplossing, waarin “schaken” centraal staat en de (toekomstige) financiële middelen op een juiste manier gebruikt worden (ipv vermogensopbouw).

  Daarnaast geef ik even mee dat ook de culturele federaties nog financiële middelen hebben, dus echt failliet is het schaken in België nog niet.

 8. Klopt Bart. Het verbaasde me trouwens dat de KBSB inderdaad over zo’n vermogen beschikt(e). Ik kan me toch niet voorstellen dat de werkingskosten zo hoog liggen.

 9. Men zou inderdaad dat geld beter besteden door bv. een penningmeester op tornooien mee te betalen. Iemand die voor een vooraf overeengekomen loon bereid is om op een half uur tijd 9 maal 12.5 eur in een omslag te stoppen. Beter dat dan het te resereren voor een ooit nog te bouwen schaakschool op Mars.

 10. ja inderdaad, ik heb het gelezen op facebook van iemand die in het bestuur zit, hij kon het zelf mper geloven.

 11. In dit geval is er een slachtoffer, de KBSB “wij allen”. Nochtans zijn er natuurlijk tientallen gevallen waarbij de stroper wint, in zaken die nooit ontdekt worden. Iemand fraudeert, veronderstel eens, als penningmeester of voorzitter jaren na elkaar, belegt heimelijk op de beurs, en na zo’n beurscrash van sep/okt 2008 kom je dan compleet in de vernieling. Als die “onverwachte” gebeurtenis zich niet voordoet merkt nooit iemand wat, en wint de fraudeur, weliswaar met enigszins klamme handjes elk jaar een behoorlijke bonus, op een kapitaal dat niet van hem was. Gewoon omdat het winst opbracht, en daardoor dus ook voor de 100% ten allen tijde ter beschikking van de onwetende rechthebbende bleef. Het zijn alleen de failliete en daardoor wanhopige dieven waarover in de kranten en de media gerapporteerd wordt, de anderen vieren gewoon feest met kaviaar op oudejaar. VSF/Liga/alle clubs en verenigingen van Vlaanderen, en niet alleen in de schaakwereld : dubbelcheck jaarlijks grondig uw boekhouding.
  Ik ben zelf controlerend commissaris geworden van de Sportraad van de Stad Mortsel en zal in mei met veel plezier die dingen eens “grondig” doornemen ! (slecht karakter).

 12. Ben ik de enige die het vreemd vindt dat de KBSB ijzig stil blijft in zijn communicatie na de Bijzondere Algemene Vergadering van 19/12? Elke Belgische schaker is toch wel benieuwd naar wat daar beslist is. Al de KBSB nog geloofwaardig wil overkomen dringt een snelle communicatie zich op, me dunkt.

 13. Tijd nodig om een communiqué op te stellen met daarin ondermeer uitleg wat er met het verdwenen geld is gebeurd ? Drinkgelagen, braspartijen, luxeprostituees, in feite allemaal voorbeelden van deugdelijk bestuur.

 14. er valt dan ook niet zo veel te vertellen, buiten het feit dat de federaties een deel van het lidgeld vroeger gaan doorstorten en dat er een rechtzaak komt tegen de oude penningmeester

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *