Wat een finale, wat een troosting! De aanwezigen werden gisteren getrakteerd op vier uur spanning en spektakel, allemaal aan elkaar gebreid door weer een fantastisch in vorm zijnde Robert Schuermans.

In de troosting tussen Patrik en Tony ging het er hard aan toe. Patrik nam alle ruimteoverwicht en dwong zwarts stukken tot gevangenschap achter de eigen pionnen. Hij leek zelf ergens herhaling van zetten te hebben kunnen claimen, had een kwaliteit kunnen winnen of had zelfs de grondig opgezette koningsaanval verder beslissend kunnen afwerken. Maar niets van dat. Op het moment dat Tony het verrassende Da8 speelde – objectief nog steeds volledig verloren – voelde de ganse zaal dat Tony op iets zat te broeden. En inderdaad, Bokito ontsnapte met veel geweld uit zijn kooi, gooide er materiaal tegen aan en in sneltreinvaart werd de stellling chaotischer, de uitslag onvoorspelbaarder en gingen de wenkbrauwen in de zaal meer en meer fronsen. Met de genadeslag Da8-Dh1 was de partij afgelopen voor Patrik. Wat was dat! Ongelooflijke ontsnapping in een waanzinnige partij. Proficiat, Tony!

De zaal moest even bekomen van al dat vuurwerk en kreeg daarvoor ook de tijd. In de partij tussen Maarten en Mart waren nog maar 17 zetten gespeeld en ging het er een pak rustiger en subtieler aan toe. Maarten had dan wel wat ontwikkelingsvoordeel opgebouwd, maar leek dat met het onnodige a2-a3 helemaal te verspelen. Mart consolideerde zijn stelling beetje bij beetje tot de remise meer en meer binnen handbereik leek. Er werd nog wat over-en-weer gespeeld met lopers en dames maar echt vooruitgang werd er langs Maartens kant – die moest winnen – niet meer geboekt. En dan kwam er toch plots die ene onnauwkeurigheid: Kf7. Met een ruil, gevolgd door een schaak, kon Maarten met de dame binnendringen in de zwarte stelling. Net toen iedereen dacht dat het voorbij was, counterde Mart nog met een serieuse eeuwig-schaak-dreiging maar Maarten hield het hoofd – in ferme tijdnood – koel, wikkelde alle stukken af en werkte het pionneneindspel af.

Voor Mart was het de tweede bekerfinale op rij waarbij de beker voor het grijpen lag; iedereen is bij deze al gewaarschuwd dat we deze bekerspecialist volgend jaar zeker bij de favorieten mogen rekenen. En Maarten, tja, wie gunt het hem niet? Zijn elo’s lopen nog steeds achter, hij speelt rustig en secuur, kan in tijdnood blitzen als de beste en is daarmee de verdiende winnaar van de Beker Adams 2022! Proficiat, Maarten!

Bedankt aan iedereen die er zo een mooie avond van maakte: uiteraard de 4 spelers voor hun fantastische partijen, Kenneth en Rudi die heel wat kilometers in de voeten zullen hebben, Robert voor 4u topentertainement en Janik die de camera installeerde zodat de twee zieken toernooileider Pascal en Roger (die normaal de troosting speelde) de hele avond online konden volgen. 

Enkele foto’s

10 reactie op “Maarten wint Beker Adams 2022!”
 1. wat een avond! En wat een enerverende, zelfs sensationele partijen. Proficiat en dank aan alle 4 de spelers voor het vertoonde. Bedankt Robert voor de boeiende analyse.
  En aan de organisatoren van achter de schermen ook super bedankt

 2. Voor degene die Peleman nog niet kende u bent gewaarschuwd !! de hoedini van de oude god hij heeft in het verleden al meer keren ontsnapt geweest uit zijn kooi 🙂 heb ooit in een kersttoernooi eens een dame gewonnen tegen hem en ook die heeft hij nog weten te winnen ..Toen Tonny Lxc3 deed en daarna Dxa4 wist ik dit is een typische Peleman stelling iedereen zei toen wit gaat hier vlot winnen maar tegen Tonny is er niks vlot hij spartelt tegen en is een kat met 9 levens ! ook al sta je dan ook volgens de computer +10 dan nog komt hij met spookzetten zo erg dat hij de tegenstander in een soort hypnose brengt dat hij een toren offert totaal niet correct wit kan die gewoon nemen en zwart geeft op nee wit ziet dan spoken neemt die toren niet en een paar zetten later sta je dan plots mat ! Ik denk dat we een zeer leuke avond hebben gehad met twee zeer boeiende gevechten en in de troosting zorgde Hoedini. helemaaal voor vuurwerk !

 3. Is Maarten met zijn 16 jaar de jongste winnaar van de beker Adams in de geschiedenis? Kan iemand dit checken?

 4. Hoe zit het met Stijn? Die heeft in 1996 de beker gewonnen en was, als ik mij niet vergis, ook 16 toen. Het zal dus een kwestie van dagen zijn.

 5. Hola, je hebt helemaal gelijk, Nikolaas. Stijn is van 01/12/1980 en was dus zelfs maar 15 en een half.

 6. Gut, zeg, dan breek je een record en dan blijkt vervolgens dat het toch (net) geen record is! Niet getreurd, Maarten, Carlsen was ook lang niet de jongste GM ooit en zie waar hij nu al jarenlang staat.

 7. Jongste clubkampioen kan hij nog wel worden. Na een blik op de erelijst, denk ik dat Paul Mertens – de eerste clubkampioen ooit in 1966 – dit momenteel is. Hij was toen 20. Voor de rest waren de clubkampioenen al minstens 30.

 8. Paul Mertens was waarschijnlijk inderdaad de jongste clubkampioen, hoewel ik bij sommige namen geen idee van een geboortedatum heb. Overigens was Arben toen hij clubkampioen werd toch ook geen 30. Tja, ’t is al een lange lijst ondertussen 🙂

 9. Dat Maarten in elk geval de jongste bekerwinnaar is dat is wel vrij duidelijk denk ik . Maarten zal zeker in de toekomst nog wel clubkampioen worden tenzij zijn leermeester meedoet 🙂 die is voorlopig nog een maatje te sterk

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *