Het WK jeugd te Antalya zit erop. De Belgische delegatie, en meer specifiek de twee Skoggers Nils en Hendrik deden het prima. Beiden eindigen op 5,5/11.

Hendrik nam een ongelooflijke start (sommigen droomden al van een wereldkampioen uit Mortsel), viel dan wat terug en haalde uiteindelijk dus 50%. Knap, Hendrik!
Ook Nils speelde een prima toernooi. _LEESMEER_Misschien komt er nog wel een staartje aan de partij van Nils uit ronde 10. Dankzij de incompetentie van een scheidsrechter werd Nils, na een tumultueuse remise ’s avonds laat uit zijn bed gehaald om de partij alsnog te hervatten, nadat diens tegenstander zijn beklag was gaan doen bij de toernooicommissie. De Belgische delegatie, onder leiding van Ruben Decrop, stuurde daarop een brief met de vraag tot meer uitleg. Meer over deze schandalige beslissing kan je lezen op Nils’ blog en op Schaakfabriek.
De FIDE is zich ondertussen wel bewust van de ongelukkige gang van zaken en beloont Nils’ sportiviteit met de World Chess Fair Play Award! De wereldkampioen sportiviteit is een Skogger! Proficiat, Nils. En het staat natuurlijk mooi op je schaak-cv dat je je hebt mogen verdedigen tegen Azmaiparashvili, Campomanes en Makropoulos. 😉

10 reactie op “Nils behaalt Fair Play Prize op WK”
 1. “Kasparov was right after all”, of iets in die aard is wat Nils tegen de geachte heren blijkt gezegd te hebben na het aanhoren van hun beslissing…

 2. Lucas,

  Dus als ik het goed begrijp zat Nils helemaal alleen voor die commissie fide bo(no)bo’s?
  Geen begeleider, geen vader (lees voogd)? Nils nachtrust werd abrupt verstoord en tijdens dit “verhoor”, waarvoor eigenlijk, mocht hij zich niet eens in zijn moedertaal “verdedigen”? nadien werd hij nog eens slachtoffer van competitievervalsing? allemaal omdat een arbiter de regels blijkbaar niet kent.
  klopt dit zo’n beetje?

 3. Het is een ongelooflijk verhaal waarin de arbiter de grootste fout maakt. Als hij de claim onmiddellijk verworpen had, was er niets aan de hand geweest.

  De tegenstander van Nils gaat echter ook niet echt vrijuit: hij laat eerst (onwetend?) 3 keer dezelfde stelling op het bord verschijnen om dan via een (m.i. op dat moment futiel) detail toch te kunnen doorspelen. Niet sportief, maar ook niet onreglementair.

  Niet vergeten… ook Nils maakte een fout(je) door op een verkeerd moment te claimen. Nils kennende, zal hem dit echter geen tweede keer gebeuren. Ook alle skoggers en sympathisanten zullen die fout niet meer maken (alleen jammer dat het juist op dit moment gebeurde…)

  En wat de bo(no)bo’s van de fide betreft: afschaffen die boel, ze kosten enkel pakken geld en maken zich graag interessant op de kap van de hobbyschaker. Altijd zo geweest & zal jammer genoeg niet zo snel veranderen. In dit geval hadden ze eindelijk eens kunnen tonen “ballen aan hun lijf” te hebben door het reglement naar de geest te interpreteren ipv naar de letter (hoewel dit laatste precedenten kan scheppen)…

 4. Op schaakfabriek is nu een relaas van de feiten te lezen van Tom Piceu. Zeker de moeite waard om eens te lezen.

 5. Ik denk dat onze nieuwe arbiters Bart, Wim en Jan dit zeker met belangstelling zullen lezen. Je moet daar maar staan en het reglement correct in je hoofd hebben zitten!

 6. Ik moet zeggen dat ik die “fair play prijs” zou geweigerd hebben als ik in Nils’ plaats was geweest.

 7. Heel deze zaak is natuurlijk een heel pijnlijke bedoening, maar het reglement MAG letterlijk worden geïnterpreteerd. Wat ik persoonlijk wel schandalig vind is dat jongeren op zulk uur nog worden verplicht hun partij verder te spelen: dat kan niet!!!! Ik stel me wel de vraag hoe laat de klacht bij de organisatie is binnengekomen (na analyse???). En aan Tobias zou ik willen zeggen dat een prijs (welke dan ook) weigeren op zich een vorm van unfair gedrag is. Een prijs voor fair play is eigenlijk heel belangrijk en een grote publiciteit voor een sportpersoon. Fair play is altijd beter dan een winst!!!!!!!!!
  Proficiat aan Nils met zijn resultaat en vooral zijn faire houding in toch zeer moeilijke omstandigheden.
  Samengevat: – 1 groot man: Nils
  – 1 klungelaar: de scheidsrechter
  – x aantal idioten: de toernooicommissie
  (waar blijven ze met de kinderrechten??)

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *