Nils Nijs (nog altijd maar 15) heeft voor hét exploot van dit schaakseizoen gezorgd door als een van de jongste Belgen ooit een IM-norm te scoren. Op het sterk bezette open toernooi van La Fère in Frankrijk werd hij met 6/9 achtste op 142 deelnemers met een tpr van 2529 Elo. Hij verloor slechts één partij, tegen GM De Graeve. Nils had de norm daags voordien al binnen (5/8). Na zijn zege in de elitegroep van het Jeugd-BK eerder dit seizoen en zijn Elo-sprong van 76 punten naar 2226 mogen we van alweer een doorbraak spreken. Voor de jarenlange jeugdwerking van onze club betekent dit eveneens een fraaie bekroning. Het is voor Nils een logische stap dat hij nu sterkere schaakoorden opzoekt. Helaas blijkt onze club qua speelsterkte niet meer te volstaan meer om hem in onze rangen te houden. Het is zoals in het voetbal: het lot van de kleintjes…

30 reactie op “Nils scoort IM-norm”
 1. Waw, die Nils blijft het schitterend doen.
  Groetjes uit (het veel te warme) Athene.

 2. @Quinten
  Ter informatie: het is mogelijk om in dit forum een link te posten.

 3. Pascal, groetjes terug uit (het veel te koude) Mortsel – je hebt hier onderhand een gewatteerde oliejekker nodig ipv een regenjas. Heerlijk schaakweer dus, en zij die niet (hoeven te) schaken boeken last minute weekjes naar de zon aan waanzinnige prijzen. Je kent mijn oude stelling ivm Nils : gewoon laten doen, dat hij het “schitterend” doet, dat zal wel, daar heeft de jonge borst ook niet veel boodschap aan als hij dat telkens opnieuw leest. Laat hem liever rustig zijn ding doen, Karjakin was al jaren IGM, so what, dan is er weeral niets bijzonders gebeurd en de wereld draait gewoon door, ook in Darfoer. Geen ophemelen meer, geen idolatrie, gedaan met dat oh la la, Nils heeft van kinds af aan schaaktalent gehad, en lijkt dat in de goede richting te gebruiken, mede onder andere dank zij de lesgevers van de Skog, inclusief Daniel. Lucas en Rita waken over hem, met heel veel gezond verstand, er kan hem niks overkomen.
  Alleen gaat hij één jaar te vroeg weg bij ons, maar dat is een heel ander verhaal. En zitten wij dus nu een beetje met een dub(ieus)bel gevoel. En daar viel in deze Skogbladzijden tot nu toe niets over te lezen, zo is ook daar weer aan verholpen, de objectiviteit heeft ook haar rechten.

 4. Bwa, ik vind niet dat Nils “1 jaar te vroeg” weg gaat bij ons.
  Het eerste bord van derde afdeling is voor Nils geen uitdaging, en binnen SKOG zie ik niet zo direkt mogelijkheden om – zelfs met Nils op bord 1 – te promoveren naar tweede… Dus, eigenlijk terechte keuze!
  ’t Zou natuurlijk wel tof zijn, mocht Nils nog een tijdje bij SKOG aangesloten blijven…

 5. Jullie maken mee wat andere clubs met weinig sterke spelers meemaken. Als iemand beter wordt, gaat hij weg of ze kopen hem weg. De beste spelers zitten nog enkel in de sterkste clubs en de rest moet zijn plan maar trekken. Heel triestig. Hopelijk verliezen jullie de moed niet.

 6. Dag, om misverstanden te voorkomen: Nils is nog steeds lid van onze club, maar kan volgend seizoen voor NLS Interclub spelen op bord 2 in tweede afdeling, tegen gemiddeld 2300 à 2400 Elo. Hoe spijtig ook, het is voor elke schaker een goede zaak als hij de kans krijgt tegen betere spelers uit te komen. Anders kan je je niet echt verbeteren. Jammer genoeg is in onze club tien jaar geleden een soort ‘brain drain’ op gang gekomen, waardoor we een half dozijn sterke spelers helemaal of voor de Interclub zijn kwijtgespeeld en die trend blijft zich doorzetten. Het grote gevaar is nu dat de huidige top van de club op de duur eveneens geen uitdaging of kansen gaat zien om zich tegen sterke spelers te verbeteren. Zolang we ons in derde afdeling van de IC kunnen handhaven en er enkele goede spelers in het bestuur zitten 🙂 zal het misschien zo geen vaart lopen, maar het hangt slechts van een paar mensen af en dat is geen gezonde situatie. Overigens, Bart, als ik op vorig IC-seizoen terugkijk, geloof ik dat wij kansen hebben gehad om te promoveren. Maar dan had de ploeg wel telkens op zijn sterkst moeten aantreden en dat is welgeteld twee keer gebeurd… (En wat is dat met die gedragscode die telkens verschijnt?)

 7. @Jan T:
  Als iedereen mee speelt en 100% geconcentreerd is (maar dat is utopie), spelen we zelfs zonder Nils naar de top. Is gewoon een kwestie van batterijen opladen en op het juiste bord de juiste zetten doen 😀 We hebben voldoende kwaliteiten in huis, alleen zijn we soms te bescheiden en geven we op een domme manier punten weg.
  Gedane zaken nemen echter geen keer; indien WIJ afgelopen seizoen gepromoveerd waren, hadden wij nu misschien een “toestroom” aan spelers om de topborden te bevolken.. Maar of dat een goede zaak voor en club is (niet iedereen is voorstander van een legioen “huurlingen” of “inwijkelingen”), is ook nog maar de vraag. Zolang we (= bestuur en alle spelers) er in slagen om er telkens een plezante middag (op en naast het bord) van te maken, denk ik dat we al vree goe bezig zijn.

 8. Interessante discussie: de een wil een plezante middag, de ander wil winnen en promoveren. Ik denk persoonlijk dat schaken meer is dan fun (je speelt toch altijd om te winnen, het is eigen aan de sport) en dat meedoen aan een competitie zonder ambities veel te vrijblijvend is. Aan zo’n attitude verlies je ook spelers. Net zoals je er verliest als de lol en de sfeer afwezig zijn. De ideale club verzoent beide, niet?

  Hm, beste webmaster, laten we er een poll van maken.

 9. Ik probeer altijd het beste (ploeg)resultaat te behalen als ik meespeel. Maar ik speel liever in een (zwakkere) ploeg met schaakvrienden waar je achteraf nen apres schaak mee hebt aan den toog, dan in een sterke ploeg met allemaal individukes die hun partijtje spelen en dan met de noorderzon verdwijnen. Voor mij benadert SKOG dus de ideale club. Alleen jammer dat de echte toppers geen IC spelen voor ons (maar dat is een vicieuze cirkel die je moeilijk kan verbreken)

 10. Ondertussen in Frankrijk: Nils heeft zijn eerste norm gescoord. Ook al verliest hij morgen dan nog is zijn 5/9 tegen een gemiddelde tegenstand van 2410 voldoende.

 11. Alvast proficiat!
  Kzal eens dringend moeten nakijken hoe die normen ineen zitten (is lang geleden)… maar ik denk: nog 2 te gaan zeker voor we Nils meester mogen noemen ?

 12. Niet enkel nog 2 te gaan, ook nog 2400 bereiken, de weg is dus nog lang. Deze norm was trouwens geen doel, hij komt ook voor ons totaal onverwacht. Dat hij met 5 op 9 al die norm heeft komt door het zeer hoge gemiddelde waartegen hij scoorde.

 13. En dat hele pakket van nog eens 2 normen halen en ook die 2400 bereiken, moet dat niet gebeuren binnen een termijn van 5 jaar ? Bart vT en onze andere scheidsrechters, wat zou er gebeuren als je je 3e norm bijv. haalt 6 jaar na de eerste ? Vervalt die 1e norm dan, en wordt dat dan 5 jaar vanaf de 2e norm, zodanig dat je in feite dan 4 keer die norm zult moeten halen ? Zuiver teoretische interesse hoor, ik zie Nils aan beide voorwaarden zeker kunnen voldoen, binnen 5 jaar, en sneller ook.

 14. Ik ben helemaal geen expert met betrekking tot titels, maar ik denk dat:
  1. er geen tijdslimiet staat op de normen (ze blijven dus geldig, die norm pakken ze Nils dus niet meer af);
  2. die bewuste 2400 elo (of 2500 voor gm’s) zelfs niet gepubliceerd moeten zijn (je kan dus na een tornooi je ‘officieuze’ elopunten gebruiken bij je aanvraag);
  3. je in sommige gevallen maar 2 normen nodig hebt (hangt denk ik af van het aantal partijen van de tornooien – je hebt er minstens 27 nodig/vandaar de verwarring met de 2 normen (3*9=27))
  4. je kan m.i. pok de IM-titel ineens overslagen en ineens een GMtitel aanvragen als je de grens van de 2500 elo overschreden hebt…
  Aanvullingen & correcties welkom, want ik schud dit uit de losse mouw!

 15. En in al die commotie rond Nils’ wederwaardigheden zouden we nog vergeten dat er op dit moment 1 skogger meespeelt in het BK : Wout. Diens start mislukte volkomen met 0 op 2, maar sindsdien scoorde hij een 4 op 5 met als kers op de taart een 0-1 tegen iemand met 200 elo’s meer ! Erg efficient zo, Wout, nog een fijn weekend en sla ze er maar lekker rond hun oren met je paarden en je torens !

 16. De kers op de taart voor Nils: laatste ronde winst tegen 2294, Robin Van Kampen een uitstekend Nederlands talent (een jaar jonger als Nils) en een zeer sympathieke jongen.

 17. Felicitaties vanwege de familie Michiels voor deze uitzonderlijke prestatie van Nils !!

 18. Proficiat aan Nils!! En ook aan allen die bijgedragen hebben : zijn ouders , zijn lesgevers bij SKOG : Daniel , Stijn , Erik . Wij mogen bij SKOG terecht fier zijn dat een speler uit onze jeugdwerking tot zo’n prestatie komt. Maar niet alleen SKOG heeft hiertoe bijgedragen : ook de jeugdwerking in de VSF en in het criterium (Hugo , Luc) hebben Nils de kans geboden om zich te ontwikkelen. En laat ons nu maar nog meer genieten, Nils !

 19. Ongelooflijk resultaat! Petje af voor Nils. En voor de nagelbijtende ouders:-). Lucas en Rita hoe hebben jullie dit overleefd? 🙂

 20. Zeer sterke prestatie, maar hij gaat dus weg!?!? Moet de club zijn jeugdwerking niet herbekijken? Het is niet de eerste keer dat sterke jeugdspelers schaamteloos weggekocht worden. Wat heeft de club die al die moeite doet daaraan?

 21. Een dikke proficiat aan Nils voor dit super resultaat.
  De rest volgt ongetwijfeld heel snel.
  Doe zo voort.

 22. Gefeliciteerd met je norm !!!!!!

  Jammer dat je in Limburg gaat IC-en, nuja, Oude God blijft talent hebben, dat is het positieve aan heel de zaak denk ik. Nils is niet helemaal vervangbaar, maar ik denk dat de club inderdaad niet moet wanhopen. Er is veel talent in de club, het is enkel de scherpte die ontbreekt of de jaren bij enkele goede jeugdspelers.
  Inderdaad jammer dat we niet een ploeg in tweede hebben.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *