Ook gezien?

Avatar foto

DoorPascal De Kaey

dec 14, 2009 239 views

Het is van alle tijden en zal waarschijnlijk altijd blijven bestaan: de onmogelijke schaakstellingen op een affiche of het bord dat verkeerd ligt in een film.

Gisterenavond was het weer prijs. In ‘De Pappenheimers’ werd een rondje van drie vragen aan de deelnemers gesteld over schaken._LEESMEER_

Vraag 1: Hoeveel zetten moet een paard er over doen om van e3 naar c4 te gaan? De kandidaat antwoordde ‘2’, maar dat vergeven we een niet-schaker wel.

In de tweede schaakvraag werd de uitdager van Spassky gezocht in de historische match van 1972. Het mooie meisje antwoordde ‘Joeri Kasparov’. Dubbel fout, maar ook dat vergeven we een niet-schaker.

Vraag 3: Als je nog maar 1 loper hebt, door hoeveel andere lopers kan die dan worden genomen? De kandidaat antwoordde ‘1’. De vragenverzinners hielden duidelijk geen rekening met gepromoveerde lopers, want dan zou het antwoord anders zijn natuurlijk. Maar dan wordt al snel duidelijk dat de vraagstelling op zijn minst onduidelijk is. Is het antwoord 2 (de bestaande loper of een gepromoveerde loper) of 5 (een loper ontstaan op a8 is een andere dan op c8, e8 of g8) of 9 (een loper ontstaan door de a-pion is een andere door die ontstaan door de b-pion).

Stof voor een boeiende discussie, maar spijtiggenoeg werd ‘1’ gewoon goedgekeurd. Wie schrijft een brief naar de VRT?

8 reactie op “Ook gezien?”
  1. Er zat nog wel meer twijfelachtigs in die uitzending. Volgens wikipedia is Rusland het op één na grootste land ter wereld en ongeveer dubbel zo groot als Canada.
    Enfin dat programma is gewoon een personencultus rond Tom Lenaerts en wat BV’s. Op feiten komt het niet aan…

  2. Het op één na grootste? Volgens mij is Rusland het grootste land en dat al voor geruime tijd.

  3. Rusland is inderdaad het grootste land, maar volgens de pappenheimers kwam na Canada de VS op drie, terwijl onze doctor in de geologie op die site daar China zet. Wie geloven we?
    In elk geval was de schaakvraag echt wel fout.

  4. volgens mijn atlas uit de jaren stillekes is de top 3 rusland, canada en china. ge kunt natuurlijk redeneren dat Irak en afghanistan geannexeerd gebied is en dan zouden ze bij de pappenheimers wel eens gelijk kunnen hebben als ze de VS op 2 zetten.

  5. Lang leve de “10 jaar geleden” rubriek! Dit klinkt alsof het iets voor mijn blog zou zijn. Heeft iemand een idee of en, zo ja, waar je oude episodes van De Pappenheimers kunt zien?

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *