Clubkampioenschap week 27. In reeks 2 en 3 stonden er allesbeslissende partijen op het programma. In reeks 2 zelfs de allerlaatste partijen van dit jaar. Laten we eens kijken hoe de prijzen verdeeld werden.
Herman stond het hele jaar aan de leiding in reeks 2. Hij leek ongenaakbaar kampioen te gaan worden. Totdat Patrick na een slow-start aan een ijzersterke reeks begon. Patrick verloor sinds oktober geen partij meer en maakte reeks 2 alsnog spannend. Zo gebeurde het dat Herman op de laatste speelronde nog iets moest halen om de titel binnen te halen. Dat moest met zwart gebeuren tegen Alejandro. Het werd een gelijkopgaande partij. Er gebeurde niet zo heel veel, het was vooral aftasten en posities innemen. Herman zag kans de witte dameloper af te ruilen en bood vervolgens een dameruil en remise aan. Alejandro nam deze aan. De computer vond het alvast ook een volledig gelijkstaande stelling:

En zo neemt Herman definitief het hoogste schavot van reeks 1 in. Proficiat, Herman! Nu rustig voorbereiden naar het nieuwe jaar… in reeks 1?
Ook proficiat en dank aan runner-up Patrick om deze reeks spannend te maken tot aan de laatste speelronde.
Over naar reeks 3. De reeks met de kleinste ELO-verschillen en dientengevolge kleine verschillen in de stand. Verrassend is Bart al geruime tijd koploper in de reeks. Zijn succesverhaal blijft verbazing wekken. Vorig jaar (zijn debuutjaar) speelde hij nog in reeks 5. Met een bang hart en gematigde ambities startte hij in reeks 3. In die reeks kon hij zich afgelopen dinsdag kampioen kronen; dit tegen de laatst overgebleven concurrent, Tom. Bart had aan een half punt voldoende. In zet 17 vond Bart een winnende zet. Wie vindt deze zet in deze stelling?

Na deze vernietigende, winnende zet stelde Bart remise voor. Tom zag geen andere uitweg dan de remise aan te nemen. En zo kroont Bart zich stijlvol kampioen van reeks 3. Proficiat Bart! En veel succes in reeks 2.
Nog een partij waar veel ogen op gericht waren was JanPatrik. Om in de lead te blijven in reeks 1 moest Jan winnen. Dat lukte hem niet. Hij kwam zelfs nadelig te staan en waardoor hij een remisevoorstel gedwee aanvaardde. Het lijkt erop dat Jan na zijn piekmoment tegen Dries linea recta in een dip is beland. En dat vlak voordat de prijzen van reeks 1 verdeeld worden. De ontknoping van reeks 1 is een regelrechte thriller. Dries is nu weer hoopvol en Pascal is zonder te spelen plots ook weer in beeld gekomen. Alle drie de tenoren spelen volgende week. Alle drie met wit. Degene die iets laat liggen lijkt de titel te mogen vergeten. Er hangt dus wel wat druk boven de borden.
Het is weer gespannen uitkijken naar de mooiste dag in de week. Dinsdag. Skogdag 🙂

6 reactie op “Reeks 2 en 3 zijn beslist”
 1. Op te merken in Reeks 1 is ook het feit dat Tony P. danig van zich laat spreken de laatste weken : hij won verleden week van Patrik B.en deze week met zwart van Maarten J.De partij was een fraai voorbeeld van dominantie (van zwarts stukken dan).
  Hij wil blijkbaar zijn slechte start goedmaken,waar hij goed in slaagt.

 2. Leuke stelling! Na 1. Txe8+ gaat de loper op g5 verloren, ofwel via 1… Dxe8 2. Dxg5, ofwel via 1… Kxg7 2. Txd8 Lxd2+ 3. Kxd2 Txd8. Ter compensatie voor de verloren g-pion, heeft wit dan bv. 4. Pxd4. En als we het veroverde materiaal buiten beschouwing laten, staat wit er ook nog wel beter voor, denk ik. Prachtig getimed remisevoorstel trouwens, het mijne was zoveel minder dwingend … En proficiat aan kampioen Bart, uiteraard!

 3. @ Mark: Als antwoord op je vraag i.v.m. volgend jaar, een quote van Peter Svidler: “The biggest tool for chess improvement would be playing against stronger opposition”. Ik zeg er dan wel bij: “Men is nooit te oud om te leren”, want anders gaat het niet helpen, vermoed ik.

 4. @Herman: in uw plaats zou ik die kans zeker niet laten liggen. Keerzijde is wel: het kan zijn dat reeks 1 volgend seizoen nog sterker is dan dit seizoen. Dat er bv 2 2000plussers meer meedoen. Dus begin alvast maar te studeren 🙂
  Goede analyse van de stelling van Bart tegen Tom. Tom nam e8 met de dame, de loper viel en de remise volgde.
  @Patrik: ja de prestatie van Tony is zeker het vermelden waard. Hij lijkt op tijd in vorm voor de Beker Adams; in de laatste 3 edities daarvan geraakte hij telkens tot in (minstens) de halve finale). Ik denk dat de 3 tenoren blij zijn dat ze volgende week niet tegen Tony moeten spelen.

 5. Met 61% van de punten word je normaal 3e in een reeks, niet de winnaar (ter vergelijking: Herman zit op 75%, Janik en Mateo zelfs boven 80%). Maar onze reeks was dit jaar heel erg aan elkaar gewaagd…iedereen kon van iedereen winnen, met als gevolg heel veel remises en nipte overwinningen. Ik zal alvast beginnen oefenen om volgend seizoen niet kopje-onder te gaan in reeks 2…

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *