Maandagmorgen stapte ik in Niel de trein op om enkele uren later via trein-trein-vliegtuig-metro-metro aan te komen aan mijn hotel-voor-1-nacht op het Praça da Figueira in hartje Lissabon. Snel ingechecked en bagage gedropt want er stond al een gegidste (elektrische) fietstoer gepland die me in 3 uur tijd al heel wat kanten van de stad ging laten zien. De ideale manier om een ultrakorte citytrip te starten trouwens. ’s Avonds en vandaag kon ik dan op eigen tempo de velle steile straatjes verkennen en genieten van het mooie weer. Maar deze 24u in Lissabon was uiteraard maar het voorspel van het echte doel van deze Portugal-trip: het toernooi in Reguengos de Monsaraz.

Wachtend deze namiddag op de shuttle bus in de luchhaven, raakte ik aan de praat met een Oekraïense schaker, die vanwege de oorlog nu schaakt in Noorwegen. Toen hij vertelde dat dit zijn tiende buitenlands toernooi is dit jaar vermoedde ik al dat het niet om ‘Janneke-of-Mieke’ ging. Eens aangekomen in RdM snel ingecheckt en naar de toernooizaal gewandeld want de eerste ronde stond al gepland om 20u. En wat wil het toeval: de loting brengt me tegen de Oekraniër. 2485 elopuntjes achter zijn naam en goed op weg om binnenkort zijn GM-titel te behalen.

Ik had wit maar kreeg al vrij snel behoorlijk wat druk op mijn geïsoleerde d-pion. Beetje bij beetje kwamen alle zwarte stukken optimaal te staan, terwijl mijn witte alleen meer konden verdedigen. Op zet 19 moet ik Le3 spelen om mijn d-pion een vijfde keer te verdedigen, maar dat bleek ineens uit. Wie vindt de zwarte zet die onmiddellijk tot winst leidt? Ik zag hem alvast niet en dus gingen 2 zetten later de stukken de doos in.

Alle 19 borden zijn steeds live te volgen via Chess.com of Lichess. Het speelschema vind je hier. Let wel, in Portugal is het een uur vroeger dan in België.

Lissabon by night
12 reactie op “Reguengos de Monsaraz – ronde 1”
 1. Mooie stelling, Pascal! Ik schat 20. … Pe5. Het paard van f3 kan niet nemen op e5 wegens mat op g2, en de pion op d4 ook niet want dan volgt 21. … Dxd3 22. Txd3 Txd3 met torenwinst. De witte dame moet dus weg en dan volgt 21. … Pxf3+ 22. gxf3 Dxf3 met matdreiging op g2 of h1. Als dat allemaal nog klopt ook, nog dit: het is een stuk makkelijker als je dat niet voor het bord moet vinden, maar als een opgave met de wenk: vind dé zet. Wel prachtig dat je meteen een bijna GM mag partij geven. Komt in de buurt van het gevoel dat ik heb in reeks 1 …

 2. Graag een foto aan het einde van het tornooi van de witte tafellakentjes.
  De groene lijken wel chirurgische afdekdoeken …
  Succes Pascal !

 3. Dag Pascal,
  Het was natuurlijk te verwachten dat een speler van dat kaliber met de naam “Semen” Mitusov het zaad in het eigen bakje ging houden 😉
  Gene cadeau om mee te beginnen. Succes bij de volgende partijen.

 4. Ik denk dat Herman gelijk heeft. Dacht eerst aan e5, maar dan heeft wit nog Pc3, al blijft zwart na Dh5 in het voordeel. Maar de tekstzet (Le3) onderbreekt de dekking van f3 door de dame en is daarom allicht de beslissende fout.

 5. Pe5 is inderdaad correct, maar de man had het wel nog wat verder gezien. Na 20. dxPe5 DxD 21. TxD TxT kan ik toch ook nog doorpakken op f6 en heb ik een paard en loper voor de toren. Goede deal toch? Of niet?

 6. Niet als zwart 20…Dxf3 speelt, zou ik op het eerste gezicht zeggen. Dreigt mat, dus is gxf3 zo goed als verplicht. Pas dan TxD.

 7. @jan, zoiets was ik in de partij ook aan het bekijken maar na 21. gxDf3 TxTd3 22. TxT TxT 23. exLf6 staat wit een vol stuk voor. De finesse zit elders.

 8. Wacht even, na doorpakken op f6 heeft zwart toch Td1+, niet? Daarop heb je weinig anders dan Pe1 TxT en ook Pe1 zal vallen.

 9. Als ik goed gekeken heb, en als er geen naamgenoten in het spel zijn, speelde Pascal zijn tweede partij tegen Charvi A., en dat is mogelijk Charvi Anilkumar (of Anil Kumar), een 9-jarig Indisch meisje dat vorig jaar wereldkampioene werd bij de min 8 (m.b. in FIDE’s World Cadets Chess Championships 2022, in Batumi, Georgië), en vooralsnog een weliswaar veeleer bescheiden ELO heeft. Je komt wat tegen, internationaal …

 10. Klopt, Jan. En de loper niet nemen op f6 maar Pe1 spelen (waarbij toren en loper aangevallen staan) lost ook niets op vanweg dezelfde Td1.

 11. Hey Pascal
  zo”n jeugdspelers rekenen ons van tafel ! en kennen bakken theorie je moet er ook rekening mee houden dat dit u heel wat elo gaat kosten een van de redenen dat ik geen toernooien meer speel . heel veel succes verder !
  Groetjes A

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *