Tata Steel R6

Avatar foto

DoorHerman Callens

jan 21, 2022 489 views

Alsof ze het gelezen hadden: bij de Masters ging het aantal besliste partijen weer wat omhoog, al zal dat niet naar ieders voorkeur en verwachting zijn geweest. En in de tweede groep hangt de juiste beschrijving af van de laatste partij, die op dit eigenste moment (net 20 uur gepasseerd) nog aan de gang is. Daarover later meer, we kijken eerst maar eens naar wat intussen afgelopen is. _LEESMEER_

Een vluchtige, digitaal gekleurde blik in de loop van de namiddag liet vermoeden dat Carlsen het wel zou halen van Rapport en dat Caruana ook mooi stond tegen Giri, maar dat bleek niet helemaal uit te komen. Inderdaad, Carlsen werkte zich keurig naar de zege, maar Caruana kwam eerst in zwaar weer terecht, had net op tijd jas aan en paraplu klaar en zette dan pardoes een toren in. De volgende 12 zetten vielen in de rubriek “wanhoop”, maar konden het tij niet meer keren. Tegen Karjakin was Van Foreest evenmin aan het feest, want de Rus scoorde voor het eerst, terwijl Jorden al zijn 3de nul incasseerde.  

Mamedyarov – 2 keer op rij winst – gunde Grandelius in 14 zetten en ondanks de iets leukere stelling simpel-ga-weg het halve punt. Dan was er toch iets meer te beleven in de andere remises. Niet al te spectaculair in het evenwichtige ViditDuda, een stuk pittiger in DubovEsipenko, en verdienstelijk van (een goed voorbereide) Praggnanandhaa tegen Shankland.

Aan de top een lichtjes nieuw trio (4/6): Mamedyarov, Vidit en Carlsen, die Rapport aflost. Die volgt, op een halfje, met Esipenko (3,5/6). Een drie- en vijftal staan dan telkens een halfje verder, en Grandelius staat eenzaam laatst, een heel punt los van de vijf voorlaatsten.

Bij the Challengers zette Erigaisi zijn zegetocht (4 op een rij al) voort, nu met een knappe winst op Ganguly. Verder waren het de twee Nederlandse jongelui die de twee jongedames versloegen: Lucas Van Foreest won van Shuvalova, Warmerdam van Zhu. De 14-jarige Maurizzi sprokkelde zijn tweede halfje, tegen L’Ami. Murzin liet een kans liggen (en gaf er ook één) tegen Nguyen, en Vogel en Jumabayev hielden elkaar in evenwicht.

Dat brengt ons bij de partij uit de inleiding, want jawel, ook vandaag was het marathontijd voor Daniel, met wit tegenover de Deense jongeling Bjerre, één jaar zijn oudere. Ook nu weer ging de strijd urenlang door, maar het aantal zetten was nog wat indrukwekkender dan gisteren: 122 stuks. Jammer voor Daniel moest hij genoegen nemen met remise, nadat hij meer dan eens vrijwel winnend voordeel had gehad. Maar toren en loper tegen toren doe je niet zomaar in 50 zetten, het had daarvoor moeten kunnen gebeuren. Niettemin, voldoende tekenen dat een overwinning er wel aan komt.

In de stand ligt Erigaisi (5,5/6) nu al anderhalf punt voor op de naaste achtervolgers, Nguyen en Jumabayev (4/6). Onderaan delen Dhardha en Zhu (1,5/6) de 12de plaats, voor Maurizzi (1/6). 

2 reactie op “Tata Steel R6”

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *