Rond 17 uur zag het er nog helemaal niet naar uit dat we de match tegen Brasschaat met ruime cijfers zouden winnen. Maar zie…

– René (1) moest achter het bord de beste zetten vinden in een zijvariant van de Alapin, die zijn tegenstander goed beheerste. De zwarte koning zat gebetonneerd in het midden, terwijl wit er met dame en paard omheen cirkelde. Zwart zocht tegenspel maar miste ergens de cruciale zet en verloor uiteindelijk.
– Jan (2) dacht na dameruil te kunnen profiteren van de minder veilige positie van de zwarte koning en trok op de damevleugel op aanval. Met één belangrijke verdedigende zet en een mooi paardmanoeuvre nam zwart het initiatief over en leek met het loperpaar zelfs goede winstkansen te krijgen. Maar dan profiteerde wit weer van minder goed positioneel spel. Het zwarte loperpaar bleef steken achter zijn eigen pionnen, wit won de kwaliteit en de partij.
– Nikolaas (3) had het lange tijd niet onder de markt in een partij waarin hij voortdurend minder ruimte had. Wit leek zelfs helemaal op winst te staan nadat hij P+L won tegen een toren, terwijl de zwarte koningsstelling onveilig oogde. Maar zoals wel vaker liet Nikolaas zich niet afmaken. Hij slaagde erin een eindspel op het bord te krijgen met 5pi tegen P+2pi. Genoeg voor de winst.
– Pascal (4) moest lange tijd secuur verdedigen op de damevleugel, waar veel stukken op een hoopje stonden. Maar in ruil voor dat initiatief had zwart zijn koning in het midden gelaten. Wit profiteerde daar optimaal van en won.
– Bart (5) speelde een naar eigen zeggen merkwaardige partij: een pion geven voor tegenspel op de damevleugel en tegelijk een koningsaanval afhouden. Een en ander evolueerde naar een eindspel met elk 2T+P waarin zwart een pion meer had. Met elk een vrijpion en onveilig geposteerde koningen kon de partij alle kanten op. En zoals het dan wel vaker gaat werd het verrassend remise.
– Constantin (6) had voor de eerste keer in de IC veel tijd en meer dan 100 zetten nodig om zijn partij te winnen. Lange tijd zag het er zelfs met een pion achterstand niet zo goed voor hem uit. Uiteindelijk ging zijn tegenstander in de fout. Het eindspel T+pi tegen L+pi vereiste nog wel de nodige techniek maar de winst was binnen.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *