Experten

In de tweede ronde vielen geen al te grote verrassingen. De Reese speelde een oerklassieke Caro-Kann tegen ratingfavoriet Jacob Dreelinck, maar zijn koning bleef in het midden hangen en kreeg een dodelijke aanval over zich heen. Op bord speelde de jongedames De Rycke en Mütsch een lange en ingewikkelde partij. Mütsch kreeg uiteindelijk een toren+loper versus toren eindspel en probeerde dat natuurlijk te winnen, maar De Rycke verdedigde zich goed en na honderddertig zetten werd de vrede getekend. Joppe Raats versloeg Krygelmans en kwam daarmee als enige naast Jacob Dreelinck. De mooiste slotzet kwam waarschijnlijk van Ruzhansky:

Als ik naar deze stelling kijk, dan denk ik dat wit wel wat beter staat — hij heeft de loper en de zwarte paarden lopen elkaar voor de voeten — maar dat de partij nog lang kan duren. Niettemin dwong Ruzhansky met één zet zijn tegenstander tot opgave. Welke zet is dat?

In ronde drie versloeg Jacob Dreelinck zijn medeleider Raats in een scherpe Siciliaanse partij. Verder heel veel remises bij de experten: alleen Van Hecke (tegen Musabayeva) en Ruzhansky (tegen De Rycke) wisten het volle punt binnen te rijven. Die laatste had daar een instructieve fout van zijn tegenstandster voor nodig:

Wit speelde hier de voor de hand liggende zet 46. Ke5, maar na 46. … f4 47. gxf4 volgde een gemeen tussenschaakje: 47. … Lc7+. Ruilt wit alles op f4, dan is ze te laat terug om de zwarte koning van haar pionnen weg te houden.

Stand: 1. J. Dreelinck 3/3 2. Ruzhansky 2½ 3-5. Mütsch, Raats & Zouaghi 2 6-12. A. Dreelinck, De Reese, De Rycke, Vantorre, Krygelmans, De Block & Van Hecke 1½ 13-17. Vandenhole, Ismail, Pauwels, Govoreanu & Vandendriessche 1 18. Musabayeva 0

De belangrijkste paringen voor ronde vier zijn: J. Dreelinck — Ruzhanky, Zouaghi — Raats en A. Dreelinck — Mütsch.

Open

Het belangrijkste wat me in de tweede ronde opviel is dat ik één van de favorieten vergeten ben: Ashote Draftian. Alle favorieten wonnen hun partijen, soms bliksemsnel. Maar ik wil even het zoeklicht richten op één van de lagere borden. In Vagenende–Zotikishvili kwam namelijk volgende stelling op het bord:

Wit speelde Kd2, ongetwijfeld om zijn toren snel op de open lijnen te krijgen. Een halve zet later was de partij gedaan. Wat was die halve zet?

In de derde ronde struikelde de eerste favoriet: Tom Piceu, de enige IM in het gezelschap, verloor met zwart van Tibo Maes en is nu op achtervolgen aangewezen. Van de andere top-Elo’s won vooral Draftian bliksemsnel. Onze Lucas haalde vandaag ½ op 2.

Stand: 1-8. Van Zyl-Rudd, Dauw, Draftian, Verheyen, Ghyselen, Coucke, Van Elsacker & Stroobant 3/3 9-12. Ramacker, Cappan, Dhooge & Meysman 2½ …

De belangrijkste paringen zijn hier: Verheyen — Van Zyl-Rudd, Dauw — Coucke, Ghyselen — Draftian. De favorieten beginnen dus sterke tegenstand te krijgen!

Senioren

Ook hier ben ik een paar belangrijke namen vergeten, maar dat is omdat ze de eerste ronde een bye namen. Marcel Roofthoofd en Walter Tonoli kwamen vandaag de strijd vervoegen en zullen ongetwijfeld een rol spelen bij het verdelen van de prijzen. Motwani won weer snel, nadat hij in volgende stelling een mat in vijf vond:

Morgen heeft hij zwart tegen Goormachtigh; dat wordt een eerste echte test.

Stand: 1-2. Motwani & Goormachtigh 2 3-13. Frouw, Van Hoofstat, Van der Voorde, Surmont, Roofthoofd, Tonoli, Barzeele, De Vroe, De Spiegelaere & Knors …

9 reactie op “Vlaams kampioenschap, dag 2”
  1. Ik zou zeggen ; Pxb7 , en de a-pion wint (op a8 of op b8)…..

  2. Voor de mat in 5 van Moitwani: 1. Dxd5 TxDd5 2. Lxd5 en tegen de dreiging 3. Ld6+ LxLd6 4. Tc8# lijkt niet veel te beginnen.
    Alhoewel? Na 2…. DxTe2 vind ik niet direct een voortzetting.

  3. Ik zat er nog niet echt goed in gisteren. Tegen iemand van 14 met elo in de 1900 verloren en tegen iemand van 8 remise gespeeld. Ze speelden allebij super snel voor de eerste 25 zetten wat mij toch wel verbaasd in complexe stellingen. In hun analyse achteraf merk ik dan ook dat hun inzicht en evaluatie van de partij soms volledig fout zit (engine bevestigd), dus jammer dat ik niet meer kon halen. Die van 8 vroeg ook na elke zet van mij welke zet ik exact gespeeld had en offerde bij elke zet remise met uitgestoken hand, het moment dat zijn stelling eigenlijk veel beter stond heb ik deze dan maar aangenomen.

  4. En vandaag tegen een 12-jarig meisje, Lucas. De Swar weet ze wel te vinden voor u.
    Gisteren tegen Basiel Verbeke. Wouter speelde (en won) er onlangs tegen op het jeugdschaakcriterium van Moretus. Als hij toch zo goed is, vreemd dat hij niet speelt voor te winnen.
    Veel succes verder, deze week!

  5. Over de mat in 5 van Motwani: als die f-pion verdwijnt dan staat de zwarte koning in zijn pure. Daar mag best een stuk voor geofferd worden. Lg5 lijkt mij dan ook een goeie zet.

  6. wat mij toch wel verbaast in complexe stellingen,Lucas.
    Curieus dat je niet kon winnen,noch van die ene en noch van die andere,Lucas.
    Prettig om te vernemen dat het inschrijvingsgeld voor deelname aan het BK schaken te Lier ,voor de eerste maal in jaren,zo laag is.Ik zal zeker deelnemen.

  7. Het kon niet uitblijven: uw verslaggever heeft de bal aardig misgeslagen. In de Motwani partij moest de zwarte koning op f7 staan, niet op f8. Dat is bij deze gecorrigeerd. Pascal kan zich erop beroemen de juiste oplossing te hebben gevonden zonder de juiste stelling te zien 🙂

  8. Het was even zoeken (en vooral zet 3 vinden) maar dit zou hem moeten zijn: 1.Dxd5:+ Txd5 2.Lxd5+ Kf8 3.Ld6+! Lxd6 4.Tc8+ De8 5.Txe8 mat.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *