Vanmiddag is in Blankenberge het Vlaams kampioenschap begonnen. Vergeleken met vorig jaar zijn er aardig wat veranderingen: de data (vroeger werd het Vlaams kampioenschap rond Hemelvaart gespeeld), het aantal rondes (negen in plaats van zeven), en de tegenwoordig populaire toevoeging van een apart seniorentoernooi.

Experten

Bij de experten zijn de ratingfavorieten de broers Jacob en Adriaan Dreelinck, titelverdediger Joppe Raats en Annmarie Mütsch, die kort geleden de Duitse federatie voor de Belgische heeft ingeruild. Geen meesters dus — geen Maerevoet, geen Docx, geen Geirnaert, geen Vandenbussche — maar wel aardig wat getalenteerde jongeren.

In de eerste ronde kwam de grootste verrassing op bord 1. Niet zozeer omwille van het resultaat (Nils Vantorre verloor met wit van Jacob Dreelinck), maar wel omwille van de opening: 1. e4 c5 2. Nf3 f5. Het Brussels gambiet heet dat, wat de reputatie van onze hoofdstad natuurlijk niet ten goede komt. Het werd snel een tactische warboel, waarin Dreelinck beter rekende.

Op bord 2 won Mütsch na een bewogen partij met wisselende kansen van Xander Pauwels. Op 3 won Raats nadat Matei Govoreanu in onderstaande positie dacht met 29. Dxb5 op slinkse wijze een pionnetje scheef te kunnen slaan. Dat liep fout af. Maar waarom?

Op bord 4 won Adriaan Dreelinck een pion, maar Amir Zouaghi verdedigde goed en na een paar kleine foutjes moest wit toch in remise berusten. De meest opvallende uitslag kwam op bord 5, waar veteraan Johan Krijgelmans wist te winnen nadat Kobe Vandenhole te voortvarend op aanval speelde. Op bord 6 speelden Tamer Ismail en Yordi De Block remise in een partij waarin het evenwicht nooit heel erg verstoord werd. Ook op bord 7 een gelijkspel: de West-Vlaming Vandendriessche kon met zijn geliefkoosde Konings-Indische aanval het Gentse talent Elias Ruzhansky in bedwang te houden. Er had zelfs meer ingezeten.

Op bord 8 won Elias De Reese een regelmatige partij van Diana Muabayeva. Het was een Bogo-Indische opening, waarna het witte ruimtevoordeel eerst omgezet werd in een sterk paard, dan in een heel sterk centrum en tenslotte in een punt. Op het laatste bord won Tyani De Rycke met zwart van Bert Van Hecke.

Maandag staan er twee rondes op het programma. In de eerste daarvan krijgen we alvast een paar mooie paringen: Jacob Dreelinck — De Vreese en De Rycke — Mütsch.

Open

In de open reeks is Tom Piceu de te kloppen man. Als belangrijkste concurrenten zijn er Sterre Dauw en een hier te lande vrij onbekende Zuid-Afrikaan met de erg Zuid-Afrikaanse naam van Zyl-Rudd. Piceu won na een foutief offer van zijn tegenstander, van Zyl-Rudd profiteerde van een paar middenspelfouten en Dauw won ondanks het feit dat hij een Benoni speelde.

Ook van de partij hier is onze eigenste Lucas. In de eerste ronde won hij alvast heel overtuigend. Moest ik een pot zijn in Blankenberge, ik zou me ongerust maken.

Senioren

Als er in Vlaanderen ergens een seniorentoernooi wordt georganiseerd, dan is steevast de Schotse grootmeester Motwani van de partij. Ook deze keer zal hij waarschijnlijk weer de hoofdprijs wegkapen. In de eerste ronde won hij alvast snel en simpel tegen Dirk Flamée van Geraardsbergen. Zijn voornaamste tegenstrevers worden vermoedelijk Johan Goormachtigh en Gabriel Miulescu. Rudi Knors, ooit ook nog lid van onze club, is de derde op rating maar moest in de eerste ronde al in remise berusten.

De resultaten voor alle drie de reeksen zijn te vinden op de officiële site. De partijen zijn live te volgen op lichess.

Een reactie op “Vlaams kampioenschap van start”

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *