Met nog één ronde te gaan was de eindzege voor WR Chess (van So en co.) al binnen. Ongeslagen na 11 ronden, en met slechts één gelijkspel, ergo 21/22, dat kon Freedom (van Anand en co.) niet meer verbeteren, wegens één nederlaag en twee gelijkspelen, d.i. 18/22. Indrukwekkend, en dat valt voor een niet onbelangrijk deel toe te schrijven aan de prestaties van Praggnanandhaa, Hou, Nepomniachtchi, Duda en Kosteniuk, die nauwelijks iets lieten liggen, terwijl veelvuldig eerste bord So geregeld de klappen moest opvangen. Ook ‘recreationele speler’ Rosenstein  kreeg de nodige tikken, maar het laatste bord is sowieso het meest onvoorspelbare. 

Heel verrassend kun je een en ander niet noemen, maar desondanks laat men niet na om in de verf te zetten dat Freedom de startlijst aanvoert, zogezegd met het hoogste gemiddelde ELO. Als je echter de samenstelling van het team van WR Chess bekijkt, vraag je je toch af hoe dat kan. Het is ook klinkklare onzin: de ‘recreationele’ speler van Freedom heeft 1947 ELO, die van WR Chess is een NC en heeft dus 0 (nul) ELO. Dat scheelt een slok op een borrel. Als je alleen de spelers mét ELO verrekent, dan is WR Chess met vlag en wimpel de ELO-sterkste formatie.

Gek genoeg zit die nul toch niet in de telling verwerkt. Kennelijk heeft het recreationeel lid van WR Chess een fictief ELO gekregen van 998. Iets gelijkaardigs is ook gebeurd bij andere teams met NC’s, maar nooit op dezelfde manier. Hoe of wat is totaal ondoorzichtig. En het lost de zaak allerminst op: je moet echt stekeblind zijn om niet te zien dat WR Chess op elke plaats (van 1 tot 8) een ELO-sterker iemand heeft dan Freedom. Het is de amateur, de 9de, de ‘recreationele speler’, die de zaak helemaal scheeftrekt. Voor mij onbegrijpelijk. En des te dommer als je daar dan ook nog enige senstatie uit distilleert in de trant van de “sterkste” die het “verrassend” moet afleggen tegen de tweede.

Die tweede uit de startlijst volstond met een gelijkspel in de laatste ronde om de eindzege veilig te stellen (22/24). Dat was nog even nagelbijten, maar voor het eindresultaat deed het er niet meer toe. Tegenstanders Berlin Chess Federation waren pas het tweede team dat hen iets afhandig kon maken. Twee remises en winst voor Praggnanandhaa en Abdusattorov zorgde voor de 3-3. Achter hen wist Freedom (20/24) nog wel te winnen van Düsseldorfer Schachclub 1914/25 e.V., al kwamen Anand, Dubov en kapitein Sutovski niet verder dan remise, maar Shuvalova en de twee anderen maakten het wel af (4,5-1,5). Het brons ging naar Team MGD1, die in hun laatste ronde met 4-2 de maat namen van Chess Pensioners: Harikrishna, Nihal en Arjun hielden Domínguez Perez, Svidler en Kramnik op remise en Sadhwani en amateurspeler (Peter) Anand zorgden voor de winstpunten.

Kortom, WR Chess is de eerste wereldkampioen rapid voor teams, en drie van hun leden spannen de kroon wat tornooiprestatierating beteft: 1) Praggnanandhaa (6,5/7 = 2976 tpr), 2) Duda (7/8 = 2921 tpr) en 3) Nepomniachtchi (7/9 = 2831 tpr). In de rest van de top 10 nog twee leden (Abdusattorov en Hou), maar ik som op in volgorde:

4) Caruana, Kompetenzakademie Allstars (9,5/12 = 2780 tpr)

5) Abdusattorov, WR Chess (6,5/9 = 2770 tpr)  

6) Jobava, Columbus Energy KingsOfChess Kraków (8,5/12 = 2762 tpr)

7) Vidit Gujrathi, Freedom (7/10 = 2744 tpr)

8-10) Hou, WR Chess (5,5/6 = 2736 tpr)

8-10) Harikrishna, Team MDG 1 (6,5/11 = 2736 tpr)

8-10) Sadhwani, Team MDG 1 (8,5/11 = 2736 tpr)

Uiteraard hangt die tpr ook af van op welke borden je hebt gespeeld en van het aantal partijen, en kan je resultaat in procent hoger liggen dan je tpr doet uitschijnen (zie bv. Hou die net als Pragg maar één halfje liet liggen, met één partij minder, maar een 240 eenheden lagere tpr heeft).

Afsluiten doen we, onder het motto “Wie de kleinen niet eert …”, met de zes hekkensluiters van Unischach Bayreuth, leeftijden variërend tussen 26 en 30, ELO’s tussen 1904 en 1495, die allemaal voor ‘recreationele speler’ hadden kunnen doorgaan en één gelijkspel wisten te behalen (1/24). Ze scoorden samen 17 bordpunten, waarvan 13x winst, en nota bene hun laatste bord haalde met 4,5/12 het meest binnen. Om redenen die we niet direct kennen – Zijn ze uitgenodigd? Konden ze zich inschrijven? Hebben ze hun deelname ergens gewonnen of verdiend? … – waren  zij erbij en talloze andere amateurs niet (we hadden zeker een evenwaardige ploeg kunnen opstellen), maar het moet een fantastische ervaring zijn geweest en die is hun natuurlijk volmondig gegund. Je zult het maar meemaken dat je tegen veel van het kruim van de schaakwereldtop mag aantreden …  

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *