Mijn laatste bericht over de hoofdklasse van de interclubcompetitie dateert ondertussen al van vorig jaar. Sindsdien zijn er vier rondes gespeeld — hoog tijd dus om eens poolshoogte te nemen.

Ronde 6

Namen6-2Jean Jaurès
Rochade Eupen3-5Gentse
Leuven Centraal2½-5½Brugse
Oostendse2½-5½Luikse
Wachtebeke5½-2½TSM
Wetteren6½-1½Ans-Loncin

De topteams van Brugge en Wetteren scoorden overtuigende overwinningen en blijven dus beide in de running. In de strijd tegen de degradatie haalde Namen een levensnoodzakelijke overwinning tegen Jean Jaurès, dat nu echt wel gedoemd lijkt. Daarvoor trokken de Walen een blikje internationale en grote meesters open. Ze hadden zelfs de hoogste gemiddelde (IC) rating deze ronde.

De enige overwinning voor Jean Jaurès kwam op naam van Groffen, na een zware fout van Bolzoni. En als er op dit niveau een zware fout wordt gemaakt, dan is dat gewoonlijk in het eindspel:

Wat is er natuurlijker in deze stelling dan de pion op g3 te slaan met schaak? Wel, wat is er natuurlijker dan te sterven aan de plaag? Met 54. … Kxf5 55. e7 Te2 kan zwart remise houden. Maar na 54. … Txg3+ 55. Kd2 is de pion niet meer te stoppen. Dat is ten dele omdat na 55. … Kf5 56. e7 de zet 56. … Te3 niet meer mogelijk is. Het uitwerken van de andere details laat ik aan de liefhebbers over.

Ronde 7

Ans-Loncin5½-2½Namen
TSM½-7½Wetteren
Luikse3-5Wachtebeke
Brugse6½-1½Oostendse
Gentse4½-3½Leuven Centraal
Jean Jaurès2-6Rochade Eupen

Namen kwam een stuk zwakker op en leed een ruime nederlaag, ondanks een overwinning op bord één van de grote Goerevitsj. Heel weinig verrassingen verder. Bij TSM zullen ze blij zijn dat ze hun match tegen Wetteren achter hebben, maar voor de rest zullen ze niet overlopen van vreugde. Leuven leed een kleine nederlaag, maar gelukkig voor hen raapten hun concurrenten inde degradatiestrijd ook geen punten.

Als er in de eerste afdeling al eens een blunder niet in het eindspel gebeurt, dan is het meestal in het soort stellingen waarmee je diamant kunt snijden. Zoals deze uit Blom–Sidiropoulos:

Zwart staat een half legertje pionnen voor, maar beide koningen hebben hun kleren van bij de nieuwe keizerlijke leverancier. Zwart speelde net 36. … g4. Wit kan de pion niet slaan — zelfs niet na torenruil. En toch was g4 een grote fout. Waarom?

Ronde 8

Namen1½-6½Rochade Eupen
Leuven Centraal5-3Jean Jaurès
Oostendse2½-5½Gentse
Wachtebeke5½-2½Brugse
Wetteren6½-1½Luikse
Ans-Loncin5-3TSM

Sensatie, sensatie! De Brugse, titelverdediger en grootste concurrent van Wetteren, verliest van Wachtebeke. Ze hadden nochtans een straf team opgesteld met op het zesde bord nog een grootmeester. Maar het volstond niet. Wachtebeke (met drie dames aan het bord) scoorde een ruime overwinning.

Leuven Centraal kan zich stilaan gerust voelen, na een logische overwinning op Jean Jaurès. Onder meer dankzij volgende partij (Tonoli — Ghysels):

De zwarte dame moet spelen. Helaas voor haar gaat ze naar h4 en dat loopt niet goed af. Waarom niet? Er zijn geen echt moeilijke zetten die je moet vinden. Gewoon één variant zorgvuldig doorrekenen en een toevalligheidje in de laatste stelling opmerken.

Ronde 9

TSM5½-2½Namen
Luikse3½-4½Ans-Loncin
Brugse5-3Wetteren
Gentse3½-4½Wachtebeke
Jean Jaurès2½-5½Oostendse
Rochade Eupen6½-1½Leuven Centraal

Na het verlies van de Brugse in de achtste ronde dachten velen — schrijver dezes incluis — dat de strijd gestreden was. Maar kijk, tussen de achtste en de tiende ronde hebben de goden, met lichte hulp van de Belgische Schaakbond, de negende gezet en daarin werden er belangrijke resultaten geboekt. De twee leiders, de Brugse en Wetteren, kwamen met gelijkwaardige teams opdagen. De Brugse won na verbeten strijd en blies daarmee terug leven in de titelstrijd. Met een nipte overwinning tegen de Gentse sloop ook Wachtebeke dichter bij de top. Aan de andere kant van de stand kwam Namen tegen rechtstreekse concurrent TSM heel zwak op en leed een logische nederlaag. Daarmee greep TSM zijn allerlaatste strohalm.

Stand: 1. Wetteren 16 (52½) 2. Brugse 15 (46) 3. Wachtebeke 15 (44) 4. Rochade Eupen 12 (42½) 5. Ans-Loncin 11 (39) 6. Gentse 10 (40) 7. Luikse 7 (36) 8. Leuven Centraal 7 (33) 9. Oostendse 7 (29) 10. TSM 4 (26½) 11. Namen 4 (25½) 12. Jean Jaurès 0 (18)

Met nog twee rondes te spelen is Jean Jaurès dus officieel de sigaar. TSM staat op het moment één enkel bordpuntje boven de degradatiezone en ze moeten nog tegen de Brugse spelen, terwijl Namen alleen tegen middenmoters Luikse en Leuven Centraal moet aantreden. Aan de kop is het iets minder spannend dan ik misschien heb doen uitschijnen. Wetteren heeft nog altijd een matchpunt en een hele sloot bordpunten meer dan de Brugse en Wachtebeke. In de laatste ronde spelen ze tegen Jean Jaurès, dus als ze volgende ronde tegen de Gentse kunnen scoren, hebben ze de facto de titel binnen.

Het is de moeite om ook eens te kijken naar de tweede afdeling om te zien wie er volgend jaar misschien in eerste mag spelen. In 2A staan Bosvoorde (met o.a. Hauchamps en voormalig Belgisch kampioen Gorik Cools) en Caïssa Europe (met de Franse IM Barseghyan) op kop, maar Europchess en Westerlo staan maar één bordpunt achter. Europchess, dat nog tegen de twee leiders moet, zou wel eens over de titel kunnen beslissen.

Zelf als TSM degradeert, is er volgend jaar misschien toch een club uit de provincie Antwerpen in de eerste afdeling, want in 2B staat Borgerhout op kop. Maar Opwijk staat maar een matchpuntje achter en volgende ronde staat de onderlinge ontmoeting op het programma. Deurne staat nog een puntje achter Opwijk en is misschien ook nog niet helemaal uitgeschakeld voor de titel.

Volgende ronde, zondag 24 maart, zal waarschijnlijk de beslissing vallen.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *